Skocz do zawartości
kali111

Asus A7n8x-vm Z Duronem 600?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Na stronie producenta jest napisane, że płyta gł. ASUS A7N8X-VM nie chodzi na FSB 100.

Przymierzam się do kupna tej płytki a w domu mam wolne procki D600 i D750, czy ktoś uruchomił to w podobnej konfiguracji? Czy komuś udało się uruchomić tą płyte na FSB 100?

ps. Mój duron 600 wcześniej chodził super na 800MHz/133FSB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien działać, ja na swojej płycie odpalałem D700 i dało się go kręcić, ale FSB 166 nie chciało wejść :(. Ogólnie wymiana na KT400 z takim procesorem jest bez sensu, bo wydajność wiele nie wzrasta w porównaniu z KT133A.

Jeśli na płycie jest zworka od FSB 100/Autodetect (czy jakoś podobnie) to trzeba ją przestawić na 100MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien działać, ja na swojej płycie odpalałem D700 i dało się go kręcić, ale FSB 166 nie chciało wejść :(. Ogólnie wymiana na KT400 z takim procesorem jest bez sensu, bo wydajność wiele nie wzrasta w porównaniu z KT133A.

Jeśli na płycie jest zworka od FSB 100/Autodetect (czy jakoś podobnie) to trzeba ją przestawić na 100MHz.

1517509[/snapback]

Niezbyt sie z tym zgodze bo kt400 obsługuje DDRy a to zawsze większa wydajność w porównaniu ze starymi SDRAMami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Ale z tą płytą jest tak że ona nie ma zworek ani nic do ustawiania FSB w BIOSIE, a nawet gdzieś się "jakoś" doczytałem że ustawia ona FSB na podstawie włożonych pamięci ?????

Płyta jest na nFORCE2

ps. Zobacze co z tego wyjdzie , już ją zamówiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, płytke już dostałem, działa b. dobrze z Athlonem 2,4XP(2GHz), i tak jak pisałem nie chce ruszyć z Duronkiem 600, w biosie nie ma absolutnie nic gdzie można by coś "pogrzebać". Więc tak się zastanawiam czy można w jakiś sposób płyte oszukać że ma do czynienia z prockiem na FSB133 (czy FSB można zmienić mostkami na procku lub "drutmodem"?). Może by płytka wtedy ruszyła?

Edytowane przez kali111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...