zman85 Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 (edytowane) Witam, potrzebuję kolejnej pomocy, mianowicie mam kilkanaście plików których jest x - będzie się ich ilość zwiększać lub zmniejszać, ich zawartość wyglądą następująco: imie\nnazwisko\nadres\nkod\nmiasto\n i potrzebuję przedstawić zawartośc wszystkich plików w tabelce w sposób taki: nazwapliku1 | imie | nazwisko | adres | kod | miasto nazwapliku2 | imie | nazwisko | adres | kod | miasto nazwapliku3 | imie | nazwisko | adres | kod | miasto nazwapliku4 | imie | nazwisko | adres | kod | miasto potrzebuję też aby widoczna wyżej nazwa pliku 1..4 była automatycznie pobierana z nazwy pliku i równiez dołączona do tabelki. Całośc jest a w zasadzie ma być tabelką <table><tr></table> itd... Narazie doszedłem do tego: PHP <?php $plk = file_get_contents('nazwapliku1'); $tmp = explode("\n", $plk); $tmp_c = count($tmp); for ($i = 0; $i < $tmp_c; $i++) { $linia = explode('\n', trim($tmp[$i])); echo "<TABle><TR><TD>{$linia[0]}</TD><TD>{$linia[1]}</TD></TR>" . "<TR><TD>{$linia[2]}</TD><TD>{$linia[3]}</TD></TR>" . "<TR><TD>{$linia[4]}</TD><TD>{$linia[5]}</TD></TR>\n"; } ?> No i niestety tutaj dane pokazują się w jednej kolumnie, jak i nie ma możłiwości prezentacji wszystkich plików, z tego powodu bo sam tutaj musze nadać zmienną $plk - a o to mi nie chodzi. Bardzo prosze o nakierowanie lub jakąć większą pomoc jeśli by to nie stanowiło problemu. Pozdrawiam i czekam za sugestiami/odpowiedziami. Edytowane 27 Maja 2005 przez zman85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
civi Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 imho problem lezy w htmlu, skoro za kazdym razem ma byc wyswietlany jeden wiersz to na poszatku otwierasz <tr> a na koncu je zamykasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 W ogóle masz bez sensu. Napisz dokładnie o co chodzi ci z tą obsługą plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
civi Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 A racja... troche pomieszales. Najpierw masz w pliku np: Imie 1 nazwisko 1 costam 1 Imie 2 nazwisko 2 costam 2 i jak robisz explode to dalej traktujesz jakbys pierwsze 3 linijki wrzucilo Tobie do jednej zmiennej. Zamiast robic $linia = explode('\n', trim($tmp[$i])); leć od $i = 0 do $tmp_c / 4 i wypisuj tmp[4*i], tmp[4*i+1], +2 i +3. Chyba że źle rozumiem format tego co tam masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zman85 Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2005 Żaden niestety z Was nie zorzumiał tego co chciałem osiągnąć, jednakże kilkanaście osób pomogło mi uporać się z tym na innym forum. Jedna osoba pisała błąd z <tr> owszem, ale to nie musiałbyć błąd tylko zła deklaracja odczytu pliku, próbowałem via 1 plik, a nie cały katalog. Wszystko sie udało, efekt wyszedł z tego taki: <?php$dir = './pliki/';$fo = opendir($dir);while($plik = readdir($fo)){ if($plik == "." || $plik == "..") continue; $tabp[] = $plik; }closedir($fo);echo "<table>";foreach($tabp as $v){ $f = fopen($dir . $v, "r"); $con = fread($f, filesize($dir.$v)+1); fclose($f); $newcon = explode("\n", $con); echo("<tr><td>$v</td><td>$newcon[0]</td><td>$newcon[1]</td><td> $newcon[2]</td></tr>");}echo "</table>"; show_source(__FILE__);print_r($tabp);print_r($newcon);?> Może się komuś przyda, pozdrawiam ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...