Skocz do zawartości
Rage

Jak podkrecic Durona 800 na 1 Ghz ?

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec tak mam plyte ECS K7VZA - ustawiam FSB na 133 daje mi to 1066 Mhz.

Jednak problem nr:

1.Grzeje sie do 54 stopni C.

2.Windows sie nie odpala - tylko troche cos meczy potem zwis, albo cos z rejestrem kombinuje - w98.

3.Zdaza sie checksum error biosu.

Nie zmienialem napiecia procka.

Czy to moze byc problem ?

Jak to schlodzic normalnie - powietrzem czy trzeba uzywac wynalazkow jakichs ? Jaka powinienem miec temp. ?

W tej kwestii jestem lama wiec prosze o wyjasnienie wszystkiego w sposob dla mnie zrozumialy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co by nie byc goloslownym to masz kilka linkow w 5 sekund znalezionych dowiesz sie co masz sprawdzic na plycie (bo te plyty Rev1 nie chodza .............. itd:

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=930...ght=k7vza+duron

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=943...ght=k7vza+duron

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=123...ght=k7vza+duron

czytaj czytaj :)) jak by co to pisz :)) po przeczytaniu :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem.

Wiec co lepiej zrobic z tym napieciem ? mostki na procku czy moda z rezystorem ? Mod wydaje mi sie latwiejszy.

Jaki rezystor (jakie napiecie) jest mi potrzebne ?

Jakie Chlodzenie dac ? Mam zwykly radiator z wentylatorkiem wyciagajacym ponad 4000 obrotow na min. W tej chwili grzeje mi sie do 32 stopni(na fsb 100) i do 54 stopni (fsb 133).

Mam K7VZA ver.3.2 bios nie zmieniany - fsb ustawiam przez zworki na plycie.

Czy to bedzie stabilne po podniesieniu napiecia ?

wizjonerek podaj mi na pm swoje gg - bedzie latwiej rozmawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacznie łatwiej zamalować mostki. Bierzesz ołówek w rękę sprawne działanie i już masz zamiast typowych 1,75 V, 1,85V na procku i procek powinien być wtedy stabilny. Jednak wtedy będzie proc się grzał jeszcze bardziej więc przydałby się jakiś lepszy coolerek albo dodatkowy nawiew wentylem np. 80x80 na radiator...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znacznie łatwiej zamalować mostki. Bierzesz ołówek w rękę sprawne działanie i już masz zamiast typowych 1,75 V, 1,85V na procku i procek powinien być wtedy stabilny. Jednak wtedy będzie proc się grzał jeszcze bardziej więc przydałby się jakiś lepszy coolerek albo dodatkowy nawiew wentylem np. 80x80 na radiator...

hm, ja sie boje mieszac z prockiem - nigdy nie zdejmowalem radiatora z niego - podobno mozna ukruszyc. Potem nie wiem czy potrafilbym zalozyc - nigdy nie widzialem jak to sie robi :(

Zamalowac tez sie boje - umiem lutowac dlatego rezystorek by mi pasil - ale czy rezystorek daje dokladne napiecie ? czy mozna spalic ? jaki rezystor do 1.85V ?

Ale jesli lepsze zamalowywanie to ktore mostki jak i gdzie - ma ktos zdjecie ?

Czy wystarczy ten nawiew dodatkowy ? bo nie mam kasy na lepszy cooler.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytalem.

1)Wiec co lepiej zrobic z tym napieciem ? mostki na procku czy moda z rezystorem ? Mod wydaje mi sie latwiejszy.

2)Jaki rezystor (jakie napiecie) jest mi potrzebne ?

3)Jakie Chlodzenie dac ? Mam zwykly radiator z wentylatorkiem wyciagajacym ponad 4000 obrotow na min. W tej chwili grzeje mi sie do 32 stopni(na fsb 100) i do 54 stopni (fsb 133).

4) Mam K7VZA ver.3.2 bios nie zmieniany - fsb ustawiam przez zworki na plycie.

5)Czy to bedzie stabilne po podniesieniu napiecia ?

wizjonerek podaj mi na pm swoje gg - bedzie latwiej rozmawiac.

Odp.1 jak masz proca chlodzonego wentylem to na bym Vmoda nie robił po 2 to sie go robi jesli chcesz podnieśc napiecie wiecej nic 1,85(w twoim wypadku powinno wystarczyc 1,85)

to jest duren na starym rdzeniu wiec zamaluj mostki na procesorze i bedziesz miał 1,85 powinno starczyc jak nie to wtedy pogadamy o modzie

Odp2 J.w

Odp3 po podniesieniu do 1,85 bedziesz miał piecyk w kompie . jak na szyne 133 i zwykle napiecie masz za duzo te 54 stopnie ja (jak miałem taki sprzet) na procku 800@1100 1,85 miałem 50 na Titanie

zapodaj lepsze chlodzenie bo mozesz zjarac procek

Odp 4 czyli plyta ktora obsługuje 133 ale daj wentylatro na chipset bo to skraj jego praktynczych mozliwosci

Odp 5 powiino starczyc 1,85 na stabilna prace skoro teraz juz wstaje mysle ze starczy przy dobrym chłodzeni

pozdrówka Wizjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...