robocat Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 (edytowane) witam w piaskownicy przybyly mi 2 nowe zabawki ktos wie coto? oto pierwsza oto druga z gory dzieki za pomoc Edytowane 28 Maja 2005 przez robocat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 IMO: 1. żuk 2. hmm.. skrócona nysa... :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 (edytowane) jak to wypada w porownaniu kadetem? lepsze? gorsze ? 1 miesci sie w 2 x 5.25 druga tez :) Edytowane 16 Maja 2005 przez robocat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NAZIR Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 2. WRONG! Skrócona Nysa to Jelcz, a to na pewno nie to - inne pokrywy zbiorników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 jak to wypada w porownaniu kadetem? lepsze? gorsze ? 1 miesci sie w 2 x 5.25 druga tez :) 1448924[/snapback] Nie ma testów oficjalnych więc z doswiadczenia - wydajniejsze beda.. 2. WRONG! Skrócona Nysa to Jelcz, a to na pewno nie to - inne pokrywy zbiorników. 1448929[/snapback] Musiał.. A czułem się dowartościowawny... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 16 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2005 oh jak ja was lubie spece od wszystkiego :wub: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Co do tych nagrzewek powiem tylko jedno, fiat/poldek jest lepsiejszy i to sporo. Mosięzne finy nie są tak wydajne jak miedziane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Co do tych nagrzewek powiem tylko jedno, fiat/poldek jest lepsiejszy i to sporo. Mosięzne finy nie są tak wydajne jak miedziane. 1449179[/snapback] Beep - blad :) Juz ktos pisal ze ci od chlodzenia pro aby obliczyc wydajnosc chlodnicy miedzianej mnoza wydajnosc chlodnicy aluminiowej przez 1.03 :) Czyli cala miedz jest wydajniejsza w tym przypadku o magiczne 3% Zreszta nie wiem, nie znam sie, ale za kase miedzianej nagrzewnicy (nowej) dostanie sie prawie dwa razy wieksza nagrzewnice aluminiowa. Gdyby nie problem z rdza, juz dawno bym mial alu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarodziej007 Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 u mnie w motoryzacyjnym za nagrzewniczke miedzianą zapłace między 130 a 170 w zależności od czego. Oczywiście mowa ty o zamiennikach a nie oryginalnych. Z czego pamiętam to wykonane w technoklogi takiej jak fiata z miedzianymi finami (takie falowane) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Beep - blad :) Juz ktos pisal ze ci od chlodzenia pro aby obliczyc wydajnosc chlodnicy miedzianej mnoza wydajnosc chlodnicy aluminiowej przez 1.03 :) Czyli cala miedz jest wydajniejsza w tym przypadku o magiczne 3% Zreszta nie wiem, nie znam sie, ale za kase miedzianej nagrzewnicy (nowej) dostanie sie prawie dwa razy wieksza nagrzewnice aluminiowa. Gdyby nie problem z rdza, juz dawno bym mial alu. 1449295[/snapback] Niektórzy nie umieją tutaj czytać... Benito mówił o różnicy między miedzianymi a MOSIĘŻNYMI finami, więć dlaczego tutaj z alu wyskakujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 mam taka jak ta pierwsza z tym ze kupilem ja po przerobce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Niektórzy nie umieją tutaj czytać... Benito mówił o różnicy między miedzianymi a MOSIĘŻNYMI finami, więć dlaczego tutaj z alu wyskakujesz? No bo chyba miedz > mosiadz > alu ? :] z tego by nalezalo wnioskowac ze mosiadz jest mniej niz 3% gorszy niz miedz.. chyba ze to nie tak wyglada :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Ostatnio zamontowalem podobnego Zuka zamiast Rekorda, najwiekszy plus ze posiada bardziej kostkowe ksztaly i umozliwiaja praktycznie dowolne ustawienie w budzie. Ciekawa jest jednak sprawa, po zmianie temperatura wody nie zmienila sie prawie wogole +/- 0,5 stopnia, temperatura w pokoju takze bez zmian, a jednak temperatura na cpu zwiekszyla sie o ponad 4stopne. Teoretycznie nie powinno miec to zadnego zwiazku z nagrzewnica ale moze jednak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) powiem ci gaz jak zamontuje narazie rozlutowalem ja na kuchence teraz sie moczy i bedzie gruntownie czyszczona a potem musze ja zlutowac... :/ jak wsadze ta to kadeciak pojdzie do gruntownego czyszczenia bo jak go plukalem to syfu z niego lecialo masakrycznie duzo pewnie jeszcze tam jest syf w srodku trza sie za niego zabrac :D a fotki porobilem