andrewthx Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 Otóż zrobiłem właśnie zamianę z Gf 4 mx -> r 9550 Wydajność oczywiscie wieksza, obraz na pulicie mniej meczący - ALE: Obraz w aplikacjach wideo jest beznadziejny ! ,brak kontrastu, pixeloza - ,zbyt duże rozjaśnienie, Nie wiem czy to coś wspomaga wmv hd,ale po włączeniu wspomagania działa gorzej,Odtwarzanie dvd owszem wspomaga - ale obraz nie jest wysokiej jakości Na mx był o wiele lepszy.Może ktoś zarzuci jakimiś tweakerami do regulacji opcji dotyczących wideo, (idtc,mc,fulstream) ,lub wpisami do rejestrów sterowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 W sterownikach od geforca domyślnie podciągnięte jest nasycenie kolorów, aby uzyskać podobny efekt na ati trzeba poprostu w sterownikach wyregulować nasycenie kolorów chyba około 120% jest tak samo jak na nv. Co do pixelozy to nie mam pojęcia o czym piszesz, u mnie na kartach nv i ati jest ok, moze jakiegoś screenshota zrób. Co do wspomagania hd wmv to wszystkie karty ati zgodne z dx 9 potrafią dekodować ten format, problem jest tylko z mocą tych kart bo w przypadku słabych modeli włączenie wspomagania nieraz powoduje odwrotny efekt, zresztą ati przyznaje się ze do wspomagania hd wmv potrzebne są karty x700 x800 wzwyz... ATI Tray Tools Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 TT ma tylko opcję dotyczącą wspomagania wmv.Radeonator ma owe opcje ,ale nie działa na r 9550, Rage wymaga CCC (lol) Charakterystyczny "dziwny" obraz jest widoczny jeśli przykładowo w jakimś odtwarzaczu dvd włączy sie opcję wspomagania dekodowania obrazu, czy w przypadku divx użyje się nakładek.Obraz gdy przetwarza go tylko CPU jest znacznie lepszy,pod kątem ostrości i jasnosci.W divx występuje charakterystyczny efekt kompresji - na nV było lepiej.Gdyby ktoś zarzucił ustawieniami dla FULLSTREM moznaby zobaczyć czy coś to zmieni.Oczywiscie poziomy nasycenia kolorów są zmienione dla trybu overlay,zatem tu nie leży przyczyna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 (edytowane) Chyba zauwazyłem to o czym piszesz. Odpaliłem power dvd i jakiś film bez akceleracji i z akceleracją i rzeczywiście inaczej to wygląda. Z akceleracją jest tak jakby usuwanie przeplotu działało zle, poprostu pojawiają się schodki na krawędziach, oraz kolory nie mają podciągniętego nasycenia. Jak to naprawić nie mam pojęcia... Za jakiś czas zbadam sprawe dokładniej, wtedy coś napisze więcej. EDIT: W power dvd jak jest włączona sprzętowa akceleracja pomaga włączenie "wymuszaj tryb weave". Edytowane 16 Czerwca 2005 przez jg5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...