Ronnie Opublikowano 13 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2005 Witam. Mam dosyć spory problem a jest nim mój obecny sprzęt :) : - Athlon 1500+ - Gf2 MX 400 - płyta główna Shuttle AK31 - 256 MB DDR 266 MHz - zasilacz Megabajt 230V Otóż mam pytanie do znawców tematu: Od czego zacząć wymianę poszczególnych komponentów ? Niestety dysponuję dosyć ograniczonym budżetem (ok 1200 zł) i wiem, że za takie pieniądze cudów się nie zdziała, ale chciabym prosić o wasze opinie od czego najlepiej zacząć. Przyznam się, że komputer służy mi niemal wyłącznie do grania, surfowania po necie, oglądania filmów i słuchania muzyki. I stąd właśnie wzięła się konieczność wymiany sprzętu. Zastanawiałem się czy jeżeli zmieniłbym kartę graficzną na lepszą (GF 6600GT albo R9800PRO) bez zmiany płyty i procka, ale dorzuciłbym nowy zasilacz i powiedzmy 512 MB pamięci, to czy karta będzie wykorzystywana w dużym czy tylko nieznacznym stopniu ? W sumie utknąłem w martwym punkcie z niemalże zupełnym brakiem pomysłów dlatego byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3T3 Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2005 W zasadzie konfig w całości nadaje się do wymiany :wink: Proponuję zacząć od: 1. wymiana zasilacza: do 100zł spokojnie znajdziesz jakiegoś Fortrona lub Modecoma na Allegro 2. dodatkowe 256MB ramu - jakieś 80zł (może być DDR400) 3. grafa: jakiegoś GF 6600 proponuję (około 500zł). Jeśli chciałbyś zainwestować 6600GT czy 9800Pro to aby je wykorzystać musiałbyś zmienić też procka i dołożyć jeszcze 512MB ram 4. Przyjmując, że wydałeś do tej pory jakieś 700zł to z pozostałych proponuję jeszcze inwestycję w płytę główną (NF7-SL rev.2 można dostać coś około 250zł) 5. Nie napisałeś, jaki masz dysk, ale jeśli to coś z serii ATA66 5400rpm to należałoby też wymienić go na jakiegoś sata z 8MB cache np. Samsung. 6. Troszkę grosza odzyskasz ze sprzedaży wymienionych elementów, więc może nawet wyrobisz się, aby wymienić też procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...