Skocz do zawartości
axl2000

Czy Taka Zamiana Da Duzy Skok Wydajnosci?

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, odpowiem jeszcze raz. Jest to odpowiedź tylko dla wybranych.

Zmiana procesora z Celerona 2,66 na P4 3,2 nie przyniesie wzrostu wydajności, proponuje sprzedać grafe oraz ram - i kupić tańszy ram(PC 2100 a może 1600 zamiast PC2700 - różnica w wydajności nie będzie wielka->jakieś testy to pokazują) i 6800LE.

Pomijam szczególy takie jak:

1. Autor musi mieć VIVO (nie wiem do czego i nie wnikam)

2. Autor nie chce radka (j.w.)

3. Wiem, bo czytałem wcześniejsze jego posty

Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje, albo porównania typu: lepsze będzie SUPERCELERON 2,66+6600VIVO niż 5900VIVO+P4 3,2 to zapraszam. Wtedy też będzie potrzebna ta kwota.

Edytowane przez suchyjastrzab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe jasne ze jak wymieni celka na p4 za free to sie oplaca ;) a jezeli ma dokladac kase o to niech dolozy lepiej do grafiki bo mu to wiecej da w grach on raczej nie bedzie uzywac kompa do obrubki grafiki jak wszyscy:P a wy nie mozecie zrocumiec ze jak celeD codzi na 133 a p4 na 200 to jasne ze jest gorszy ale jak chodzi na 200fsb to juz nie wiele ustepuje p4 ktory tez chodzi na 200! chyba ze w testach o cache! albo gdy sie pakuje 4 filmy na raz to HT wtedy daje kopa ale widze ze ci ktorzy maja p4 to nie potrafia sie pogodzic z tym ze celekD wcale nie jest taki zly! wiec nie ma o czym dyskutowac bo nawet testy do niektorych by nie przemowily:) wiec pozdro i niech ktoz samknie watek bo do niczego to nie prowadzi a sprzeczac sie nie ma oco kazdy wie swoje i juz a autor wyciagnie wnioski z ODP..

pozdro ALL!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor nic nie pisze, to nie ma sensu dalej coś tutaj grzebać.

Tak jak dwóch poprzednich.

Zależy do czego używamy.

Obróbka video itp. > Pentium, nawet za małą dopłatą

Ogólnie... hm Niech juz bedzie ten Celek, a jesli mamy kase dopłaćmy do ram oraz gc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy gadają o testach ale te testy są naciągane bo P4 w nich wychodzi cienko (nie wiem czemu u mnie jakoś się to nie sprawdza, mam całkiem inne wyniki znacznie lepsze nawet przy podobnym konfigu).

To jest stary chwyt reklamowy!! Te wszystkie testy robią najczęsciej osoby siedzące w branży mające sklepy komputerowe, które chcą sprzedać jak naj więcej.

Jak kupowałem pierwszego kompa w życiu zostałem naciągnięty na celerona, sprzedwaca gadał kup celerona bo to prawie ta sama wydajność. Strasznie zawiodłem się na tym procku!!!

Pentium to poprostu inna klasa :) Nic dziwnego że jest 2 razy droższy.

A i co do zmiany grafiki na 6600 to jakaś głupota! Wymieniać na grafike wydajniejszą raptem kilkanaście procent. Moim zdaniem nie warto. No chyba że ktoś gra w 3dmarka2005 bo tylko w nim 6600 znacznie lepiej wypada od 5900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy gadają o testach ale te testy są naciągane bo P4 w nich wychodzi cienko (nie wiem czemu u mnie jakoś się to nie sprawdza, mam całkiem inne wyniki znacznie lepsze nawet przy podobnym konfigu).

To jest stary chwyt reklamowy!! Te wszystkie testy robią najczęsciej osoby siedzące w branży mające sklepy komputerowe, które chcą sprzedać jak naj więcej.

Jak kupowałem pierwszego kompa w życiu zostałem naciągnięty na celerona, sprzedwaca gadał kup celerona bo to prawie ta sama wydajność. Strasznie zawiodłem się na tym procku!!!

