Gość EagleDelta Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 a wiec tak jak juz wiecie mam Mobo ABit NF7-SL zeby go podkrecic musze zmienic: http://img150.echo.cx/img150/4076/dsc43438jl.gif >>>CPU FSB/Dram ratio na http://img150.echo.cx/img150/8066/dscf43587du.jpg czyli na 5/6 tak? wczesniej trzeba ustawic CPU operating Speed na USER define CPU INTERFACE NA ENABLE i POWER SUPPLY CONTROLLER tez na user define tak? czekam na odpowiedz tylko PLz nie kasujcie tego posta szybko chce sie tylko upewnic czy wszytko jest ok!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 A w FAQ wszystko jest napisane:( Ale Ok: CPU/DRAM dajesz na 6/6 albo jakiś inny 1/1 bo to jest najszybsze ustawienie na Nforce. Jest to w FAQ! CPU Interface możesz sobie właczyć albo wyłaczyć w zależności co poprawia Ci stabilność (na forum jest opis, poszukaj). Power Supply Controller dajesz na user i w razie potrzeby podnosisz Vcore(CPU) i Vdimm(RAM). To rózwnież jest opisane w FAQ! Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Poczytaj FAQ!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EagleDelta Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 ja sie juz duzo naczytalem tylko ze ja chcailbym sie doweidziec co do czego sluzy!!itd ale ok ajsi powiedz mi dlaczego CPU/DRAM mam dac na najwyzsza wartosc ??mnie sie wydawalo ze tam mam zmienic na 5/6 wtedy taktuje na 400mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Dlatego że 5/6 da Ci tryb asynchroniczny. Asynchro na SocketA powoduje duży spadek wydajności mimo, że teoretycznie pamięci chodza szybciej niż na 6/6. Kazałem ustawić 6/6 bo akurat tak mam, ale mogło to być równie dobrze 1/1, 2/2, 3/3, 4/4, 5/5, różnicy nie ma żadnej (chociaż pojawiały się sygnały, że na niektórych jest mniej stabilnie przy ciągnięciu w górę magistrali, jednak nic nie wyszło poza kilka konkretnych przypadków, czytaj: jak nie przetestujesz to nie będziesz miał pewności czy na inny nie pójdzie 5MHz więcej). Ustawiając synchro pamięci i zmniejszając przez to im MHz mozesz wyżyłować timingi co pozwoli zniwelować cześciowo/lub całkowicie różnice wynikającą z mniejszego taktowania. O timingach zapewne czytałeś we FAQ. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...