lechoo Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Nawiązując do newsa na stronie głównej tweak.pl, jestem ciekaw czy ktoś z tweak'owiczów już oświetla swoją budę lampą plazmową :?: A jeśli jeszcze nikt nie wsadził jej do peceta, to ciekaw jestem kto pierwszy zrobi takiego moda :) Ciekaw jestem, jak delikatna elekronika zniesie blisko siebie to źródło wysokiego napięcia (30..50kV)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Miałem taką lampę kiedyś (kumpel zrobił), ale w życiu nie wsadziłbym do obudowy! Kiedy dotykałem tej żarówy to mnie lekko kopało w palce i śmierdziało ozonem, więc nie polecam bliższych spotkań z elektroniką. Nie wiem za to jak się sprawa ma z wyrobami profesjonalnymi. Niemniej jakieś pole elektromagnetyczne zawsze się może wytworzyć albo jakaś mała implozja lub zwykła iskra która pierdzielnie nam w grafę i mamy wała wtedy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmo Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Ja sobie taką zrobiłem. Jednak nigdy nie wsadziłbym tego do kompa, pewno śmierć procka i całej reszty w kilka sec :twisted: Lampa potrafi włączać TV na kanał 7 i robić ciszej (czasami inne rzeczy) :D jeżeli pilot jest w promieniu 1,2m od tej lampy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Zoidberg Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 Hehe :-) zastanawiam się jak działa ten komp ze strony głównej :lol: . Dla niewtajemniczonych - kula z prądem ma w środku cewkę tesli. A duża cewka potrafi uszkodzić dane z twardziela z odlegosci ok 50cm. No, ale może mają klatkę faradaya? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
=L@win@h= Opublikowano 7 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2002 takie duze cewki tesli to fajne urzadzonka... np. przy wlaczonej takiej cewce (moze cewie :D) jazeniowka (do niczego nie podlaczona) zaczyna swiecic (???) juz z odleglosci paru metrow od cewki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Hehe :-) zastanawiam się jak działa ten komp ze strony głównej :lol: . Dla niewtajemniczonych - kula z prądem ma w środku cewkę tesli. A duża cewka potrafi uszkodzić dane z twardziela z odlegosci ok 50cm. No, ale może mają klatkę faradaya Przy tej odleglosci od komponentow i natezeniu EMP to nawet klatka nie pomoze kompowi :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2002 Hehe :-) zastanawiam się jak działa ten komp ze strony głównej :lol: . Dla niewtajemniczonych - kula z prądem ma w środku cewkę tesli. A duża cewka potrafi uszkodzić dane z twardziela z odlegosci ok 50cm. No, ale może mają klatkę faradaya?Bez przesady, moc lampy plazmowej to zaledwie kilka watów, napięcia są coprawda wysokie (kilkadziesiąt kV), ale przepływający podczas wyładowania prąd to ułamki miliamperów. To naprawdę niewiele w porównaniu do cewek tesli, które mają moce zaczynające się zwykle od 1kW i impulsowy charakter pracy. Wszystkim zainteresowanym cewką tesli polecam polską stronkę Tomka Bartkowskiego, który opisuje ze szczegółami budowę swojej cewki. Fanatyków wyładowań o mocy setek kilowatów zapraszam natomiast na strony Tesla Technology Research i Lightning on Demand :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 http://nauka.bydnet.pl/projekty/plazma/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 http://nauka.bydnet.pl/projekty/plazma/Chyba jednak nie warto bawić się w samodzielną budowę, skoro na wolumenie można kupić gotową lampę już za 60zł... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Chyba jednak nie warto bawić się w samodzielną budowę, skoro na wolumenie można kupić gotową lampę już za 60zł... Najwieksza frajda to gonic kroliczka a nie go zlapac :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 9 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2002 Ciekawe jakiej to jest grubości. Jak ktoś ma to mógłbyu jakieś wymiary podać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...