Skocz do zawartości
sector

Eheim 1048 Vs. Hydor Seltz L-30 Ii

Eheim 1048 vs. Hydor SELTZ L-30 II  

28 użytkowników zagłosowało

1. 1. Eheim 1048 vs. Hydor SELTZ L-30 II

• Eheim 1048
      14
    • Hydor SELTZ L-30 II
      14

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie jak w t emacie. juz prawie mam zlozone "cale" wc, zastanawiam sie tylko nad pompka. i wlasnie interesuja mnie 2:

eheim 1048 albo hydorek.

moje wc bedzie sie skladalo najpierw z x3m'a , BIP2 no i pompka.

w dalszej rozbudowie bede chcial jescze dodac blok na NB i moze na gpu, nie jestem jeszce pewien czy 2 czy 3 bloki (ale chyba 3) + BIP1 + pojemnik na wode (pionowa rurka z boku budy)

z tego co widzialem to dimek ma eheim'a i pisal ze jest z niego bardzo zadowolony. nie wiem tylko czy eheim to wszystko pociagnie. hydor z tego co widzialem u PBA to ciagnie/oł 3 chlodnice i 3 bloki :)

w sumie to bardziej przekonany jestem do eheim'a chociaz jest o 40zl drozszy to i tak w tym przypadku nie chce oszczedzac, tylko chce zbudowac sobie wydajne/ciche wc :unsure: :)

prosze o opinie

Edytowane przez sector

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w układzie WC przepływ nie ma decydującego znaczenia co potwierdza wiele przeprowadzonych testów, obalono także mit wyższości węży 12/16 nad wężami 9/11, więc raczej przepływem bym się nie kierował

od wielu słyszałem, że Eheim'a baaardzo ciężko wytłumić, bo silnie drga podczas pracy

w takim przypadku sugerowałbym się raczej ceną i głośnością pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie na tym forum (pewnie i na innych o zbliżonym poziomie forumowiczów) jest chyba tak, że możesz dowiedzieć się o skrajnościach. Co jest bardzo dobre, a co bardzo złe

Ale jeśli chodzi o rady co jest lepsze od czego ... Mało kto miał obie pompki i porównywał. Wiele jest powtarzania zasłyszanych plotek, gdybania nie popartego w jakikolwiek sposób faktami/testami. Są kolesie, którym się coś wydaje a zabierają głos jako eksperci. Dużo jest "każda pliszka swój ogonek chwali"

Nie inputuję niczego moim przedmówcom, opieram się na długotrwałej lekturze wielu wątku z różnych działów tego forum

Więc wesołego wybierania .... ;)

(...) od wielu słyszałem, że Eheim'a baaardzo ciężko wytłumić, bo silnie drga podczas pracy

(...)

To chyba mój jest jakiś dziwny. Albo silentblocki cudowne .... Edytowane przez AndyN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AndyN duzo jest racji w tym co piszesz.

co do pompki to tez slyszalem (przeczytalem) w temacie dimka, ze pomimo tego ze jego eheim ma 2ata to nadal jest cichy. z tego co czytalem o hydorkach to sprawa wyglada na loterie, jeden jest cichy, inny ma krzywy wirnik, jeszcze inny przecieka, co mnie raczej nie przekonuje a raczej sklania mnie coraz bardziej do nabycie eheim'a :-)

btw. chyba ta ankieta nie wyloni zecydowanego zwyciezcy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wyłonisz zwycięzcy z przypadku dwóch godnych siebie rywali

wg mnie to zaleta, że właśnie każdy widzi to po swojemu - dzięki temu zainteresowany ma mozliwośc wyboru marki, która go zadowoli pod pewnymi względami, jednak tylko wtedy gdy na inne aspekty nie zwraca uwagi

chodzi mi poprostu o to, że każdy sprzęt ma wyróżniające go zalety i wady, a naszym celem jest wyłonienie na jaw właśnie tych zalet i wad, mam rację?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wyłonisz zwycięzcy z przypadku dwóch godnych siebie rywali

wg mnie to zaleta, że właśnie każdy widzi to po swojemu - dzięki temu zainteresowany ma mozliwośc wyboru marki, która go zadowoli pod pewnymi względami, jednak tylko wtedy gdy na inne aspekty nie zwraca uwagi

chodzi mi poprostu o to, że każdy sprzęt ma wyróżniające go zalety i wady, a naszym celem jest wyłonienie na jaw właśnie tych zalet i wad, mam rację?

1473118[/snapback]

tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hydorek jest bardzo cichy... ale ma pewną wadę... jak temp. przekroczy 35C przez parę dni to wirnik się deformuje - nie zauważysz tego - ale mimo iż nie widać to słychać... i jest pierdzenie...

jak mi teraz padnie wirnik to drugoego nie będę kupował... kupię pompkę cwu a z czasem do padniętego hydorka dokupię wirnik i komuś sprzedam ;) w cenie L20 ;)

wytłumienie pompy żaden problem... poprostu powiesić ją na wężykacj akwarystycznych do napowietrzenia akwa ;) nawet największy wibrator tak wytłumisz... co prawda nie jest to tak proste jak położenie na gąbkach... ale coś za coś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, ze mnie wspominano kilka razy w tym temacie, to tez dorzuce swoje 12 groszy...

Co prawda nie mialem doczynienia z L20, ale MOIM zdaniem Eheim 1048 jest pompka rewelacyjna - godna wydanych pieniedzy z kilku powodow:

- jest bardzo wydajna - jej 600l/h jest wiecej warte niz 1200l/h niejednej innej pompki. teraz ciagnie uklad z 3 blokami, dosc duza chlodnica, zbiornikiem i nie ma problemow

- mozna ja bez problemu zatopic bez zadnych komplikacji

- mam ja juz jakies 4 lata i ani razu mnie nie zawiodla

- przez wszystkie moje rev WC pompka pracowala co najmniej w 4 roznych polozeniach i w zadnym nie bylo problemow ze zbierajacym sie powietrzem, glosna praca, ogolnie zlym dzialaniem

- niezmiennie cicha praca przez caly czas jaki ja mam - to najwieksza zaleta IMHO

- faktycznie wyczuwalne sa minimalne drgania, ktore bez problemu mozna wyeliminowac nawet najbardziej prymitywnymi metodami. Jak ja poradzilem sobie z tym :?: Zapraszam do podpisu o rev 6.1 :)

Cena w 100% warta kupowanego sprzetu, ale powtarzam - nie mialem doczynienia z Hydorem... Jak mialbym jeszcze raz kupowac pompke - na 100% bylby to wlasnie Eheim 1048.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector a czemu nie C.W.U ? 250 zl to chyba okolice cenowe tego eheima czy sie myle? masz duzo ciszej napewno i nie ma problemu z drganiami przy czym latwosc montazu jest zachowana bo wystarczy kupic zlaczki na gwint 1/2 i z glowy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra zdecydowane, biore eheima :-) thx za wszystkie wypowiedzi

1475912[/snapback]

Mmmmmmmmamy cie.... :D Serio dales sie nabrac i zamierzasz kupic ta pompke bedac przekonanym, ze bedzie dobrym wyborem ??? Niezle :lol:

Oczywiscie zartuje :wink: Mysle, ze bedziesz z niej bardzo zadowolony... ale daj znac jakie bedziesz mial wrazenia z jej uzytkowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi