e!Gr00bY Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Więc kto ma i jaką. Od razu można odrzucić SiS645 (max. stabilne FSB ok. 150-153MHz), Intela 845G (na MSI automatycznie przełącza się w safe mode (FSB 100MHz mimo, że przy POST pokazuje częstlotliwości teoretycznie przekrecone) przy FSB powyżej 150MHz. Z tego co wiem to TMQ (sorry jeżeli przekreciłem nick) testował ASUSa na SiS648 i osiągnął 166MHz FSB. Więcej nie bo.... w biosie nie ma ponad 166MHz FSB. Więc zostaje: - SiS645DX - inne mobo na SiS648 - i845 E - i845 PE - VIA P4X400 - (ktoś wogule ma to mobo 8O ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joshua Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Ostatnio to boję się tu cokolwiek napisać (żeby mnie nie zlinczowali) ale jeżeli jako stabilne rozumiemy przejście kilku poziomów współczesnej gry to moja płyta się łapie Gigabyte 8IGX Pentium. Obecnie działam zupełnie stabilnie przy 166MHz FSB bez żadnych zwiech , błędów itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Czyli jednak to nie wina i845G tylko MSI, że takie szopki odstawia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makakus Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Ja nie mam, ale znalazlem recenzje epoxa 4PEA+ na: http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1728&p=4 napisali ze udalo im sie odpalic p4 2.26 na 160 FSB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Więc kto ma i jaką. Od razu można odrzucić SiS645 (max. stabilne FSB ok. 150-153MHz), Intela 845G (na MSI automatycznie przełącza się w safe mode (FSB 100MHz mimo, że przy POST pokazuje częstlotliwości teoretycznie przekrecone) przy FSB powyżej 150MHz. Z tego co wiem to TMQ (sorry jeżeli przekreciłem nick) testował ASUSa na SiS648 i osiągnął 166MHz FSB. Więcej nie bo.... w biosie nie ma ponad 166MHz FSB. Więc zostaje: - SiS645DX - inne mobo na SiS648 - i845 E - i845 PE - VIA P4X400 - (ktoś wogule ma to mobo 8O ) Asus P4S8X jest stabilny przy 166Mhz FSB ale niestety Asus ma problemy z biosem. Wydajnosc wszystkiego jest OK poza pamieciami. Inna sprawa to taka sytuacja FSB/MEM 166/133 OK, 133/166 OK, 166/166 nie do uruchomienia. Plyta automatycznie przelacza sie w wolniejsze tryby przy wysokim FSB (odpowiednie opcje sa ukryte w biosie i tylko ingerencja dobrego speca od biosow moze pomoc). Gdyby wylaczyc z oceny pamieci to dal bym jej 10/10 a tak to 7/10. Poszukaj sobie w sieci czegos w stylu "p4s8x memory problem" i wszystkiego sie dowiesz. gdybys do czegos doszedl daj znac bo mi tez zalezy na poprawieniu wydajnosci pamieci na tej plycie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Czyli nie działa w 166/166 ? To jest masakra :( Czyli kolejna płytka odpadła... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bomarek Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Płyta Gigabyte GA-8PE667 Ultra Aktualnie pracuje na 151MHz pamięci na 402MHz.Pracuje stabilnie na magistrali 160MHz ale wtedy musze ustawić pamięci na 320MHz.Przy 166MHz system się uruchamia ale w 3DMarku wychodzi do pulpitu,chyba to wina procesora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Czyli nie działa w 166/166 ? To jest masakra :( Czyli kolejna płytka odpadła... Problem w tym ze wszystko zalezy od biosu, jest taka tendencja ze albo szybki i niestabilny albo stabilny i wolny. Czytajac na roznych forum fakty o SIS-ie 648 ocenilem ze najlepszy jest Gigabyte a jeden z najgorszych to Epox. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Płyta Gigabyte GA-8PE667 Ultra Aktualnie pracuje na 151MHz pamięci na 402MHz.Pracuje stabilnie na magistrali 160MHz ale wtedy musze ustawić pamięci na 320MHz.Przy 166MHz system się uruchamia ale w 3DMarku wychodzi do pulpitu,chyba to wina procesora. Wywalka to moze byc wlasnie plyta 172Mhz FSB na jednej plycie OK a na innej 167 i wywalka (wszystko to samo oprocz wlasnie plyty). