Skocz do zawartości
Widgetos

Chłodzenie Typu Adam Słodowy - Radeon 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę nietypowe chłodzenie do grafiki. Padł mi wentylator na GF2Ti WinFast-a, nie chciałem ładować ani 1 zł w takiego śmiecia więc wydumałem :

www.adrestell.pl/~lukasz/zboku.jpg

www.adrestell.pl/~lukasz/zgory.jpg

Włożyłem wentylator od starego (spalonego zresztą) procesora (www.adrestell.pl/~lukasz/sb.jpg <-- coś podobnego), do tekturki od płyty CD jakie dodają do gazet komputerowych (Encyklopedia PWN z Wyborczej). Wyciąłem otwory po obu stronach tekturki i zrobił się taki jakby tunel przez jej środek. Powycinałem odpowiednio i wsadziłem w slot PCI obok grafiki.

Zasilanie do tego wziąłęm z płyty (AsRock K7S8X) z gniazdka CHASSIS FAN jako że złącze było identyczne do CPU FAN.

(niestety zdjęc nie mam ale może będę miał wkrótce :), jakby kogoś interesowało )

Nareszcie zmieniłem kartę na Radeona 9550 Gigabyte. Jako, że nie ma wentylatorka postanowiłem wykorzystać obecne chłodzenie (Zalman to może nie jest ale...). Z tym, że jak takie coś przeliczyć ? Jak ocenia się skuteczność takiego chłodzenia ?

Wentylator jest dużo większy bo od procka, ale czy rzeczywiście to dużo więcej daje ? Czy dzięki takiemu chłodzeniu mogę dużo podkręcać czy raczej nie liczyć na cud ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne żeby to co zmajstrowałeś dobrze się trzymało i nie rozleciało w trakcie działania :) Po drugie - ważne, że powoduje przepływ powietrza ( choć standardowy radiator na 9550 jest ekhem do d*** :) ). A pokręcić to pokręcisz, bez stresu. Ile? To już sam w boju musisz sprawdzić.

Zajrzyj sobie do tego tematu, może cię zainspiruje = http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=17566 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze wstawienie linka do zdjęcia, lub wklejenie zdjecia to problem, ale spróbuj na następny raz posłuchać się dobrej rady, bo wklejanie samodzielne linku zniechęca. Zrób fotki bo z tych z painta mało da sie zrozumiec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> Wiem ze wstawienie linka do zdjęcia, lub wklejenie zdjecia to problem

skąd ta ironia ? regulamin większości forów i grup dyskusyjnych zakazuje wklejania zdjęć lub klikalnych linków. Poza tym pamiętam czasy modemów, może ktoś jeszcze z niego korzysta, dlatego nie utrudniam mu życia....wrzuciłem pliki na serwer i podałem do nich link

> ale spróbuj na następny raz posłuchać się dobrej rady, bo wklejanie samodzielne >linku zniechęca

Kwestia bycia bardziej lub mnie leniwym i cierpliwym. Zacznij przeglądać grupy dyskusyjne, a w szczególności pl.comp.os.ms-windows.win9x i alt.pl.comp.os.windowsxp

zobaczysz, że tam trzeba mieć cierpliwość, kiedy jakiś gościu zadaje błache pytanie typu znikające ikonki w trayu, a pytanie to zadaje średnio 2 gości tygodniowo. Po kilku miesiącach masz dosyć bo połowa wątków to pytania o te same problemy.

> Zrób fotki bo z tych z painta mało da sie zrozumiec.

Gdyby to było możliwe to już bym to dawno zrobił, niestety nikt z bliskich znajomych nie ma cyfrówki.

--

Widget

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kombinowałem podobnie:

Dołączona grafika

Zamiast tekturki zastosowałem jakąś płytkę drukowaną pozbawioną druku :-).

Na GPU siedział miedziany radiator BEZ wentyla- ten w PCIu to 92x92.

Ten zielony u góry- to chłodzenie dwustronne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechl!n - miałem kiedyś podobnie z tym że ta druga karta robiła jako zapinka do bloku na karte graf :D, ale to dawne dzieje :]

1451242[/snapback]

W moim przypadku to też stare dzieje... Od ponad roku (może dłużej) GPU chłodzę wodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, ja kumam, że kultura obrazkowa i w ogóle era cyfrowa ale bez jaj, że nie potraficie sobie wyobrazić kartonowego pudełka po CD z wentylem w środku,wsadzonego do slotu PCI...

Edytowane przez PJ2099

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi