koldyka Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Nie moge uaktywnic dma dla dysku Western Digital 20 GB. Plyta to Shuttle HOT-661 na i440BX. Zaznaczylem DMA w menedzerze urzadzen we wlasciwosciach dysku i zrestartowalem kompa, niestety DMA nadal jest nieaktywne. Co najdziwniejsze to mam drugi, stary dysk i DMA wlaczylem w ten sposob. Teraz ten stary chodzi przez to szybciej niz ten nowy (testowalem HD Tachem). Probowalem juz roznie podpinac te dyski ale nic to nie dalo. Z tego co wiem to do i440BX nie instaluje sie czegos w rodzaju Via 4in1. Jak wiec mam wlaczyc DMA dla tego nowego dysku? System to Win98SE. W biose udma jest na auto a w tabelce pokazuje udma5 dla nowego i udma2 dla sterego dysku. Moze to przez to udma5-plyta przeciez tego nie obsluguje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Poszukaj na stronie producenta płyty głównej, może są jakieś programiki do obsługi DMA. Spróbuj też przepiąć dysk na inną wtyczke na magistrali, może pomoże, ale wątpie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koldyka Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Poszukaj na stronie producenta płyty głównej, może są jakieś programiki do obsługi DMA. Spróbuj też przepiąć dysk na inną wtyczke na magistrali, może pomoże, ale wątpieNa stronie producenta jest Intel Bus Master IDE driver ale pisza ze to tylko pod winde 95. Probowalem juz przepinac dyski. Nic to nie dalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MicJes Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Zainstaluj ten program. Powinien pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koldyka Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 oki dma juz dziala :) musialem flaszowac bios Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...