Skocz do zawartości
frey1980

Problem Z Dualem

Rekomendowane odpowiedzi

moj sprzet:

abit nfz-s2

athlon xp 2500 (FSB166)_ whisper rock IV

2x256MB 400MHz kingston

radeon 9550 128MB

barracuda 7.200 80MB

Chieftec HPC 360-302DF

ram prz 400MHz dziala ok w dualu i singlu. gdy zmienie na nizsza czestotliwosc, wowczas w singlu ok, w dualu komp nie wstaje. pozostaje jedynie clear cmos.

why????

zmiejszalem Hz ramu zeby bylo synchronicznie z prockiem.

dodam jeszcze, ze cpu-z nie rozpoznaje ramu. podaje tylko 2x256.

po zamianie na ram z kumplem u mnie i niego cpu-z podal wszystko o kostkach (producenta,seria itp). nie wiem czy to ma jakies znaczenie.

czy to wina ramu, mobo czy jeszcze czegos innego.

jezeli powtorzylem temat to przepraszam. nie moglem znalezc odpowiedzi na problem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siostra miesiąc temu kupowała komputer. Była tam kość 256 MB DDR 400. Ponieważ był tam Sempron 2300+ (nie kręcony) ustawiłem pamięci synchronicznie do procesora i w takim ustawieniu komp się ciągle wieszał. Przy asynchronicznym ustawieniu (proc 166MHz, pamięć 200 MHz) wszystko było ok. Okazało się, że pamięć jest uszkodzona. Po wymianie na nową wszystko było ok i działa teraz wszystko synchronicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje pamiatki chodza dobrze na 200MHz i nizszych MHz ale w singlu. w dualu nie chodza na nizszych MHz

Moze mobo jest walnieta i nie obsluguje dobrze duala.

radzicie oddac do serwisu gwarancyjnego????

tylko co???? pamiec czy mobo

Czemu cpu-z nie rozpoznaje pamieci????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jest to uszkodzenie pamięci. W końcu jeśli pamięci chodzą bez problemu jako DDR 400 a nie chcą niżej to musi być coś z nimi nie tak. Co innego jeśli by nie chciały chodzić powyżej pewnego poziomu - wtedy wchodziło by uszkodzenie płyty, pamięci lub jeszcze czegoś innego. Jeśli chodzą przy FSB 200 to i muszą uruchamiać się przy niższej magistrali. Zanim jeszcze odwiedzisz serwis, to pożycz jakieś pamięci od kolegi i sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi