DJKProjects Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 Witam Mam w bazie tabelę, która nie posiada żadnego rekordu. W kodzie mam zapytanie np. "SELECT * FROM tabela WHERE coś tam" Gdy daję mysql_num_rows() wywala mi błąd. Chodzi tu pewnie o to, że tabela jest pusta bo gdy już dodam jeden rekord błąd nie występuje mimo iż zapytanie zwraca zero rekordów. Jak to rozwiązać. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur.M Opublikowano 21 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2005 A może błąd powstaje już przy zapytaniu. Sprawdź czy wszystko jest dobrze. Rano też sprawdzę to u siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 (edytowane) jesli jeszcze tego nie robiles to sprobuj: //otwarcie sesji(...)//pobranie danych$wynik = mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE (pole < '$zmienna')") or die "niepowodzenie";//proba num_rows(...) Edytowane 22 Maja 2005 przez ayem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Nie rozumiem dlaczego odrazu każesz mu zdychać ;] Druga kwestia: wygodniej SELECT count(*) FROM cośtam. Trzecia: PHP $sql = "SELECT * FROM cośtam;"; if( !($result = mysql_query($sql)) ) { echo mysql_error(); } else { if($row = mysql_num_rows($result)) { echo $row; } else echo 0; } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 zakalam mu zdychac zeby wywalilo komunikat o niepowodzeniu ;P nie musi potem tego zostawiac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJKProjects Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 (edytowane) Problem w tym że nie mogę przerwać skryptu nawet w przypadku niepowodzenia bo w następnej linni jest If (zwrocono==0) to coś tam warunek jest na bank dobry bo gdy w tabeli jest juz jeden rekord nie wywala błędu. P.S. Próbowałem z count(*) - ten sam efekt Edytowane 22 Maja 2005 przez DJKProjects Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Pokaż kod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...