waco Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Czesc. To moj pierwszy post. Chcialbym sie dowiedziec jakiego coolera mam uzyc zeby moj P3 EB 800MHz chodzil bez wiatraka. Mam upierdliwa zone i nie moge zostawiac kompa wlaczonego na noc :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xequo Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 wspolczuje ci. moze jakis miedziany:?: zreszta niewydaje mi sie zeby pIII dzialal na samym radiatorze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 wspolczuje ci. moze jakis miedziany:?: zreszta niewydaje mi sie zeby pIII dzialal na samym radiatorze To wersja EB. 800 wydaiela o ile pamiętam 20,8 W. Ja bym ma noc ustawił FSB na 100 MHz i napięcie na 1,3 V. Ilość wydzielanego ciepła powinna wtedy spaść do 8W. A zamiast boxowego wiatraczka jakiś radiator Titana czy cuś bez wentyla :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper_Tango4 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Zbuduj WC (WaterCooling) !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Czesc. To moj pierwszy post. Chcialbym sie dowiedziec jakiego coolera mam uzyc zeby moj P3 EB 800MHz chodzil bez wiatraka. Mam upierdliwa To co radzą moi poprzednicy jest dobrym pomysłem... A mnie zaciekawiły słowa jakich użyłeś do opisania swojej żony i nie sądzę byście długo ze sobą pociągneli jak się tak o niej wyrażasz...(sorki że się czepiam ale jakoś nie mogłem nic nie napisać...) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waco Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 A mnie zaciekawiły słowa jakich użyłeś do opisania swojej żony i nie sądzę byście długo ze sobą pociągneli jak się tak o niej wyrażasz...(sorki że się czepiam ale jakoś nie mogłem nic nie napisać...) :P :P czy to jest forum o kompach czy problemach w rodzinie? Bili Cie rodzice, ze sie na zartach nie znasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Zalman CNPS 3100 Cu + wiatrak Zalman FB165 1400rpm (jesli dobrze pamietam kod) Plus gabeczka na obudowe (taka z faldkami :) ) od wewnatrz i jest cisza. A poza tym to moze najpierw posluchaj wiatraka na grafie (o ile masz) - u mnie wyl glosniej od tego z procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waco Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Dzieki za ten zestaw. A nie ma czegos po prostu bez wiatraka? Po wylaczeniu wiatraka na procku jest prawie kompletna cisza. Poza tym mam GeForca 2 MX 400 32 Mb bez wiatraka :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Z tego co wiem to te radiatory - wachlarze od Zalmana (pewnie zwlaszcza te miedziane) daja sobie rade do 1.0 GHz bez wiatraka. tak slyszalem. Tym pewniejsze jest ze zadziala to naprocku wydzielajacym ~21 W ale dla jeszcze wiekszej pewnosci mozna mu obnizac FSB ze 133 do 100 na noc i zatrzymywac smiglo. Zreszta bedzie ono nieslyszalen bo na takim procku wystrczy Zalman w trybie Silent. Mozna tez wyprobowac, jak juz mowilem, calkowite zdjecie wiatraka z tego Zalmana. Za taki wentyl zaplacisz 100 - 140 zl, ale.... tyle samo tez zaplacisz za zestaw WC 12 dB z www.cpc.pl, ktory na tym procku spokojnie da sobie rade (nawet jak go podkrecisz na FSB=150) a kosztuje 99 PLN. Tyle ze on troche zagraca dookola kompa bo ma dlugie (pare metrow) rurki konwekcyjne, ktorych nie wolno skracac, no chyba ze dowalisz do zestawu chlodnice, ale jesli masz taki zamiar (nagrzewnica z auta, na szrocie niedrogo) to wtedy bralbym drozszy o 10 PLN zestaw 16dB, z mocniejsza pompka. Zreszta na ten temat (czy zestaw 12 dB pociagnie nagrzewnice czy lepiej miec 16 dB) to juz niech sie wypowiedza watercoolerzy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Dawaj tego wc z www.cpc.pl z prockiem 21 W poradzi sobie bezproblemowo, obstawiam ze bedziesz mial w okolicach 30 stopni w stresie ;-). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xequo Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Water Cooling i bedzie spox... :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Możesz zmniejszyć napięcie i FSB do 100 Możesz sprubowac naoliwić wiatrak aby chodził ciszej Możesz zmniejszyć napiecie dla wiatraka aby chodził wolniej i cieszj Możesz kupić/zbudować water cooler Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Dużo osób z forum używa tego właśnie zestawu? A i do jakiego maksymalnie Athlona można go stosować, pierwszy i drugi zestaw oddzielnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Słuchaj co z tego ze bedziesz miał cooler bez wentylatora na procu jak i tak wentylator w zasilaczu wszystko zagłusza -- wyciągnij mosfety z zasilacza i przykrec do zewnetrznych radiatórów i ustaw wentyl w zasilaczu na 5V >>> bedzie duzo ciszej nawet kiedy wentyl na procu bedzie chodził (przydał sie by jeszcze wtedy jakis jeszcze jeden wiatrak w obudowie na 5V) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Czesc. To moj pierwszy post. Chcialbym sie dowiedziec jakiego coolera mam uzyc zeby moj P3 EB 800MHz chodzil bez wiatraka. Mam upierdliwa zone i nie moge zostawiac kompa wlaczonego na noc :cry: 1. sprawdz jaki stepping procka - cB0, cC0, cD0 - poznasz po domyslnym napieciu 1.65V, 1.7V, 1.75V (dwa pierwsze wydzielaja 20.8W, ostatni 24.4W) 2. rozumiem ze w nocy komp robi za serwer :!: - w takim wypadku nie potrzebna jest duza wydajnosc - na noc puszczaj procka na magistrali 66MHz (czyli robisz PIII400) ;) - pozwoli to na obnizenie napiecia o 0.1V (moze nawet wiecej) - przy procku wydzielajacym 20.8W zejdziesz ponizej 10W, przy procku wydzielajacym 24.4W zejdziesz ponizej 11W 3. do takich prockow styknie sam radiator - im wiekszy tym lepszy, moglby byc miedziany, lub z miedziana podstawa IMHO najlepszym rozwiazaniem i niedrogim jest kupno Titana D5TB - ma odpowiednio duzy radiator - jego wentylator na 5-7V radzi sobie spokojnie z PIII wiec przy obnizonym napieciu i taktowaniu nie powinno byc problemu jak go calkiem wylaczysz (byc moze styknie tylko spowolnienie wentylatora) PS sprawdz tez wentylator w zasilaczu - bo to on moze byc zrodlem halasu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 sorki ale mój procek ma stepping cB0 więc chyba P3 EB 800 będzie miał inny :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...