Skocz do zawartości
g00f

Plyta na P4 2.53

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic P4 2.53 i nie wiem jaka wybrac do niego plyte. Szczerze mowiac nawet nie orientuje sie jakie sa do niego plyty wiec czy mogli byscie mi cos zaproponowac? No i czy ma byc na ddr czy rimm(z przyzwyczajen do athlona wybral bym chyba ddr ale nie jestem pewien ktore byly by leprze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec na plyte bym poczekal (obslugujaca hyper threading)..

i do tego DDR najlepiej 2 kosci 256mb pc 333(przyszlosciowo na plyty obslugujace dual channel- tak chyba sie pisze :D)

a do takich naleza sis 655 - tylko nie wiem czy obsluguje hyper threading :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i do tego DDR najlepiej 2 kosci 256mb pc 333(przyszlosciowo na plyty obslugujace dual channel- tak chyba sie pisze :D)

(

DDR 333 to oczywiscie ale co to jest ten hyper threading???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(

DDR 333 to oczywiscie ale co to jest ten hyper threading???

jest to sztuczna emulacja 2 prockow na raz a fizycznie na plycie jest 1 - co w efekcie podnosi wydajnosc... za chwile zapodam link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale na tego proca(3.06GHz) trzeba bedzie poczekac do 14 listopada zreszta ja juz wyjdzie to bedzie pewnie koszkowal kolo 3000zl wiec wole skozystac na jego wprowadzeniu i kupic taniej 2.53 bo gdybym mial tak ciagle czekac na cos nowszego to kompa nigdy bym nie kupil :D

Wiec ponawiam pytanie-jaka plyte pod P4 2.35?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą obsługą Hyper Trading to jest tak ,że obsługa tego standardu jest możliwa i w starszych płytach po aktualizacji BIOS-u wiec nie ma potrzeby czekać (zawsze co jakiś czas pojawia się coś nowego i można czekać w nieskończoność) np. na stronie gigabyte-a leży sobie BIOS do mojej płyty z obsługą tej technologi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod P4 polecam płyty ASUS`a i chipset Intel i845PE.

Jednak takie płytki kosztują blisko 900zł.

Płyty z chisetem I845PE charakteryzują się mniejszą wydajnością od SIS 648 (na in4.pl porównanie tych chipsetów) pozatym I845Pe nie obsługuje AGPx8 i nie ma "pełnego" wsparcia dla DDR333 (szłyszałem że są problemy (in4.pl). Ja mam ASUSA P4Sx8 (sis 648) i ustawiam FBS spokojnie na 165 (wyżej może by się dało ale pamięci nie wyrabiają).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyty z chisetem I845PE charakteryzują się mniejszą wydajnością od SIS 648 (na in4.pl porównanie tych chipsetów) pozatym I845Pe nie obsługuje AGPx8 i nie ma "pełnego" wsparcia dla DDR333 (szłyszałem że są problemy (in4.pl). Ja mam ASUSA P4Sx8 (sis 648) i ustawiam FBS spokojnie na 165 (wyżej może by się dało ale pamięci nie wyrabiają).
JAk to pamieci nie wyrabiaja. No to daj je na 333mhz przeciez mozna albo nawt nizej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JAk to pamieci nie wyrabiaja. No to daj je na 333mhz przeciez mozna albo nawt nizej
Kurde muszę spróbować (temp. proca 40-41C przy FBS165, a na 166 widze czarny ekran i się delikatnie powiedziawszy się wkurzAAAAAAm) :twisted: :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robertcik tak sie sklada ze mam zamiar kupic podobny sprzet jaki ty masz...ale ile za niego dales? Glownie chodzi mi o tego radka. A tak wogole jak to nie mozesz dac wiecej niz 165 ? To chyba jednak sa leprze plyty :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...