Skocz do zawartości
Gumis7777

Sata Ii Na Abicie Nf7s 2.0 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz na myśli dyski z SATA 2 to o i le wiem one sa kompatybilne w dół czyli sie da. Jeśli masz na myśłi by na NF7S wymusić jakoś tryb SATA2 (3Gb/s) to zapewne się nie da bo nie obsługuje tego układzik Silicon o który jest oparte Sata na NF7S.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zapewne nie zadziała bo chipset obsługujący SATA2 to SI 3124 i SI 3312R (tyle tak na szybko znalazłem) a ten zainstalowany na NF7S to SI3112.

SATA2 chodzi na wyższej częstotliwości i zapewne nie da się zmusić SI3112 do działania na niej, pomijając już kompletnie obsługę innych bajerów związanych z SATA2 (NCQ bodajże w standardzie).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokupić możesz, tylko powiedz mi po co? Kontroler na zwykłej płycie będzie chodził na PCI czyli maks tranfer jaki możliwy jest do przepchnięcia przez magistrale to 133MB/s. SATA1 już ma wyższy transfer (150MB/s) więc po co jeszcze pakować sie w SATA2? Inna sprawa jest taka że dyski nie wykorzystują jeszcze tak na dobrą sprawę ATA100 (100MB/s) a co dopiero SATA1 czy 2. Transfery powyrzej 100MB/s zdarzają się tylko chwilowo (mam na myśłi oczywiście pojedyńcze dyski a nie RAID) i to nie na wszystkich dyskach. Moim zdaniem pchanie się w SATA2 jeśli nie wymienia się mobo nie ma kompletnie sensu.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...