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Epox jakoś nie potrafi zrobić płyty na 478 :( Dziwne bo pod AMD bardzo dobrze mu wychodzą. A co do problemów z tą płytą to jest mnóstwo jak poczytałem sobie :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Epox jakoś nie potrafi zrobić płyty na 478 :( Dziwne bo pod AMD bardzo dobrze mu wychodzą. A co do problemów z tą płytą to jest mnóstwo jak poczytałem sobie :? Ja nieoficjalnie dowiedzialem sie (mowa o P4S8X) ze Asus dosal instrukcje od Intela na temat tej plyty w zwiazku z promocja P4PE!!! Pisza to goscie z Asrock czy jakos tak, podobno normalna tendencja jest naprawa biosu po jakims czasie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Asrock to budżetowa wersja ASUSa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Epox jakoś nie potrafi zrobić płyty na 478 :( Dziwne bo pod AMD bardzo dobrze mu wychodzą. A co do problemów z tą płytą to jest mnóstwo jak poczytałem sobie :? Dlatego wlasnie cenie Asusa oni zadko sie mysla , to tego wszedzie maja wtyki bo kupuja najwiecej i sprzedaja najwiecej . Dzieki czemu wszelkie firmy robiace chipsety i proce musza sie z ta firma liczyc w pierwszej kolejnosci . A odosnie krecenia P4 sie nie wypowiem bo ostatno tylko bawilem sie u kumpla P4 2 Gh i go nie forsowalem , bo jakies dziwne restarty w grach , mial juz przy 2,6 Gh . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertcik Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 NA płycie ASUS P4Sx8 uzyskałem FBS=165 (przy tym FBS komputyer chodził 3 godz oglądałem film testowałem Sis of sandre 2003 ale w 3D marku zwis) na 166 wystartował ale był czarny ekran.(może to wina pamięci DDR 333 ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Ja siem bawilem 1,8A kumpla i to co sie udalo osiagnac na boxowym coolerze i normalnym napieciu (kumpel boi sie ze mu sie spali :P) osiagnelismy FSB 156, stabilnie, 30min w quake3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remik Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 No a na starenkiej MSI 845 ULTRA jade stabilnie do 172 Moze i by dalo sie wiecej ale proc z tym chlodzeniem wysiada. Kosher - na niej z lepszym chlodzeniem mial cos kolo 180 FSB Plyte teraz mozna tanio kupic jeden feler ze po przekroczeniu FSB 145 timingi pamieci ustawiaja sie na najnizsze. Ale i na to znalazl sie sposob :) wyzedl nowy .PCR do WPCREDIT dla 845 i dzieki WCPRSET startuje mi Win z odpowiedbnimi timingami i dodatkowo Refresh Mode z 7.8us na 5.8 i wydajnosc pamieci jest zaje... Remik... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 NA płycie ASUS P4Sx8 uzyskałem FBS=165 (przy tym FBS komputyer chodził 3 godz oglądałem film testowałem Sis of sandre 2003 ale w 3D marku zwis) na 166 wystartował ale był czarny ekran.(może to wina pamięci DDR 333 ) Problem w tym ze 166/166 nie startuje, 133/166 albo 166/133 startuje ok wiec to kwestia plyty (czyt. biosu). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 11 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2002 Epox jakoś nie potrafi zrobić płyty na 478 :( Dziwne bo pod AMD bardzo dobrze mu wychodzą. A co do problemów z tą płytą to jest mnóstwo jak poczytałem sobie :? No ja jestem innego zdania. Mialem swego czasu ENMICa 4BCX+ (czyli EPoX w opakowaniu ENMICa) na i845D i nie mialem probmlemow z wykreceniem P4 1,6GHz na 170MHz FSB! Jak da mnie i845D to znakomity chipset. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 wychodzi na to ze rock stable powyzej 155 jest Epox 4SDA5+ SiS648 http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=1270 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 tak wiec. Gigabyte GA-8PE667 na i845 PE FSB 157Mhz osiagniete i stabilne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...