Skocz do zawartości
dE Wodzu

Problem Z Epox 9nda3j

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz jestem nowy witam wszystkich i prosze o pomoc.

Dwa tygodnie temu kupilem zestaw Epox 9NDA3J, AMD64 3000 i po zainstalowaniu XP, sterownikow - jest problem z zamykaniem systemu. Mianowicie daje 'wylacz komputer' a on wylacza w zasadzie tylko monitor i diode power. Wiatraki, CD, dyski chodza. Upgrade biosu niepomaga, najnowsze sterowniki tez. Na dodatek LAN tez nie chce sie polaczyc z siecia (nie dostaje IP). Jednym slowem porazka. Postanowilem oddac plyte sprzedawcy (ze cos z nia nie halo) - dostalem nowa i to samo.

A teraz ciekawostka: testowo zainstalowalem Win XP x64 - plyta chodzi ze az milo - wszystko sie pieknie zainstalowalo, internet tez... jednym slowem uch, ach.

Z tego wniosek ze cos zle robie (przy zwyklym XP). Jak dotad wszystkie moje procki byly intela i plyty intel/asus z ktorymi nie mialem klopotu. Postanowilem zmienic platforme i... no wlasnie.

Podpowiedzcie co robie nie tak?

Pozdrawiam

Bogdan

PS:

Epox 9NDA3J, Athlon64/3000, Elixir512MB/PC2100 (wiem do wymiany) Enlight 350W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy masz w Biosie dobrze ustwione opcje sterujące wyłączaniem zasilania.

Zinstaluj jeszcze raz XP ale tym razem inną wersje sterów do mobo. To musi w końcu ruszyć skoro na XP64 działa.

Pozdrawiam!

1497139[/snapback]

Do plyty byl CD z Nvidia NF 5.03 - sprawdzalem, ze strony Nvidii wgrywalem najnowsze (chyba 5.10) - to samo.

1. Czy bardziej cofac sie z wersjami sterow?

2. W biosie jest ustawione ze zadne urzadzenie ma nie budzic systemu, obsluga klawisza power - instant off, obsluga acpi - S1&S3 (sprawdzalem juz na S1 potem na S2).

A tak na marginesie - skoro ustawienia biosu przy x64 sa ok (tzn dziala) to przy tych samych powinodzialac na xp.... (a moze to tylko teoria)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działać powinien ale nie takie dziwne przypadki się już zdarzały, a zajrzenie do Biosu to tylko chwila by sprawdzić. Pozostaje Ci chyba tylko cofać się z wersjami sterów. Jeśłi masz gwarancje możesz zrzucić problem na sklep (szanse że będą dla testów instalować XP64 jest w zasadzie żadna), niestety pewnie poczekasz sobie całą procedurę (min 2 tygodnie).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlapalem gdzie jest blad, tylko jakie rozwiazanie?

Skasowalem ustawienie Biosu zworka, wgralem jeszcze raz ten sam bios.

Nic nie zmieniajac w biosie (wrecz niezagladajac do niego) - postawilem XP (bez service pack'ow).

Zamykam system - dziala. huraa

I teraz gwozdz programu.

Wchodze do biosa - przegladam ustawienia (tak aby wiedziec co jest doprzestawienia) - spisuje sobie wzniejsze ustawienia NIC NIE ZMIENIAM !!!

zamykam bios, uruchomienie windowsa, zamknij komputer i

NIEZAMYKA SIE !!! wylacza dysk, gasi diody power i hdd, wiatraki chodza, wentyl tez, na wyswietlaczu (na mobo) F5.

mysle sobie ze to pomylka - uruchomiam windy dwukrotnie - to samo.

powtarzam operacje z wgraniem tego samego biosu - niepomoglo.

No i co Wy na to - przeciez teoretycznie jest to niemozliwe, a jednak.

Troche mi szkoda ze niezrobilem image xp z dobrze zamykajacym sie systemem i niewyeksportowalem sobie rejestru - moze zlapalbym klucz ktory jest zmieniany.

Jestem juz totalnie zniesmaczony ta plyta, chodz z drugiej strony wiem ze plyta jest dobra - patrz watek o XP x64.

Moze teraz jakies konkretne pomysly?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi