Yacko Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Kupiłem 12 cm wentyl na przód obudowy, nawiewał bardzo dobrze (aż za dobrze w porównaniu z 8cm odprowadzającym) ale był przez to dość głośny. Uciąłem przewody od wentyla w połowie i połączyłem do 5V poprzez przejściówkę (nie chciałem niszczyć oryginalnych kabli zasilacza). Czy taka operacja może być na dłuższą metę szkodliwa dla zasilacza lub wentyla ? Moim zdaniem nie, ale chętnie poznam opinie innych. We wtyku, który podłączałem są 4 przewody 5V, masa1, masa2, 12V. Czy ma znaczenie, do której masy podłączę masę wentyla ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brucek Opublikowano 18 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2005 Czy taka operacja może być na dłuższą metę szkodliwa dla zasilacza lub wentyla ? 1452454[/snapback] Wręcz przeciwnie. Jeśli wentyl Ci działa, to znaczy, że może pracować na takim napięciu (no bo po co niby są panele i regulatory?). Plusy są dwa. Cisza i dłuższa żywotność wentylatora. Zasilacz nie ucierpi. Czy ma znaczenie, do której masy podłączę masę wentyla ?Wydaje mi się, że nie. Masa to masa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamiKaze boski wiatr Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Hmmm chyba obydwie masy i tak maja "mase" w jednym miejscu w zasilaczu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masaccio Opublikowano 19 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2005 Sprawdzałem miernikiem, nie ma znaczenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...