ArrO Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Witam. Mam problem z dyskiem Samsung spinpoint 160GB SATAII. Problem polega na tym, ze Windows go po prostu nie wykrywa (NF7 posiada kontroler silicon image 3112A i to w nim lezy problem - dokladnie w driverach, bo w dosie dysk dziala i na innym kompie tez) Wiecie moze cos o jakichs nowych driverach, dzieki ktorym kontroler obsluzy dyski SATA II (oczywiscie z predkoscia 150 nie 300). szukalem drivera na stronie silicona i abita, ale nic nie znalazlem. ostatnie drivery to 1.33... wie ktos czy da sie uruchomic dysk sata II na tym kontrolerze? nie wiem czy zamieniac dysk... a jest bardzo cichutki :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milek72 Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 Witam. Mam problem z dyskiem Samsung spinpoint 160GB SATAII. Problem polega na tym, ze Windows go po prostu nie wykrywa (NF7 posiada kontroler silicon image 3112A i to w nim lezy problem - dokladnie w driverach, bo w dosie dysk dziala i na innym kompie tez) Wiecie moze cos o jakichs nowych driverach, dzieki ktorym kontroler obsluzy dyski SATA II (oczywiscie z predkoscia 150 nie 300). szukalem drivera na stronie silicona i abita, ale nic nie znalazlem. ostatnie drivery to 1.33... wie ktos czy da sie uruchomic dysk sata II na tym kontrolerze? nie wiem czy zamieniac dysk... a jest bardzo cichutki :cry: 1444768[/snapback] Pozwolisz ze sie podłącze pod temat. Ja tez mam problem NF7-S rev2 i dysk Maxtor 120GB SATA . Podczas instalacji Windowsa po zgraniu z dyskietki sterowników SI3112 zaczyna sie proces kopiowania na dysk. Po skończeniu kopiowania restart i i wyskakuje błąd. O co chodzi ?? Nie bawiłem sie jeszcze z dyskami SATA. Dzieki za wszelką pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klmn Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 ArrO: NF7 nie ma kontrolera SATA II, tylklo SATA. Takze raczej nic z tego nie bedzie. milek72: A masz pewnosc ze dysk jest sprawny? moze zainstaluj winde na innym dysku a ten podlacz i zobacz jak dziala. Moze poprostu jest zepsuty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 ArrO: NF7 nie ma kontrolera SATA II, tylklo SATA. Takze raczej nic z tego nie bedzie. milek72: A masz pewnosc ze dysk jest sprawny? moze zainstaluj winde na innym dysku a ten podlacz i zobacz jak dziala. Moze poprostu jest zepsuty. 1445082[/snapback] No nie zupełnie.....SATA II jest kompatybilne w dół czyli ze SATA I. Tak więc będzie to chodziło, aczkolwiek kontroler na NF7 jest bardzo nieudaną konstrukcją...jedną z najgorszych na rynku . :-| :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArrO Opublikowano 14 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2005 nio wiem, ze SATA :) ale dysk jest zgodny wstecz. ponadto sprawdzalem go i dziala na mainboardzie MSI na Nforce2 (tyle, ze tam jest kontroler Nvidii w mostku poludniowym, a nie zewnetrzny silicona :sad: ). ponadto dos jak i sam kontroler go wykrywa i wszystko jest oki, tylko winda go u mnie nie widzi. u kumpla na msi jest w porzadku, tylko u mnie qpa ;( stad wnioskuje ze to drivery... nie chcialbym wymieniac dysku na SATA I - wiadomo, jesli jest dostepny SATA II, to po co pchac sie we wczesniejszy standard... moze ktos mial podobny problem i zna rozwiazanie... (mam NF7-S rev. 2) pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...