Pentium to poprostu inna klasa :) Nic dziwnego że jest 2 razy droższy.

A i co do zmiany grafiki na 6600 to jakaś głupota! Wymieniać na grafike wydajniejszą raptem kilkanaście procent. Moim zdaniem nie warto. No chyba że ktoś gra w 3dmarka2005 bo tylko w nim 6600 znacznie lepiej wypada od 5900.

1474102[/snapback]

Jak by nie patrzeć to GF FX(5) to mają emulacje vertex shadaer, więc lipne karty. Wyniki sa słabe... Nie wiem kurcze jak to jest w przypadku 5900, 5950... ale 5700, 5600, 5700 ultra... wyniki super nie sa jak za ta cene

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary to mit że fxy są tak cienkie !! Mit ten powstał dopiero gdy pojawił się 3dmark2005!! Bo on pokazał słabe strony tych kart!

Tak w rzeczywistości spisują się całkiem dobrze miałem 5600 i mozna było sobie nieźle popykać w gierki!! Owszem teraz bardziej opłaca się kupować serie 6 bo jest lepsza ale stare grafiki wcale nie są takim chłamem jak tu wszyscy je wyzywają. Dopuki nie było tego lipnego 3dmarka to np. 5950Ultra konkurował z radkiem 9800pro a jak wyszedł 3dmarek2005 to wszyscy twierdzą że radek 2xlepszy bo ma w tym benchmarku 2x lepszy wynik, a jakoś w grach fsp ma podobny i grafike też więc szkoda gadać :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary to mit że fxy są tak cienkie !! Mit ten powstał dopiero gdy pojawił się 3dmark2005!! Bo on pokazał słabe strony tych kart!

Tak w rzeczywistości spisują się całkiem dobrze miałem 5600 i mozna było sobie nieźle popykać w gierki!! Owszem teraz bardziej opłaca się kupować serie 6 bo jest lepsza ale stare grafiki wcale nie są takim chłamem jak tu wszyscy je wyzywają. Dopuki nie było tego lipnego 3dmarka to np. 5950Ultra konkurował z radkiem 9800pro a jak wyszedł 3dmarek2005 to wszyscy twierdzą że radek 2xlepszy bo ma w tym benchmarku 2x lepszy wynik, a jakoś w grach fsp ma podobny i grafike też więc szkoda gadać :/

1474773[/snapback]

Kłucić się nie będe, miałem tylko FX5500 co do niego porównać? Hm no wypadałoby 9550 bo to najgorszy radek z DX9.0.

Cuź, tak wyszło że 9550 jest lepszy o 35% a tańszy o 15% (jak na tamte czasy)...

Mam możliwość zamiany 9600pro na fx5700 pełen 256mb, warto?

Edytowane przez bakupl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie warto. 9600pro jest porównywalną albo trochę lepszą grafiką.

Ale nie mówmy od razu że seria FX to chłam bo wcale tak nie jest. W grach pewnie te grafy miałyby podobny framerate z lekką przewagą radka no ale nikt nie mówił też że fx to taka świetna seria grafik.

Co do fx5500 hmm jest to praktycznie fx5200 z ciutke wyższymi zegarami, więc czego oczekiwałeś, a jak wszyscy forumowicze wiedzą 9550 jest bardzo udanym proguktem ATI, bo bardzo dobrze się kręci.

A co do 5900XT to jest lepszy od radka 9600XT i porównywalny z niemodowalnym 9800SE, a czy to są złe grafiki ? Chyba nie. Swego czasu zarówno 5900Xt jak i 9800SE były bardzo chwalone za stosunek cena jakość. I dlatego moim zdaniem wymiana grafiki na cos słabszego niż 6800 będzie nie odczuwalna bądź nie opłacalna. A tym bardziej nie odczuje takiej zmiany posiadacz celerona, bo on bedzie najsłabszym ogniwem całego układu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi