Skocz do zawartości
sinus

pare pytań odnośnie wc!

Rekomendowane odpowiedzi

1.czy ktoś z was wie jak sie sprawóją podkładki termoprzewodzące z silico valley "alfa żel 40-1"

2.czy dało by sie zastosować olej transformatorowy zamiast wody i jakie moga byc efekty. olej tranformatorowy nie przewodzi prądu!

3.ile poprawi mi peltier i jaki mósiałbym dobrać (moc) jak skręce antka na 2100xp i zwieksze napięcie na 1.85v

z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te podkladki zelowe sa w zasilkach miedzy stailizatorami a radiatorami nowe podobnie ladnie sie kleja a przewodnictow nie najgorsze olej ma dobre paramerty ale trzeba by pompe do niego bo racvzej udusi pompe a pekt 2 lub3 razy wiekszej mocy niz moze wydzielic proc to na pewno sie sprawdzi (tylko go trza czyms zasilic)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3.ile poprawi mi peltier i jaki mósiałbym dobrać (moc) jak skręce antka na 2100xp i zwieksze napięcie na 1.85v

Twoj procesor wydzieli wowczas kolo 80W ciepla, wiec nie ma sensu ladowac nic mniejszego niz 172W niestety. Jesli tak zrobisz, mozesz osiagnac ok. 15-20C, tak na oko, przy TECo na maxymalnych Imax i Qmax... teraz nie mam czasu, ale policze to pozniej i ci powiem mniej wiecej, ale cos troche mniej niz temp otoczenia powinno sie udac:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 na ram k. graficznej w sam raz

2.sam sie nie nadaje

3.hmmm >120W

Czemu olej transformatorowy sam sie nie nadaje? W takim razie z czym? On nie jest duzo gestszy od wody z tego co wiem i mysle ze pompka mj 1000 by sobie dala z nim rade bez problemow.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej transformatorowy to ZAMIAST WC.

znaczy bez bloku itp, po prostu cały komp do oleju, tylko dyski na tasiemkach i zasilacz na wierzchu. Zostawiasz radiator i "wykastrowany wiatrak" na procku i spoko luzik majonezik :-).

A jak ktoschce pompować, to chyba tylko pompą olejowa od auta.

A płyny chłodzące od samochodu to najgorszy z możliwych wyborów (jeżeli nie ma nigdzie temp <0*C)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys dzies bylo o tym jak kompa w olej wrzucono ale jakos nie zdalo egzamina a tak powaznie to co sadzicie o wlasnie denaturacie ?? ewentualnie mieszanym z woda destylowana ? koszt nieweilki a temp ponizej zera bedzie trzymal o kolorku nie wspomne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chodzi tez o cos co pradu nie przewodzi,a woda z metanolem przewodzi. Olej transformatorowy nie jest az tak gesty zeby go porzadna pompka nie popchnela. MJ 1000 powinna dac rade a j powerhead 1500l/h to juz chyba w 100% starczy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda destylowa + kropelka płynu do zmywania naczyń.

Hmm??A co niby ten płyn do naczyń ma zdziałać??Bom ciekaw strasznie .Może sam bym zastosował :D

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak powaznie to co sadzicie o wlasnie denaturacie ??

Wlałem kiedyś denaturat z wodą w stosunku 1:10. Rónic w temperaturze nie zuważyłem ale za to jaki aromat (mam układ otwarty) - MASAKRA. Węże poza tym zmieniły kolor z zielonego na niebieski i w całym układzie pojawił się dziwny osad :x . Mam go do dziś (osad) bo mi się nie chciało umyć wszystkiego. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koszt nieweilki a temp ponizej zera bedzie trzymal o kolorku nie wspomne

kolorek niestety sie traci dosc szybko :?

ale koszt OK i glony nie rosna , a te co sa to na marskosc watroby padna :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...