Qubec26 Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Panowie mam problem z konfiguracją routera Planet XRT-401B. Mianowicie internet mam udostępniany na okreslony IP, Bramke i DNSy oraz MACa. Ale to juz ustawilem. Chodzi o rozdzielenie neta na dwa kompy. I nie wiem dlaczego nie działa. Sieć miedzy kompami działa bez zarzutów. Ale neta nie widać. Pinguje kompa i daje znak a router nie. Mam kable od kompów do routera bez krosów, ale nie wiem jaki jest kabel od neta. Możliwe że jest skrosowany - bo może goście nie chcieli, żeby ktoś do routera podłączał. Na czym polega krosowanie kabla? Czy kros chodzi tylko z sieciówkami a z routerami itp. nie?? Może ktoś opisze te bardziej zaawansowane funkcje routera. Bo według mnie to sprawa kabla, tylko którego?? Prosze o pomoc!!! Może ktoś ma taki router i ten typ neta co ja?? Prosze o szybką odpowiedź :] :mur: <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 (edytowane) Skoro komputery się widzą to najprawdopodobniej router przydzielił im numer IP poprzez DHCP , jeśli tak jest to komunikacja komputer <-> router jest wporządku, jednak lepiej sprawdz jakie numery IP dostały komputery - tak dla pewności. Następnie sprawdz kabel od portu WAN - w tych routerach raz jest wymagany skrosowany raz prosty, miałem doczynienia z kilkoma planetami i każdy ma inaczej ;) Edytowane 17 Maja 2005 przez jg5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...