beda.... generalnie rozlutowywalem tak ze pierw palniczkiem w lazience wytopilem cala cyna a potem chrups to na kuchenke i czekalem az sie rozgrzeje ze srubokretem bede mogl zdrapac cyne z gory i rozwalalem :D Edytowane 17 Maja 2005 przez robocat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 A czy one napewno mają mosiężne finy ?? Miałem kilka sztuk z miedzianymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 a bo ja wiem jak to sprawdzic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) Z tego co widzę to te nagrzewniczki mają miedziane finy i mosiężne zbiorniki, finy są różowo-czerwone czyli to miedź a zbiorniki są żółto-złote czyli mosiądz ale mogą być też czymś pokryte. Edytowane 17 Maja 2005 przez Outlander Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 tez mi sie wydaje ze to miedz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Z tego co widzę to te nagrzewniczki mają miedziane finy i mosiężne zbiorniki, finy są różowo-czerwone czyli to miedź a zbiorniki są żółto-złote czyli mosiądz ale mogą być też czymś pokryte. 1449559[/snapback] jeśli mosiężne finy było oblewane jakimś kwasem (ocet, cytrynowy) to nabierają różowo czerwonego koloru łudząco podobnego do miedzi, przejedź je kawałkiem papieru ściernego to się dowiesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Mnie sie gzieś obiło o uszy że mosiąz dużo gorzej przewodzi ciepło niż miedz i alu. Zreszą jak by był niewiel gorszy od miedzi to by z niego radiatory robili- a nie robią :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) Mnie sie gzieś obiło o uszy że mosiąz dużo gorzej przewodzi ciepło niż miedz i alu. Zreszą jak by był niewiel gorszy od miedzi to by z niego radiatory robili- a nie robią :wink: 1449698[/snapback] No tak, cieplo przewodzi duzo gorzej niz Cu lub Al, tylko ze do nie do konca chodzi o przewodnosc cieplna :) Al niby duzo gorzej odbiera cieplo od miedzi, ale i duzo lepiej je oddaje, wiec wszystko jest kwestia do czego to ma byc uzyte. Zreszta, o ile sie nie myle (a zaznaczam, ze moge) tutaj tez w gre wchodzi cieplo wlasciwe materialu, a w tym przypadku, roznica miedzy Cu a mosiadzem jest praktycznie niezauwazalna. A wychodzac z twojego zaloeznia jak w cytacie, to odpowiedz mi w takim razie, dlaczego wszystkie nowe chlodnice/nagrzewnice sa robione z Al? :) Edytowane 17 Maja 2005 przez pbuda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 ale lamele którymi płynie woda sa rózniez mosieżne :> a zbija temperetaure wody o kilka dobry stopni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Prezentowałem tylko moje praktyczne porównanie, a nie teoretyczny bełkot co niektórych. Żuk był gorszy o 3-4 stopnie przy tym samym układzie WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) rozlutowalem kadeta jaki gnoj wogole nie chcial sie rozlutowac nie wiem czy go czasem nie rozwalilem bo grzalem go na tej kuchence sporo.... ogolnie jak go otworzylem to w szoku bylem nie wiem jak ta woda przez niego plynela chyba sie przesaczala wylecialo tyle syfu ze ja nie wiem dlatego kazdemu polecam rozwalenie swojej nagrzewnicy i wyczyszczenie jej od srodka.... beda fotki jak sie ogarne ide przepychac ten syf nozem Edytowane 28 Maja 2005 przez robocat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 ale zdajesz sobie sprawe ze prawdopodobnie juz go nie zlutujesz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 kadeta rozlutowałes? :> Zapoaj fotki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tayler Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 ot : robocat : kupiles czasem te nagrzewnice na ebayu ? bo sasiad identyczne sprzedawal ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 mechlik - rozlutowany kadet wyglada tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 tayler -> tak na ebayu wzialem obydwie za 54 zeta chyba gaz -> nie wiem jakos nie mam wiekszych stresow z tym zwiazanych powalcze z nim moze mi sie uda :) orass moj kadet wyglada zupelnie inaczej jak mi sie uda odpalic bluepedala to zaraz zapodam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robocat Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2005 (edytowane) ogolnie mysle nas upilowaniem tych bokow bedzie lepiej ja zlutowac to 1/20 syfu ktory z niej wylecial tu tez ten syf Edytowane 28 Maja 2005 przez robocat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...