Skocz do zawartości
Memphis

Sprzęt muzyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Hello

Właśnie sobie sprawiłem sprzęcik, który jest pewnie niewiele młodszy odemnie. A nazywa się Amplituner Stereo Tosca 303, firmy Unitra. Do tego mam kolumienki 40W. Tylko ze głośniki w tych kolumienkach wyglądają, jakby je ktos z glana pociągnął 8) :lol: . No, moze przesadzam, ale nie wiem jak to wytłumaczyć. Pomiędzy tą taką "tubą" głośnika (bo to się chyba nie nazywa membrana, ale może ?) a obudowa głosńiczka, jest takie coś, jakby gąbka, która ten głosniczek utrzymuje, zeby nei "latał" za bardzo. No i niestety tak gąbeczka jest taka stara, ze się krucha zrobiła, i praktycznie prawie jej tam już nie ma. No i głosńczki przy niskich tonach po prostu pierdzą. Nie wiem co mam teraz zerobić. da się dobrać jakieś pasujące głosniki ? Chodzi mi szczególnie o wielkość, bo te to mają z 17 cm średnicy ? Jeśli się da, to czy to jest w ogóle opłącalne ? Heh, ale się rozpisałem ;). Dałem to na hardware, bo w końcu to raczej sprzęt :wink: .

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello

Właśnie sobie sprawiłem sprzęcik, który jest pewnie niewiele młodszy odemnie. A nazywa się Amplituner Stereo Tosca 303, firmy Unitra. Do tego mam kolumienki 40W. Tylko ze głośniki w tych kolumienkach wyglądają, jakby je ktos z glana pociągnął  8)  :lol: . No, moze przesadzam, ale nie wiem jak to wytłumaczyć. Pomiędzy tą taką "tubą" głośnika (bo to się chyba nie nazywa membrana, ale może ?) a obudowa głosńiczka, jest takie coś, jakby gąbka, która ten głosniczek utrzymuje, zeby nei "latał" za bardzo. No i niestety tak gąbeczka jest taka stara, ze się krucha zrobiła, i praktycznie prawie jej tam już nie ma. No i głosńczki przy niskich tonach po prostu pierdzą. Nie wiem co mam teraz zerobić. da się dobrać jakieś pasujące głosniki ? Chodzi mi szczególnie o wielkość, bo te to mają z 17 cm średnicy ? Jeśli się da, to czy to jest w ogóle opłącalne ? Heh, ale się rozpisałem ;). Dałem to na hardware, bo w końcu to raczej sprzęt  :wink: .

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Chodzi o ten material ktory jest na koncu membrany (mocowanie do stalowej obreczy) bo to sie czesto wykrusza w starych glosnikach.

A glosnik dobrac da sie napewno.A czy oplacalne , no nie wiem , takie glosniki nie sa zbyt tanie (a przeciez nie kupisz najtanszego basowego glosnika bo ci bedzie pierdzial bardziej niz ten co masz teraz)

A no i pierdzenie przy niskich tonach (wtedy jest najwieksza moc) moze oznaczac uszkodzenie amplitunera, sprawdz na innych kolumnach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o to mi chodziło. To na pewno nic z amlitunerem. Po protu słychać jak na membrana się telepie i pierdzi. A mozesz tak orientacyjnie chociaż podać ? Chociaż w granicy błeu do 100 zł ;). Bo nie chce mi się drałować do elektronicznego z kolumną pod pachą, a mała to ona jednak aż tak nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tak jeśli chodzi ci o gąbkę lub gumke do okoła głośnika co trzyma membrane ze stelarzem to można to wymienić mam kumpla co wymieniał i tu serio na głośniku 30cm. do okoła i mu grają bez żadnych zgrzytów to jest do zrobienia i nie ma rużnicy czy założych gume do okoła czy gąbke tylko to ci jest drogie ale ceny nie pamiętam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymienilem u siebie sam membrany w glosnikach... mam 2 kolumny ALTUS 110 i 2 kolumny ALTON 110. W ALTUSACH musialem zreperowac obydwa glosniki niskotonowe i jeden sredniotonowy... a w ALTONACH musialem wymienic obydwa glosniki sredniotonowe i jeden niskotonowy (drugi juz sie zaczyna sypac, wiec on tez niedlugo bedzie musial zostac zrobiony...), no i obydwa gwizdki byly spalone, ale gwizdki to banal... Cena jednej membrany na gumowym zawieszeniu do glosnika niskotonowego to ok 15zl (takie na gabce sa tansze), do tego musisz miec butapren (zeby przykleic membrane do metalowego kosza) i poxipol (zeby przykleic membrane do cewki - musi byc na sztywno).

Pozdrawiam

L@win@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tak jeśli chodzi ci o gąbkę lub gumke do okoła głośnika co trzyma membrane ze stelarzem to można to wymienić mam kumpla co wymieniał i tu serio na głośniku 30cm. do okoła i mu grają bez żadnych  zgrzytów to jest do zrobienia i nie ma rużnicy czy założych gume do okoła czy gąbke tylko to ci jest drogie ale ceny nie pamiętam

Nie masz racji...

guma jest sztywniejsza od gabki i przez to troche inaczej brzmi... mozna powiedziec... troszke gorzej. ale za to plusem gumy jest to ze po kilkunastu latach ci sie nie zacznie sypac :D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...