Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sobie 2 dyski:

a ) ST380021A (80 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100, 2MB Cashe)

b ) ST3120026A (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/100, 8MB Cashe)

Dysk A jest jako master i na nim jest Winda, dysk B jest jako slave i sa tam partycje FAT32 (muzyka etc.)...

Od czasu kiedy kupilem dysk B zaczely sie problemy:

Co jakis czas dysk zaczyna dziwnie pykac, jest to spowodowane tak jakby utrata zasilania dysku, choc stacja dyskow nie jest w ogole dotykana. Chwile popyka, komputer sie zawiesi i wywali niebieskie tlo, ze blad Kernela, rozpoczynanie zrzutu pamieci fizycznej itd. Po restarcie kompa nie wykrywa tego dysku, trzeba poruszac kablami od zasilania dysku zeby zalapal.

Probowalem chyba wszytskiego:

- Wtykalem wtyczki, ktore sa pod cd-rom podczepione

- zmienialem zasilacz

i dalej to samo.. nie mam kompletnie pojecia co to moze byc...

Wczoraj zaczelo wariowac jak glupie, zwis co 10 minut.. dzisiaj po restarcie zaczal chodzic jak mul. Wlaczam np. eMule to caly czas cos jest odczytywane z dysku i kontrolka na skrzyni swieci. Pograc w nic zabardzo nie moge bo niemilosiernie tnie.

Prosze o pomoc, jakies wyjasnienia dlaczego tak sie moze dziac, co jest powodem etc. Czy jest mozliwosc, ze moja konfiguracja kompa (patrz nizej) nie jest w stanie obslugiwac dwoch takich dyskow ??

Płyta głowna MSI KT3 Ultra (MS-6380E)

AMD Athlon XP (Palomino) , 1466 MHz (11 x 133) 1700+

256DDR 133mhz

z gory dziekuje za wszelkie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi