pshem Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Witam Nie wiem gdzie dokladnie umiescic ten temat, ale poniewaz potrzebuje w miare konkretnej odpowiedzi a nie gdybania sprobuje tutaj. Zreszta chyba mozna to nazwac ekstremalnym obciazaniem kompa - wiec to dobre miejsce :wink: Kupilem sobie ostatnio uzywanego dell'a gx150 z allegro (moze widzieliscie - takie ladne, male, czarne P3 w obudowie mniejszej niz zwykly microatx...). W srodku jest zasilacz 100W o nastepujacej wydajnosci pradowej : 3.3V - 8A 5V - 14A 12V - 1.5A. Maksymalne obciazenie na liniach 3.3 i 5 to 85W (wg naklejki na zasilaczu). W kompie jest p3 1ghz (wraz z stabilizatorem napiecia), 2x256 ramu 133mhz, maxtor 80gb 7400rpm, radeon 9550, cd combo, fdd i modem (siec i dzwiek w mobo). Problem polega na tym że kazdy kalkulator obciazenia online jaki znam, podal mi minimalny zasialcz 200W (~110W 3.3v+5v). Jak widac zasilka nie spelnia tych wymagan. Dlatego zmierzylem napiecia na molexie w trakcie uruchomionego 3dmarka 2003 i 2001 i co sie okazalo: bez obciazenia: 5v --> 5.11v 12v --> 11.69v a w trakcie obciazenia 5v --> 5.04v 12v --> 11.89v Moje pytanie brzmi - co jest grane ? przy takim obciazeniu (w sumie przekraczajacym mozliwosci tej zasilki) napiecia zamiast leciec na leb i szyje poprawily sie. Zalezy mi rzecz jasna zeby nie spalic tego kompa po tygodniu uzywania... Czy ktos moze mi doradzic - czy to jest bezpieczne ? czy moze mam zrezygnowac z radeona ? z gory dzieki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy05 Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 napiecie 5V spadlo a jesli dobrzepamietam starsze procki ciagnely wlasnie z lini 5V mimo wszystko zmien zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 (edytowane) wymiana zasilacza nie bardzo wchodzi w rachube, jest to autorskie roziwazanie della, nie wiem czy znajde cos co pasuje ? a moze ktos wie gdzie kupic taka zasilke ? poza tym spadek o 1% to praktycznie zaden spadek. niejeden nowy zasilacz potrafi zjechac o np 0.5V... Czy to ze napiecia sa utrzymane nie znaczy ze zasilacz jednak daje rade ? Edytowane 19 Maja 2005 przez pshem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hadrysek Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 wymiana zasilacza nie bardzo wchodzi w rachube, jest to autorskie roziwazanie della, nie wiem czy znajde cos co pasuje ? a moze ktos wie gdzie kupic taka zasilke ? poza tym spadek o 1% to praktycznie zaden spadek. niejeden nowy zasilacz potrafi zjechac o np 0.5V... Czy to ze napiecia sa utrzymane nie znaczy ze zasilacz jednak daje rade ? 1452688[/snapback] teoretycznie odchylenia nie mogą przekraczać 0,5% czyli 11,4-12,6V oraz 4,75-5,25V więc teoretycznie nie musisz się niczym martwić ;) zastanawia jedynie trochę linia 12V ale jeśli płyta ciągnie z +5v to by się zgadzało i to 11,6V byłoby nominalnym napięciem w tej zasiłce, a obciążając tylko 5V, 12V leci w kosmos bo nie są równo obciążone, więc jest cacy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Jeśli te napięcia mierzyłeś miernikiem, a z zasiłki nie wydobywa się bardzo gorące powietrze to nie ma się czym martwić. Markowe komputery posiadająz reguły zasilacze z dużymi rezerwami mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pshem Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Jeśli te napięcia mierzyłeś miernikiem, a z zasiłki nie wydobywa się bardzo gorące powietrze to nie ma się czym martwić. Markowe komputery posiadająz reguły zasilacze z dużymi rezerwami mocy. 1453092[/snapback] mierzylem miernikiem napiecia na molexie. faktycznie nawet przed rozbudowa ta zasilka dosc mocno sie grzala (chyba jak kazdy mATX) ktos jeszcze mial kiedys doczynienia z takimi komputerkami ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 28 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2005 mozesz napisac jakas mini recke o tym dellu? tez sie przymierzam do kupna i nie wiem czy warto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...