Megabyte Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Koleżanka ma w domu dwa komputery, do tej pory chodziły na win98. Oby dwa są podłączone do internetu przez te samą sieć. Ponieważ 98 to już staroć koleżanka chciała zainstalować na jednym komputerze Windowsa XP zamiast 98. Niestety pojawił się problem z siecią i to dość nietypowy. Otóż system wykrył automatycznie karte, zainstalował sterownik, koleżanka ustawiła adres IP, maske, adres bramy i serwera DNS. Problem polega na tym że puszczenie pinga nawet do bramy czy do drugiego kompa pokazuje że średnio 2-3 pakiety na 4 są gubione. Wejście na jakąś stronke jest niemożliwe. Jest to o tyle dziwne w tym samym czasie na drugim komputerze net śmiga super a na tym pierwszym przed instalacją XP wszystko było dobrze. Komputer z XP to jakiś AMD na płycie z chipsetem VIA KT133A a karta sieciowa jest na układzie RTL8139. Kiedyś też miałem taki sprzęt i nie miałem żadnych problemów. Problemy są zarówno na XP jak i XP z SP2. Zainstalowanie sterowników VIA do płyty głównej nic nie dało. Z inną kartą sieciową też było to samo :/ Czy ktoś ma jakiś pomysł w czym może być problem? Bo mi nic do głowy nie przychodzi. :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Moze to byc: * programowy firewall ktory blokuje przychodzace pakiety od drugiego komputera * wbudowany firewall w WinXP Ja tak obstawiam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Niestety nie jest to wina firewalla. To już zostało sprawdzone. W dodatku firewall ma to do siebie że przepuszcza pakiety albo ich nie przepuszcza. Tutaj część dochodzi a część nie :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...