narciarz Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Witam. Wczoraj pokjechałem z kumplem kupować kompa na giełde. Mielismy kupić antka xp 1700+ i płyte. Kumpel chciał MSI na KT400 więc wzieliśmy KT4V bez raidów i innych dupereli. Po płycie czas przyszedł na procek no to mówimy kupujemy xp1700+. No i tu szko mówie do sprzedawcy pokarzz mi xp1700 wezme i znajde se z AGOIA a ten mi daje jakiś dziwny procek przatrze a tu jak byk nowy athlon na jadrze Thoroughbred. Sprzedawca sie patrzy i mówi no co dziś mamy nowe procki. Mówie super o,13 mikrona i 1.5volta super sie będzie kręcił. Potem kupiliśmy reszte gratów i do domu. W domu wszystko poskładaliśmy no i do testów. Po pierwsze procek chodzi jak zwykły antek xp1700+ na palomino żadnej róznicy. Napięcie na nim 1,5 volta temperatura jak na moim xp 1700+ palomino w idle 39 stopni na wiatraku silent control colorful. Ja mam voclano 7 puszczony na 3000 obr/min. Po pierwszych testach mówie trzeba zobaczyć jak sie kręci. No to szyna 150 procek sie odpala ale lazi niestabilny. Zwiększam napięcie do 1,65 bo na tyle pozwala te MSI i zwiększam szyne. No i ku mojemu zdziwieniu nawet sie nie chce odpalić na fsb 166MHz pamięci w tym kompie są DDR 333 więc nie ma problemu. Po męczeniu się 30 minut i bez żadnego rezultatu mówie nie może być przekładam tego Thoroughbreda do swojego moba epoxa 8kha+ i patrze mam tu możliwość zwiększyć napięcie do 1,7 volta. Daje na te 1,7b szyne 166 i proce wstaje ale zawiesza się zaraz. Po męczeniu go jeszcze troche stwierdzam, że mój agoia xp1700 który lazi na 1800MHz jest 100 razy lepszy od tego Thoroughbred w 0,13mikrona. Ten proc nie chce sie kręcić :!: Mak ile z niego wycisnąłem stabilnie to 1600MHz. Nie mogłem mostków malować w nim bo to nie mój proc a kumpel nie pozwala. To tyle z pola walki z nowym antkiem. A tak się cieszyłem jak go zobaczyłem na giełdzie a tu takie rozaczaqrowanie :cry: Dodam jeszcze, że procek kupiony był za 290 zeta nówka i na giełdzie w katowicach. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vlado Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 :? No to niezła dolina. Jestem rozczarowany... Ja właśnie chcę wymienic proca i widzę, że lepiej bedzie wziąć Antka XP na starym jądrze tym bardziej, że pewnie cena zleci w dół. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Palomino to sprawdzony sprzęt, widać to przeglądając różne testy że się lepiej kręci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 nie dziwie sie prawde mowiac obecne thoroughbredy w xp1700+ to bardzo wczesne serie albo odpady od wersji 1.ghz i wzwyz wiec niedziwne ze <span style="color:red;">[ciach!]</span>owo chodza wystarczy zobaczyc wlasnie jak kreca sie palomino i thunderbird- ostatnie tb chodzily na nawet 1.66ghz podczas gdy palomino chodzilo z ledwoscia na 1.5ghz tera palomino bez najmniejszych problemow biega na 1.8ghz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gordon_23 Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 nie dziwie sie prawde mowiac obecne thoroughbredy w xp1700+ to bardzo wczesne serie albo odpady od wersji 1.ghz i wzwyz wiec niedziwne ze <span style="color:red;">[ciach!]</span>owo chodza wystarczy zobaczyc wlasnie jak kreca sie palomino i thunderbird- ostatnie tb chodzily na nawet 1.66ghz podczas gdy palomino chodzilo z ledwoscia na 1.5ghz tera palomino bez najmniejszych problemow biega na 1.8ghz Dokladnie... AMD udoskonali proces, wyjda lepsze steppingi wiec jest szansa ze cos sie poprawi. Ale wedlug mnie ten XP1700 na Thoroughbred'zie to beda wlasnie caly czas odpady z tych najwyzszych XP'kow (2400+, 2600+) i nie beda takim hitem dla o/c jak np p4 1,6-1,8 GHz.... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duncan Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Co do mnożnika i Tbrd'ów to na płytach z KT400 powinien być mnożnik standardowo odblokowany! Nic nie trzeba malować, no chyba że te procki 1700+ mają poprzecinane L1 (Tbrd nie powinny mieć). Pozdrawiam, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 nie dziwie sie prawde mowiac obecne thoroughbredy w xp1700+ to bardzo wczesne serie albo odpady od wersji 1.ghz i wzwyz wiec niedziwne ze <span style="color:red;">[ciach!]</span>owo chodza wystarczy zobaczyc wlasnie jak kreca sie palomino i thunderbird- ostatnie tb chodzily na nawet 1.66ghz podczas gdy palomino chodzilo z ledwoscia na 1.5ghz tera palomino bez najmniejszych problemow biega na 1.8ghz JA mam ostatniego ThunderBirda, chodzi max na 1600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 10 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2002 Co do mnożnika i Tbrd'ów to na płytach z KT400 powinien być mnożnik standardowo odblokowany! Nic nie trzeba malować, no chyba że te procki 1700+ mają poprzecinane L1 (Tbrd nie powinny mieć). Pozdrawiam, No tu masz racje nie dopatrzyłem tego więc dziś sobie mnożnik zmieniałem na tym MSI i antku. Procek nie ma dziur po laserze na mostkach więc mnożnik ma odblokowany. Dzielniki dziąłaj od 6 do 12,5 jak daje powyżej 13 mnożnik to komp sie uruchamia ale z jakimś dziwnym prockiem athlon 667mhz itp. No i ostateczna wartością jaką można uzyskać to ustawilem 10x166MHZ i jest antek 2000+ ale to tylko do testów. Najelepsze jest to, że gdy chodzi fsb/mem 133/133 to ma lepszą wydajność niż 133/166 a nawet 166/166 dziwna sprawa z tym MSI KT4V na kt400. Testy pamięci robiłem memstatem i sandrą 2002. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...