Skocz do zawartości
zman85

Odczyt Z Plików + Formatowanie W Tabeli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuję kolejnej pomocy, mianowicie mam kilkanaście plików których jest x - będzie się ich ilość zwiększać lub zmniejszać, ich zawartość wyglądą następująco:

imie\nnazwisko\nadres\nkod\nmiasto\n

i potrzebuję przedstawić zawartośc wszystkich plików w tabelce w sposób taki:

nazwapliku1 | imie | nazwisko | adres | kod | miasto

nazwapliku2 | imie | nazwisko | adres | kod | miasto

nazwapliku3 | imie | nazwisko | adres | kod | miasto

nazwapliku4 | imie | nazwisko | adres | kod | miasto

potrzebuję też aby widoczna wyżej nazwa pliku 1..4 była automatycznie pobierana z nazwy pliku i równiez dołączona do tabelki. Całośc jest a w zasadzie ma być tabelką <table><tr></table> itd...

Narazie doszedłem do tego:

PHP

<?php

$plk   = file_get_contents('nazwapliku1');

$tmp   = explode("\n", $plk);

$tmp_c = count($tmp);

for ($i = 0; $i < $tmp_c; $i++) {

$linia = explode('\n', trim($tmp[$i]));

echo "<TABle><TR><TD>{$linia[0]}</TD><TD>{$linia[1]}</TD></TR>" .

"<TR><TD>{$linia[2]}</TD><TD>{$linia[3]}</TD></TR>" .

"<TR><TD>{$linia[4]}</TD><TD>{$linia[5]}</TD></TR>\n";

}

?>

No i niestety tutaj dane pokazują się w jednej kolumnie, jak i nie ma możłiwości prezentacji wszystkich plików, z tego powodu bo sam tutaj musze nadać zmienną $plk - a o to mi nie chodzi.

Bardzo prosze o nakierowanie lub jakąć większą pomoc jeśli by to nie stanowiło problemu.

Pozdrawiam i czekam za sugestiami/odpowiedziami.

Edytowane przez zman85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A racja... troche pomieszales. Najpierw masz w pliku np:

Imie 1

nazwisko 1

costam 1

Imie 2

nazwisko 2

costam 2

i jak robisz explode to dalej traktujesz jakbys pierwsze 3 linijki wrzucilo Tobie do jednej zmiennej. Zamiast robic $linia = explode('\n', trim($tmp[$i])); leć od $i = 0 do $tmp_c / 4 i wypisuj tmp[4*i], tmp[4*i+1], +2 i +3. Chyba że źle rozumiem format tego co tam masz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żaden niestety z Was nie zorzumiał tego co chciałem osiągnąć, jednakże kilkanaście osób pomogło mi uporać się z tym na innym forum.

Jedna osoba pisała błąd z <tr> owszem, ale to nie musiałbyć błąd tylko zła deklaracja odczytu pliku, próbowałem via 1 plik, a nie cały katalog.

Wszystko sie udało, efekt wyszedł z tego taki:

<?php$dir = './pliki/';$fo = opendir($dir);while($plik = readdir($fo)){    if($plik == "." || $plik == "..") continue;    $tabp[] = $plik;    }closedir($fo);echo "<table>";foreach($tabp as $v){    $f = fopen($dir . $v, "r");    $con = fread($f, filesize($dir.$v)+1);    fclose($f);    $newcon = explode("\n", $con);    echo("<tr><td>$v</td><td>$newcon[0]</td><td>$newcon[1]</td><td>    $newcon[2]</td></tr>");}echo "</table>";      show_source(__FILE__);print_r($tabp);print_r($newcon);?>

Może się komuś przyda, pozdrawiam ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi