Skocz do zawartości
gecko

Nowy Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kupuję sobie komputer i ustaliłem początkową konfigurację wygląda ona tak:

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Winchester Płyta główna: Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x (Socket 939) Pamięc ram: DDR PC-400 GeIL 2 x 512MB PC-400 CL2.5 Karta graficzna:  GeForceFX 5600 Gainward FX Ultra/760 TV/DVI 64MB (128-bit) Karta muzyczna: CREATIVE Audigy 2 Value OEM Dysk twardy: SAMSUNG HD160JJ 160GB SATA-II NCQNagrywarka DVD: Lite-ON DVD+/-RW SOHW-1693S bulk Napęd FDD: FDD 1,44MB 3,5" Monitor LCD: LCD SAMSUNG 710N - 17" srebrny + PIVOT Głośniki: Logitech X-120 Klawiatura: Logitech Internet PRO Keyboard black OEM Mysz: Microsoft Wheel Mouse Optical Black PS/2 USB (N71-0008) Obudowa: Modecom Harry - czarna - 300W

Pewnie będziecie się śmiać jak zobaczycie kartę graficzną, ale musiałem taką wybrać żeby cena zestawu nie przekroczyła 4000 złotych w późniejszym czasie zamierzam kupić sobie dużo lepszą. Komputer ma być głównie wykorzystywany do programów i nagrywania telewizji z karty dvb nie zamierzam grać w najnowsze gry. Co Wy na to? Warto? Może coś zmienić?

Edytowane przez gecko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wybrał procesor Vinice a płytę DFI Lan Party Ultra-D, może też 2 dyski o mniejszej pojenmości. I zmień ten zasilacz, bo nawet nie odpalisz tej konfiguracji na Modecomie :P. Radzę chifteca 420, albo tagana 420 wat - zobacz na zenfist.pl :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmodyfikowałem nieco części

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ bulk (Socket 939) VenicePłyta główna: Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x (Socket 939)Pamięc ram: DDR PC-400 GeIL 2 x 512MB PC-400 CL2.5Karta graficzna:  GeForceFX 5600 Gainward FX Ultra/760 TV/DVI 64MB (128-bit)Karta muzyczna: CREATIVE Audigy 2 Value OEMDysk twardy: SAMSUNG HD160JJ 160GB SATA-II NCQNagrywarka DVD: Lite-ON DVD+/-RW SOHW-1693S bulkNapęd FDD: FDD 1,44MB 3,5"Monitor LCD: LCD SAMSUNG 710N - 17" srebrny + PIVOTGłośniki: Logitech X-120Klawiatura: Logitech Internet PRO Keyboard black OEMMysz: Microsoft Wheel Mouse Optical Black PS/2 USB (N71-0008)Obudowa: MODECOM ENJOY CzarnaCooler: Arctic Cooling - Freezer 64Zasilacz: Chieftec HPC-420-302DF (420W), aktywne PFC (2x80mm) BOX

Teraz może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom płyta główna do Venice to DFI bez gadania :P bo Gigabyta do oc to mało przemyślany wybór :] i jeszzce grafe na jakiegoś x800 najlepiej xl albo 6600gt w ostateczności

1527876[/snapback]

ta... najlepiej wejsc i dowalic post z [gluteus maximus] wziety. napisal ze nie bedzie grał, a ty mu wyskakujesz z karta 6 razy drozsza. :?

powiedz mi tylko, czy ta plyta nie jest przypadkiem na pci-e? i czy produkuja fxy 5600 na ten slot? bo cos mi sie nie wydaje...

to audigt 2 value podejrzanie kiepsko brzmi, upewnij sie ze to zs.

nagrywarke dvd wez lg/nec/pioneer bo lite-ony sa dosyc wybredne jesli chodzi o plytki.

dysk... moze lepiej 2x120gb w raid 0?

zasilacz mozesz wymienic na tagana 380w, spokojnie wystarczy a jest duzo cichszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiedz mi tylko, czy ta plyta nie jest przypadkiem na pci-e? i czy produkuja fxy 5600 na ten slot? bo cos mi sie nie wydaje...

1528243[/snapback]

Masz rację ta karta jest na AGP zamieniłem już ją na Gigabyte Radeon X600 Pro GV-RX60P128D 128 MB DVI (PCI-E) taka mi całkowicie starczy

to audigt 2 value podejrzanie kiepsko brzmi, upewnij sie ze to zs.

1528243[/snapback]

Zastanawiam się czy kupować kartę muzyczną czy nie przecież DFI ma już wbudowaną

nagrywarke dvd wez lg/nec/pioneer bo lite-ony sa dosyc wybredne jesli chodzi o plytki.

1528243[/snapback]

A jaką proponujesz?

zasilacz mozesz wymienic na tagana 380w, spokojnie wystarczy a jest duzo cichszy

1528243[/snapback]

Jednak zostawię sobie tego Chieftec'a

I jeszcze dwa pytania ten monitor Samsung ma czas reakcji 12ms warto dołożyć trochę kasy i mieć 8 ms czy to robi wielką różnicę i jeszcze jedno tak czytam i czytam forum Tweak’a i tak sobie myślę czy aby czasem nie zamienić pamięci GeIL na TwinMos, co o tym sądzicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy kupować kartę muzyczną czy nie przecież DFI ma już wbudowaną

1530819[/snapback]

racja, powinna wystarczyc, skrobnij cos w temacie o tej plytce to wypowiedza sie posiadacze, czy jest wystarczajaca

A jaką proponujesz?

1530819[/snapback]

LG 4163B / NEC ND-3540A / PIONEER DVR-109XL

Jednak zostawię sobie tego Chieftec'a

1530819[/snapback]

chiefteci 360/420 nie maja ostatnio dobrej opinii (padają), ale jak chcesz, ja bym zmienil na tagana

I jeszcze dwa pytania ten monitor Samsung ma czas reakcji 12ms warto dołożyć trochę kasy i mieć 8 ms czy to robi wielką różnicę i jeszcze jedno tak czytam i czytam forum Tweak’a i tak sobie myślę czy aby czasem nie zamienić pamięci GeIL na TwinMos, co o tym sądzicie

1530819[/snapback]

8 ms to one maja tylko na papierze, tak samo 12. w tej kwestii odsylam na forum mva.pl, znajdziesz odpowiedni dla siebie model

jesli nie bedziesz krecil, to geil jest dobrym wyborem. zwykle twinmosy to nic specjalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi