Widgetos Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Mam trochę nietypowe chłodzenie do grafiki. Padł mi wentylator na GF2Ti WinFast-a, nie chciałem ładować ani 1 zł w takiego śmiecia więc wydumałem : www.adrestell.pl/~lukasz/zboku.jpg www.adrestell.pl/~lukasz/zgory.jpg Włożyłem wentylator od starego (spalonego zresztą) procesora (www.adrestell.pl/~lukasz/sb.jpg <-- coś podobnego), do tekturki od płyty CD jakie dodają do gazet komputerowych (Encyklopedia PWN z Wyborczej). Wyciąłem otwory po obu stronach tekturki i zrobił się taki jakby tunel przez jej środek. Powycinałem odpowiednio i wsadziłem w slot PCI obok grafiki. Zasilanie do tego wziąłęm z płyty (AsRock K7S8X) z gniazdka CHASSIS FAN jako że złącze było identyczne do CPU FAN. (niestety zdjęc nie mam ale może będę miał wkrótce :), jakby kogoś interesowało ) Nareszcie zmieniłem kartę na Radeona 9550 Gigabyte. Jako, że nie ma wentylatorka postanowiłem wykorzystać obecne chłodzenie (Zalman to może nie jest ale...). Z tym, że jak takie coś przeliczyć ? Jak ocenia się skuteczność takiego chłodzenia ? Wentylator jest dużo większy bo od procka, ale czy rzeczywiście to dużo więcej daje ? Czy dzięki takiemu chłodzeniu mogę dużo podkręcać czy raczej nie liczyć na cud ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Ważne żeby to co zmajstrowałeś dobrze się trzymało i nie rozleciało w trakcie działania :) Po drugie - ważne, że powoduje przepływ powietrza ( choć standardowy radiator na 9550 jest ekhem do d*** :) ). A pokręcić to pokręcisz, bez stresu. Ile? To już sam w boju musisz sprawdzić. Zajrzyj sobie do tego tematu, może cię zainspiruje = http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=17566 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaminski99 Opublikowano 17 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2005 Wiem ze wstawienie linka do zdjęcia, lub wklejenie zdjecia to problem, ale spróbuj na następny raz posłuchać się dobrej rady, bo wklejanie samodzielne linku zniechęca. Zrób fotki bo z tych z painta mało da sie zrozumiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Widgetos Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 > Wiem ze wstawienie linka do zdjęcia, lub wklejenie zdjecia to problem skąd ta ironia ? regulamin większości forów i grup dyskusyjnych zakazuje wklejania zdjęć lub klikalnych linków. Poza tym pamiętam czasy modemów, może ktoś jeszcze z niego korzysta, dlatego nie utrudniam mu życia....wrzuciłem pliki na serwer i podałem do nich link > ale spróbuj na następny raz posłuchać się dobrej rady, bo wklejanie samodzielne >linku zniechęca Kwestia bycia bardziej lub mnie leniwym i cierpliwym. Zacznij przeglądać grupy dyskusyjne, a w szczególności pl.comp.os.ms-windows.win9x i alt.pl.comp.os.windowsxp zobaczysz, że tam trzeba mieć cierpliwość, kiedy jakiś gościu zadaje błache pytanie typu znikające ikonki w trayu, a pytanie to zadaje średnio 2 gości tygodniowo. Po kilku miesiącach masz dosyć bo połowa wątków to pytania o te same problemy. > Zrób fotki bo z tych z painta mało da sie zrozumiec. Gdyby to było możliwe to już bym to dawno zrobił, niestety nikt z bliskich znajomych nie ma cyfrówki. -- Widget Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Kombinowałem podobnie: Zamiast tekturki zastosowałem jakąś płytkę drukowaną pozbawioną druku :-). Na GPU siedział miedziany radiator BEZ wentyla- ten w PCIu to 92x92. Ten zielony u góry- to chłodzenie dwustronne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garfield^ Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Widgetos nie wklejaj zdjęcia, ale daj choć link na który wystarczy kliknąć, a co do twojego projektu zobacyzmy zdjęcia to sie wypowiemy bo ja z tych twoich obrazków niewiele widze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 mechl!n - miałem kiedyś podobnie z tym że ta druga karta robiła jako zapinka do bloku na karte graf :D, ale to dawne dzieje :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 mechl!n - miałem kiedyś podobnie z tym że ta druga karta robiła jako zapinka do bloku na karte graf :D, ale to dawne dzieje :] 1451242[/snapback] W moim przypadku to też stare dzieje... Od ponad roku (może dłużej) GPU chłodzę wodą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PJ2099 Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 (edytowane) Ludzie, ja kumam, że kultura obrazkowa i w ogóle era cyfrowa ale bez jaj, że nie potraficie sobie wyobrazić kartonowego pudełka po CD z wentylem w środku,wsadzonego do slotu PCI... Edytowane 18 Maja 2005 przez PJ2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frosti Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 a ma ktoś pentagram schoner? jak sie sprawuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...