luki_pc Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 czy jest bezpieczna metoda zapisywania plikow na partycji NTFS ??? Mam windowsa XP i chce dzielic moje dokumenty z Linuxem. Czy moze lepiej bedzie przerobic partycje na FAT ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Ja bym nie ryzykował zapisywania pod NTFS'em, ja to rozwiazałem tak że zrobiłem se jedna partycje w FAT32 która pełni role partycji wymieniajacej dane pomiedzy Windowsem ,a Linuksem. Reszte Windowsowych partycji mam w NTFS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki_pc Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Ja bym nie ryzykował zapisywania pod NTFS'em, ja to rozwiazałem tak że zrobiłem se jedna partycje w FAT32 która pełni role partycji wymieniajacej dane pomiedzy Windowsem ,a Linuksem. Reszte Windowsowych partycji mam w NTFS. 1498896[/snapback] a na FAT jest to napewno bezpieczne ??? bo jestem wlasnie po odzyskiwaniu danych jak padl XP(nie mielem jeszcze linuxa) i jestem troszke przeczulony na tym punkcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Tak na FAT32 wszystko bedzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Co do NTFS to zainteresuj się 'captive'. Poza tym są pluginy do na przykład windowsowego Total Commandera które umożliwiają korzystanie z partycji linuksowych (z tego co pamiętam włącznie z zapisem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dondexterro Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 total z tego co wiem obsluguje ext2 z zapisem ale ext3 juz nie, chyba ze duzo sie zmienilo w tym programie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Nie pamietam dokładnie - generalnie dość długo nie używam windowsów. Po prostu najlepiej wejść na stronę tc i sprawdzić. Poza tym był jeszcze jakiś explore2fs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 total z tego co wiem obsluguje ext2 z zapisem ale ext3 juz nie, chyba ze duzo sie zmienilo w tym programie 1499178[/snapback] Działa z ext3... za to nic nie chce działac z ReiserFS. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L00Kass Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Nie lepiej na windzie przekopiowac wszystkie dokumenty gdzies na Fat32 a na pulpicie kliknac prawym na MojeDokumenty i tam gdzies bylo "przenies" i wskazac miejsce na fat32. Bynajmniej ja tak kiedys mialem. PS: Sa juz jajka ktore radzą sobie z zapisem NTFS ale nie drąże tematu i wogole mi to do szczęscia nie jest potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 KE? Za przeproszeniem, ale co ty bredzisz? ;] Po pierwsze: kto powiedział, że każdy trzyma wszystko w folderze 'moje dokumenty'. Po drugie: o przenoszeniu na fat32 było wyżej. Po trzecie: jajka tak sobie radzą z zapisem. This enables the partial, but safe, write support in the NTFS driver. The only supported operation is overwriting existing files, without changing the file length. No file or directory creation, deletion or renaming is possible. Note only non-resident files can be written to so you may find that some very small files (<500 bytes or so) cannot be written to. Po czwarte: sjp.pwn.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...