Skocz do zawartości
ArrO

Nf7 + Dysk Sata Ii Problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z dyskiem Samsung spinpoint 160GB SATAII.

Problem polega na tym, ze Windows go po prostu nie wykrywa (NF7 posiada kontroler silicon image 3112A i to w nim lezy problem - dokladnie w driverach, bo w dosie dysk dziala i na innym kompie tez)

Wiecie moze cos o jakichs nowych driverach, dzieki ktorym kontroler obsluzy dyski SATA II (oczywiscie z predkoscia 150 nie 300). szukalem drivera na stronie silicona i abita, ale nic nie znalazlem.

ostatnie drivery to 1.33...

wie ktos czy da sie uruchomic dysk sata II na tym kontrolerze? nie wiem czy zamieniac dysk...

a jest bardzo cichutki :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Mam problem z dyskiem Samsung spinpoint 160GB SATAII.

Problem polega na tym, ze Windows go po prostu nie wykrywa (NF7 posiada kontroler silicon image 3112A i to w nim lezy problem - dokladnie w driverach, bo w dosie dysk dziala i na innym kompie tez)

Wiecie moze cos o jakichs nowych driverach, dzieki ktorym kontroler obsluzy dyski SATA II (oczywiscie z predkoscia 150 nie 300). szukalem drivera na stronie silicona i abita, ale nic nie znalazlem.

ostatnie drivery to 1.33...

wie ktos czy da sie uruchomic dysk sata II na tym kontrolerze? nie wiem czy zamieniac dysk...

a jest bardzo cichutki :cry:

1444768[/snapback]

Pozwolisz ze sie podłącze pod temat.

Ja tez mam problem NF7-S rev2 i dysk Maxtor 120GB SATA .

Podczas instalacji Windowsa po zgraniu z dyskietki sterowników SI3112 zaczyna sie proces kopiowania na dysk. Po skończeniu kopiowania restart i i wyskakuje błąd. O co chodzi ?? Nie bawiłem sie jeszcze z dyskami SATA.

Dzieki za wszelką pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ArrO: NF7 nie ma kontrolera SATA II, tylklo SATA. Takze raczej nic z tego nie bedzie.

milek72: A masz pewnosc ze dysk jest sprawny? moze zainstaluj winde na innym dysku a ten podlacz i zobacz jak dziala. Moze poprostu jest zepsuty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ArrO: NF7 nie ma kontrolera SATA II, tylklo SATA. Takze raczej nic z tego nie bedzie.

milek72: A masz pewnosc ze dysk jest sprawny? moze zainstaluj winde na innym dysku a ten podlacz i zobacz jak dziala. Moze poprostu jest zepsuty.

1445082[/snapback]

No nie zupełnie.....SATA II jest kompatybilne w dół czyli ze SATA I. Tak więc będzie to chodziło, aczkolwiek kontroler na NF7 jest bardzo nieudaną konstrukcją...jedną z najgorszych na rynku . :-| :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio wiem, ze SATA :) ale dysk jest zgodny wstecz.

ponadto sprawdzalem go i dziala na mainboardzie MSI na Nforce2 (tyle, ze tam jest kontroler Nvidii w mostku poludniowym, a nie zewnetrzny silicona :sad: ).

ponadto dos jak i sam kontroler go wykrywa i wszystko jest oki, tylko winda go u mnie nie widzi.

u kumpla na msi jest w porzadku, tylko u mnie qpa ;( stad wnioskuje ze to drivery...

nie chcialbym wymieniac dysku na SATA I - wiadomo, jesli jest dostepny SATA II, to po co pchac sie we wczesniejszy standard...

moze ktos mial podobny problem i zna rozwiazanie...

(mam NF7-S rev. 2)

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi