Roman75 Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 Witam Kochani mam problem , z swoim procesorkiem ,a mianowicie : Od pewnwgo czasu cos mojemu kompowi coś sie odmieniło ,zaczoł sie resetować podczas oglądania filmów DiViX na AllPlayer-rze , wyłączając wszystkie możliwe sposoby aby nieobciążac pamięci Ram powyłączałem wszyskto ,ale to nic nadal to samo ,w dodatku podczas odpalania systemu dysk twardy to tak jęknie jak by go kto młotem rąbnął i pochwili idzie normalnie, przeglądałem fora grupy dyskusyjne nawet w tej sprawie i zainstalowalem program HDD Regeneratorem.Test wykazał OK no to znalazłem rade aby przeczyscic procesor tak wiec zrobilem ,mialem rozkrecony cały komp wszysko przeczyszczone , po zlożeniu wszyskiego na swoje miejsce oraz po zainstalowniu systemu na nowo włączam kompa i w ikonce System jest napis : Komputer AMD Athlon 1.10 GHz 256 MB RAM a przedtem było 1.70 Ghz PROSZĘ POWIEDZCIEMI CO SIĘ STAŁO ZE SPADŁO NA 1.10 co robić jak wrócic do tego poprzedniego ustawienia na 1.70 Poradzcie ludzie kochani bo mam ręce zalamane a nie stac mnie na nowy procesor może cos czeba w biosie pokopac >>> Porszę poratujcie jak możecie jakąś radą Poniżej przedstawaim jaki był napis na procesorze pod spodem gdy go zdjołem : AMD Athlon AX1700 DMT 3C AGOIA0223WPEW 98234760172 a tutaj poniżej przedstawaim wam co mam za komputer (raport sporządzony programem AIDA32 Właściwości płyty głównej ID płyty głównej 62-P190-001368-00101111-040201-VIA_K7$K7VM2190K7VM2 BIOS P1.90 Nazwa płyty głównej ASRock K7VM2 Właściwości magistrali FSB Typ magistrali DEC Alpha EV6 Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 100 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 200 MHz Przepustowość 1600 MB/sek Właściwości magistrali pamięci Typ magistrali DDR SDRAM Szerokość magistrali 64-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 125 MHz (DDR) Efektywna częstotliwość taktowania 250 MHz Przepustowość 2000 MB/sek Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej Typ magistrali VIA V-Link Szerokość magistrali 8-bitowy(a) Rzeczywista częstotliwość taktowania 50 MHz (QDR) Efektywna częstotliwość taktowania 200 MHz Przepustowość 200 MB/sek Właściwości procesora Typ procesora AMD Athlon XP, 1100 MHz (5.5 x 200) Nazwa kodowa Palomino Seria A5 Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB Pamięć podręczna L1 danych 64 KB Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed) Informacje fizyczne procesora Typ obudowy 453 Pin PGA Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm Liczba tranzystorów 37.5 milion(ów) Technologia wykonania 6Mi, 0.18 um, CMOS, Cu Rozmiar procesora (Die Size) 128 mm2 Napięcie rdzenia 1.75 V Napięcie We /Wy 1.6 V Typowa moc 41.3 - 64.3 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc 46.1 - 72 W (zależna od szybkości procesora) Producent procesora Nazwa firmy Advanced Micro Devices, Inc. Wykorzystanie procesora Procesor nr 1 0 % Informacje fizyczne płyty głównej Liczba gniazd procesora 1 Liczba gniazd rozszerzeń 3 PCI, 1 AGP, 1 AMR Liczba gniazd pamięci 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, Video, LAN Współczynnik postaci Micro ATX Rozmiar płyty głównej 240 mm x 240 mm Mikroukład płyty głównej KM266 Producent płyty głównej Nazwa firmy ASRock Inc. Właściwości systemu operacyjnego Nazwa systemu operacyjnego Microsoft Windows XP Professional Nazwa kodowa systemu operacyjnego Whistler Język systemu operacyjnego Polski Typ jądra systemu operacyjnego Uniprocessor Free Wersja systemu operacyjnego 5.1.2600 (WinXP Retail) Dodatek service pack systemu operacyjnego Dodatek Service Pack. 1 Data Instalacji 2003-06-03 :sad: CZY KTOS WIE CO SIĘ STAŁO I JAK TO NAPRAWIĆ :sad: proszę o rade Pozdrawiam i juz teraz dziękuje ,chociaż nie wiem czy będzie pomoc :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 3 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2005 bez paniki, tak jest zawsze jak wyjmiesz procek i go wsadzisz spowrotem, zaje... konfig podałes. Wejdz do opcji ustawiania taktowania procka w biosie i ustaw go na tyle ile powinien miec. Ja mam to samo jak wyjme procesor z płytki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman75 Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Dzieńdoberek ufffffffff dzięki za rade i opanowanie mych obaw , konfigure podalem tak szczególowa bo widzialem ze tu co nie kturzy pytają o skład jaki sie ma ,a możesz mi kolego jeszcze podać jak to ustawic w tym biosie ,bo nie zabardzo wiem ?? :cry: to taka prośba aby opsac jak wejsc i.t.d i gdzie co jak ??????? :mellow: bo niechce namieszac dokladnie albo go "zjarać " ma ktos pojecie jak to zrobić w Biosie typu American Megatrends Inc. VersionP1.90 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 Nie wiem, jak to jest w twoim biosie, poszukaj w instrukcji od płyty głownej. Ustaw magistralę na 133mhz a mnoznik na 11 133*11 = 1,47Ghz (AXP 1700+) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 4 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2005 mnoznik pewnie ma zablokowany na 11 , wystarczy FSB zmienic z 100 na 133 i po klopocie tylko zasaveuj zmiany jak bedziesz wychodził z biosa :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...