IamWeasel Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 (edytowane) Sprawa wygląda następująco: komp, jaki mam, każdy widzi. Każdy widzi też, że niestety demonem wydajności to on nie jest. Uzbierałem 2000zł. Najpierw chciałem za to kupić kompa, później stwierdziłem, że lepiej zrobię jak do gier kupię sobie konsolę. Niestety, okazało się że PS3 i X360 wychodzą na początku 2006r, czyli za pół roku, a na moim wymiataczu do tego czasu mogę pograć w Mario (i jego spedalonego brata Luigi). Tak więc decyzja jest taka, że muszę rozbudwoać kompa, żeby po pierwsze te pół roku jakoś pograć, a po drugie później mieć znośny sprzęt. 3DSmax też wymaga na moim sprzęcie anielskiej cierpliwości. Niestety, ostatnio posypały mi się oba napędy (nagrywarka tylko odczytuje CD, a DVD wogule nie działa), więc doszedłem do wniosku że najekonomiczniej będzie jak kupię nagrywarkę DVD. Tu czekam na waszą inwencję, bo wogule się na tym nie znam. W kwżdym razie od 2000 odejmujemy ok 200zł. Dysk w sumie przydał by się większy, chciałbym też żeby był cichy. Zastanawiam się czy dołożę go do mojego aktualnego spinpointa, czy tego sprzedam. Zawsze to 40gb więcej, ale ten dysk bardzo głośno chodzi i sens posiadania Tagana i cichych Arcticów jest troche mniejszy. Słyszałem, że nowe Sansungi są ciche, dlatego chyba kupiłbym jakiś na SATA, może model 80gb? koszt to 240zł, chopciaż nad tym się jeszcze zastanowie, narazie z 40gb można jakoś żyć. Zostaje 1600 (lub 1800zł). Plan jest taki, że nie chciałbym wydawać wszystkiego, ile można, tyle zaoszczędzę, ale z kolei komp musi być dobry, do gier na jakieś pół roku, do reszty (3dsmax, uruchamianie jakichs gier w medium-low detalach, wiadomo ze jak wyjdzie jakas fajna gra na pieca to tez bede chcial zagrac) na 2-3 moze nawet wiecej lat. Mysle teraz, czy sens ma pchanie sie w s939. Kiedy nastepnym razem bede kupowal nowa plyte i procek s939 bedzie juz pewnie przeszloscia, w koncu nie bede potrzebowal tyle mocy bo bede mial konsole do gier. Mysle ze warto byloby zastanowic sie nad 754, bo teraz zaoszczedze, a w przyszlosci i tak pewnie zmienie wszystko, bo za 3-4 lata to bedzie juz M2 czy jak to sie tam zwie. Procki na 754 też są chyba dosc wydajne, miedzy 939 a 754 nie ma duzej roznicy? winchestery i venice na pewno kręcą sie lepiej od clawhammerów, ale takiego clawa 2800+ też można jaooś niezle przetaktowac? Czy tu wypadają blado? Nie mam pojęcia jaką płytę pod 754 wybrać, liczę na was, proszę o argumenty, zależy mi też na $$$. Wybór miedzy 754 a 939 to przy okazji wybór miedzy pcie a agp. Póki co są karty na AGP, a w przyszlosci pewnie i tak kupie nową plyte, jesli bede zmienial grafe. W normalnych cenach można dostać 9800pro mediona, 6600. Medion chyba jest dobry mimo niskiej ceny? Jaka jest różnica w wydajności między nim a jakimś markowym HISem czy Sapphirem? Kwestia RAMu. Przy takiej konfiguracji nie są mi chyba potrzebne jakieś Corsairy czy inne TCCD? Co polecacie? 512mb na pewno, może 1024? Zasilacz na szczęscie mam dobry, kupiłem go niedawno jak jeszcze myślałem, że będe miał lepszego kompa. Myślicie, że ktoś może kupić moje stare części, czy na taki chłam nie ma popytu? Pozdrawiam tych którzy dobrnęli aż tutaj. B) Jak już pisałem, nie zależy mi na tym, żeby wydać te 2000 co do grosza, im wiecej zostanie, tym wiecej bede mial juz uzbierane na konsole. Edytowane 18 Maja 2005 przez IamWeasel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryken Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 hmm za 2k trudno złożyć coś sensownego na S939 no a na s754 to już bardzo sensowne ale ty chcesz zaoszczędzić więc napiszę ci tańsze alternatywy: msi k8n 280zł choć teraz jest lepszy epox na s754 ale nazwy nie pamiętam ale raczej powyżej 300zł proc semp 2600 (128 cachu)/ 2800 (256 cachu) OEM nie wiem jaka różnica w cenie ale liczmy 320zł pamiątki 512MB pc3200 Adata powinny na 230 pójść koszt 175zł grafa to 9800 pro ale 3miechy gwary:( http://www.allegro.pl/show_item.php?item=51765110 430zł na procka chłodzenie to arctic freezer za 70zł z allegro jak dysk ci pada to kup samsunga nowego na sata nie wiem ile chcesz GB twój wybór liczmy 250zł nagrywarę Neca NEC 3540A za 230zł chyba wszystko tak koło 1650zł zapłacisz jak posuzkasz będzie taniej a poza tym na ten twój chłam jak to napisałeś kogoś znajdziesz na allegro i bedzie więcej kasy na konsole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Dzieki za rade, tylko proca wolalbym 64bit ale to kosmetyczna poprawka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Mysle że może by cie zainteresowała modernizacja pod socket A Atl XP M powiedzmy 2400@3200 za powiedzmu 340zł mobo abit z chipsetem nf2 220zł 512 MB kingston 400Mhz180zł.Zasiłke chiefteca 410W za 195złi grafe może jakiegoś gf 6200@6600 albo 6600 lub tego mediona terz przyjemna karta i oczka nie bolą tak szybko :D Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micitek Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 (edytowane) http://allegro.pl/show_item.php?item=52052203 - grafa Sapphire ATI Radeon 9800 PRO 128MB 256bit na R360, więc możesz sie pobawić w moda na XT, ew poszukaj radka 9700 - http://allegro.pl/show_item.php?item=51217728 @ bryken - ten Epox to model 8KDA3J lub 8KDA3I Edytowane 21 Maja 2005 przez micitek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 I to chyba bedzie optymalny wybor: AXP2500+, Abit NF7, 1GB ramu i 9800pro. Zasiłki zmieniać nie muszę bo tak się złożyło że mam dobrą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...