Xaturas Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 (edytowane) Witam mianowicie mam dosyc spory jak dla mnie problem z win98. Przechodzac do sedna. Zylem sobie spokojnie na win98 nie formatujac dysku ogulnie unikajac formatu. Jednak jakis tydzien temu postanowilem zrobic formata wszystko by bylo wporzadku gdyby nie to ze dysk mi zwariowal i przy instalacji win98 dysk wyrzuca mi komunikat w stylu Warning This boot sector will be modified click y if you want it. (lub cos takiego) Windows sie instaluje jednak ten komunikat pojawia sie przy kazdym wlaczeniu komputera. Nie bylo by to takie straszne gdyby nie to ze dysk ustawiony jest na tryb zgodnosci z ms-dos zamiast FAT32. Zrobilem kolejnego formata sprawdzilem inna plyte win98se i wyskoczyl ten sam problem. Nastepnym razem wzielem win xp ktory przy instalacji robi formata a nastepnie ustawia dysk na typ plikow fat32. Na windows xp nie ma tego problemu aczkolwiek moj komputer nienadaje sie do uzytkowania na win xp (duzo errorow, bluescreenow a gry ktore dzialaly na win 98 na xp wariuja i sie wylaczaja po jakims czasie.) Probowalem raz zrobic formata instalka win xp a nastepnie wrzocilem plyte win 98se zeby zainstalowac windowsa mimo to wyskoczyl mi ten sam problem. I moje pytanie brzmi tak czy da rade zrobic cos z tym dyskiem abym mogl go uzytkowac w systemie plikow fat32 uzywajac platformy win98 se ? Wydaje mi sie rowniez ze dysk moze posiadac bad sectory aczkolwiek nie znam jakiegos dobrego oprogramowania ktore pomoze mi je usunac. (aha zapomnialem czy windows 2000 ma taka sama opcje jak win xp, ze robi formata przed instalacja w danym typie plikow np fat32? Bo jesli tak to zalatwilbym 2000 o ile jest taka mozliwosc) Edytowane 23 Czerwca 2005 przez Xaturas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Ja instalowałem 2000 i można było tylko w NTFS... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajsi Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Nie podałeś co to jest za dysk. Ściagnij ze strony producenta dysku narzędzie do testowania, zrób test dysku (najlepiej szczegółowy). Będzie przynajmniej wiadomo czy dysk nie robi problemów. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 może walnął ci jakiś boot sektor... sprawdź tak jak ci polecił ajsi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xaturas Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) W menedzerze urzadzen pisze ze jest to dysk Samsung SV2042H . Co do sprawdzenia dysku to postaram sie to dzisiaj zrobic. (mniej wiecej jakie narzedzie ze strony samsunga mam zalatwic aby sprawdzic ten dysk) Update (sprawdzilem dysk C: oraz D: (mam dysk 20.4gb dane powyzej podzielony na 2 partycje po 9.5 gb) za pomoca gruntownego scan diska i nie wywalilo mi zadnych bledow.) Mimo to nadal nie wiem jak rozwiazac moj problem. Moze format skasowanie partycji i utworzenie nowych cos da? Niemam juz sily do tego komputera :/. (w xp zadna gra niechodzi praktycznie... ) ) Edytowane 24 Czerwca 2005 przez Xaturas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...