lukaszz Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 Witam Moj problem polega na tym, że posiadam dyski, jeden pod SATA, drugi pod IDE. Niewiem jak ustawic zeby pierwszy bootował SATA. Jak ustawie w biosie First boot SCSI/SATA to przy wykrywaniu dyskow RAID/SATA komputer nic dalej nie robi (ani z 1szego ani z 2giego dysku nie startuje, poprostu tak jakby sie wiesza). Jezeli first boot, second boot itd dam na disabled to jako 1szy startuje dysk IDE, probowalem tez przestawiac zworki na dysku IDE, jednak w niczym to nie pomogło. W biosie nie mam za duzo opcji. Płyta główna: EPOX 8rda3+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angel554 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 i ustawiłeś już bo mam podobny problem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 Jakie macie kontrolery sata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 10 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2005 @Mastiff Epox siedzial na sillicon image sprobojcie ustawic all na disabled nie pamietam dokladnie ale byc moze ze Epox zrobil tak iz SATA jest domyslnie wybierane gdy wylaczycie pozostale dyski startujace. Zakladam ze w opcjach nie macie czegos w podobie "SATA"/"Serial ATA" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Miałem ten sam problem - rozwiązanie okazało się ciekawe: kiedy instalujemy system na dysku sata, nie może być w komputerze drugiego dysku ide; wystarczy wypiąć drugi dysk na czas instalacji. Kiedy system jest już zainstalowany, a first boot ustawiony na sata, podpinamy dysk ide - i wszystko powinno być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...