Skocz do zawartości
Gość Kiepas

Komputer Sie Resetuje...

Rekomendowane odpowiedzi

Mój komputer sie resetuje gdy właczam emulator pegazusa do trybu pełnoekranoweg, wczytuje sie san andreas czyli tam gdzie jest do czynienia z grafiką. jaka jest tego przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windows XP Profesional SP2

AMD DURON 1GHZ

256 mb RAM DDR

GeForce 2 MX 400 64MB (sterowniki 7.1.8.9 - bo szybciej chodzą niektóre gry, wcześniej 56.62)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popróbuj innych sterów, zwłaszcza starszych. Za czasów tego GF były stery serii 20, w nowszysch są optymalizację pod nowsze GPU i to moze być problem. Zainstaluj DirectX 9c. Nie wiem, ale najnowsze gry pewnie będą miały problem by sie wogóle uruchomić na GF2MX ale mimo to nie powinny resetować sprzętu.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdzałeś temperatury, lato przyszło:), może po prostu komp ma za ciepło. Resetuje się tylko przy aplikacjach 3d? Może cooler na grafie się zatarł?

Odnośnie sterów, popróbuj 23.11 + nvratefix, ja używam Omegi 43.45 bo mają w paczce RefreshForce.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img291.echo.cx/img291/8162/gtasareset0gj.jpg

zrób tak jak na screenie. Włącz ten emu zamiast reseta powinien być bluescreen - i tam w jednej z pierwszych linijek będzie napisany prawdopodobny problem. Napisz co ci tam pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz mam stery 30.82 i jak widać to samo, cooler chodzi normalnie nie nagrzewa sie nadmiernie, zreszta inne podzespoły też nie.

komputer resetuje mi sie tylko w aplikacja 3d, pozatym obczaiłem ten komuniakat:

foto

Edytowane przez Kiepas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj na google wpisując pierwszą linijke tego komunikatu

driver irql not less or equal
Ogólnie jest to błąd związany ze ze zlym sterownikiem lub niekompatybilnym sprzetem; z tego co do tej pory znalazłem to możliwe że masz uszkodzoną kość RAM'u - przetestuj ją (np. MemTest'em).

Jeśli znasz ang to poczytaj tu: http://aumha.org/win5/kbestop.php

Sprawdź także w menadżerze urządzeń czy któryś z podzespołów nie powoduje konfliktu.

Edytowane przez EXO3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konfliktów w menadżerze nie ma żadnych, zmiałem sterowniki od grafiki na wszystkie możliwe więc moze być to coś poważniejszego :(

jak zrobić test tym programem do ramu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączyć resetowanie w przypadku wystąpienia krytycznego wyjątku i poczytać treść BSODa ;)

(Mój komputer -> właściwości -> (bodajze zaawansowane, n linuksie nie mam jak sprawdzic ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już to zrobiłem i kilka postów wyzej jest foto z komuniaktem z tego błądu, próbowałem zmieniac sterowniki nie wiem jak sprawdzić tę pamięć a problem wystepuje nadal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi