Skocz do zawartości
enkidu79

Chieftec 420 W I Dziwne Napięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Na początek chciałbym przeprosić, bo być może nie to subforum, ale napisane jest

Jak podkręcić, gdzie znaleźć, co kupić - i dlaczego nie działa. Swoje pierwsze kroki skieruj właśnie tutaj

tak więc to chyba tutaj... :)

Przeszukiwałem forum wielokrotnie, ale niestety nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie więc być może ktoś z forumowiczów rozwieje moje wątpliwości.

Mam taką konfigurację sprzętu tak jak w opisie na dole i zastanawia mnie jedno czy nie spali mi się zasilacz przy próbie podkręcania mojego Bartona ( takie próby podejmowałem, ale nie wytrzymywał dużo tzn. maksimum 2150 MHz z 2088 Mhz - to raczej niewiele :mur: ).

Próbowałem ustawić magistralę na 200 Mhz, ale za Chiny nie chciał pójść ( na razie nie mam jeszcze odblokowanego mnożnika, bo trochę się boję czy aby wszystko nie pójdzie z dymem - muszę się jeszcze trochę podszkolić).

W załączniku dołączyłem screen'a z odczytami ze SpeedFan'a SCREEN

i teraz jest problem, bo wzorując się na tym topicu odchylenia napięć wyliczyłem, że jednak odchylenia napięć są bardzo duże w stosunku do tych właściwych!!!

Komp był w serwisie i szczególnie zaznaczyłem serwisantowi, żeby to sprawdził - on jednak powiedział, że wszystko gra i tak powinno być (ale ja raczej mu nie wierzę ;) , a sam się na tym nie znam! Zaznaczam, że na płycie jest coś takiego jak DPS, czyli Dual Power System, który ma niby wyrównywać te napięcia, ale jak już mówiłem nie znam się niestety na tym.

Czy ktoś byłby w stanie ocenić - czy wszystko jest w porządku i mogę kręcić proca, czy jednak dać znowu kompa do serwisu i powiedzieć serwisantowi, żeby mi kitu nie wciskał ? B)

Będę wdzięczny wielce za odpowiedź, bo ta sprawa "nie daje mi spać po nocach" :wink:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku, kopnij ten speedfan w dupe, miernik w łape i mierz !! u mnie z temperaturami sa takie cyrki ze kompa powinienem zweglonego zamiatać

1443703[/snapback]

Nie chodziło mi wszak o temperatury, bo te są w porządku moim zdaniem (mogłyby być niższe, ale to się da zrobić!).

Chodzi mi o to co napisałem w temacie czyli odchylenia od napięć na zasilaczu! Jak sobie z tym poradzić - generalnie nie znam się na tym tzn. może mógłbym sam sprawdzić to miernikiem na zasilaczu, ale jak by mi to ktoś pokazał :? Sam raczej wolę nie grzebać - może jakiś mały tutorial? Ale dzięki, że chociaż ktoś się odezwał!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. topic raczej na forum o zasilaczach

2. miernik w lape i mierz nim napiecia. A jak mierzyc no kurde ;)

zarzucasz cos co porzadnie obciazy kompa i na molexie mierzysz napiecia 12V i 5V. Jak chcesz pomierzyc inne napiecia (3.3V) to musisz dobrac sie z miernikiem do wtyczki zasilajacej plyte, moze byc z tym chwila gimanstyki ale powinno dac rade ;) chyba ze sa na twoje plycie punkty pomiarowe to wtedy sprawa jest dziecinnie prosta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi