Skocz do zawartości
K.I.L.L.E.R.

Dziwne Wieszanie Sie Gry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam bardzo dziwny problem - od niedawna zaczelo mi sie wieszac Enemy Territory. Zawiesza sie tylko w konkretnej sytuacji - tuz po wczytaniu nowej mapy, jak jest rozgrzewka - na monitorze mam staly obraz, dzwiek zapetlony i musze resetowac komputer. Jak sie podlacze do serwera w trakcie rozgrywki to nie ma problemow, inne gierki dzialaja tez bez zarzutu (np. GTA SA, BF2). Zaczelo sie to dziac nagle - nic nie zmienialem w configu, opcjach karty graficznej ani w biosie. Moj komp to: AMD mobile 2500@3200, GF 6600 GT Leadtek Winfast, 512 MB Ram, zasilacz 300W Huntkey, plyta NF7 rev 2, karta dzwiekowa SB 1024 Player(czy cos w tym stylu). Ktos ma jakis pomysl? (reinstalka ET, zmiana sterownikow, nawet reinstalka WIN XP nic nie daly).

P.S. Przypomnialo mi sie ze raz lub dwa w GTA SA po kilku godzinach grania na chwile tez jakby sie zawiesil system - staly obraz, powtarzajacy sie dzwiek - ale po kilku sekundach wrocilo do normy. Czy mozecie polecic jakis program, dzieki ktoremu bede w stanie stwierdzic co szwankuje (czy zasilacz, czy karta graficzna, czy moze cos jeszcze innego) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperatury chyba nie przekraczaja normy (okolo 60-70 stopni na grafice w stresie, na CPU pewnie ok. 50). Znasz moze jakis program, ktory zapisywalby temperature na biezaco, tak zebym mogl sprawdzic po resecie jaka byla temp w chwili zawieszenia kompa? Ale jesli bylaby to temperatura to dlaczego tylko i wylacznie zwisy wystepuja w specyficznych warunkach (tuz po zaladowaniu nowej mapy w ET i tylko jesli jest runda rozgrzewkowa)? Byc moze to temp. powoduje chwilowy zwis przy grze w GTA po kilku godzinach. I jeszcze przypomnialo mi sie ze kiedys w Need for speed underground 2 jak wlaczylem podtlenek azotu to zamiast takiego rozmycia lekkiego ekranu byly takie dziwne kwadraciki - o czym to moze swiadczyc? Zastanawiam sie nad zasilaczem, ale podpiety mam tylko 1 dysk twardy (barracuda 40GB) i 1 naped CD, wiec nie wiem czy Huntkey 300W nie powinien jednak dac rady. A jesli mam reklamowac karte graficzna, to chce miec pewnosc, ze to wina grafy. Jak ktos cos wymysli niech napisze, bede wdzieczny, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy faktycznie to az tak duzo te 60-70 (prog po ktorym karta sie wylacza to 127 stopni). Karte krecilem do 550/1000 (zamiast domyslnych 500/900), ale teraz to wieszanie mam i przy normalnym taktowaniu i przy podwyzszonym. A jesli chodzi o temperature to czy mozliwe jest, zeby np. 10 min gry w ET bardziej obciazalo karte niz kilka godzin gry w GTA SA? I do tego zwiechy byly TYLKO i WYLACZNIE po wczytaniu nowej mapy w ET?

Nie mam niestety mozliwosci pozyczenia karty graf. , moge wsadzic mojego GF2 MX, ale wtedy tez chyba nie rozwiaze czy problemem jest zasilacz czy grafa.

Znalazlem programik SpeedFan, zobacze czy on cos mi powie o temperaturach

Edytowane przez K.I.L.L.E.R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mapa nie jest kopnieta, piszac o "nowej" mapie mialem na mysli "kolejna mape w kampanii".

Tu mozna zobaczyc plik z temperaturami ze speedfana w czasie gry az do zawieszenia http://rellik.user.icpnet.pl/temperatury.csv

Temperatura podkreconego procesora dochodzi do 54 stopni, wiec nie jest najgorzej, nie wiem dokladnie czego temperatura jest w 3 kolumnie od konca (nazywa sie remote).

Edytowane przez K.I.L.L.E.R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi