Sparrov Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Mam w domu 3 komputery. Do jednego jest podłączony internet bezpośrednio - host (modem adsl) a do reszty przez udostępnienie połączenia windowsowego - clietns. Na każdym komputerze mam antywirusa NOD32. I teraz pytanie o firewall. Czym najlepiej zabezpieczyć hosta? (używałem ZApro ale czesto sam z siebie przerywał internet clientom, teraz mam Norton firewall ale nie jestem do niego przekonany). Czy na hosta potrzebuje jakiegoś specjalnego firewalla? No i jak firewall jest na hoście to czy clients tez powinny miec firewalla? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Generalnie to, że komputery klienckie są za maskaradą/natem jest już całkiem niezłym zabezpieczeniem. Nie ma w tym wypadku możliwości podłączenia z zewnątrz do takiego komputera (a raczej zapoczątkowania połączenia). Narażony jest tylko komputer udostępniający net - ale generalnie można po prostu ubijać wszystkie nowe połączenia przychodzące dowolnym firewallem o ile nie masz żadnych serwerów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...