Skocz do zawartości
bartezjusz

dla wszystkich zainteresowanych-recka ASUSA na Granite Bay

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.ocworkbench.com/2002/asus/p4g8x/p4g8xp1.htm

no całkiem ,całkiem zwłaszcza ten dual ddr-pamiątki chodzą jak burza

Jak zawsze Asus jeden z pierwszch a do tego wydajny :) . Jednak wyniki nie sa porazajace , tyle ze plyta napewno przyszlosciowa .

No i wynik przepustowosci bardzo dobry , jednak w innych testach nie widac wielkiej roznicy w wydajnosci .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie na in 4 jest opis płytki

ASUS P4G8X Deluxe

a to krótka specyfikacja:

- Intel E7205 chipset

- AGP 8x slot

- 4 sloty na pamięć DIMM (do 4GB Dual-Channel DDR333)

- 5 slotów PCI

- Gigabit LAN

- Serial ATA, IEEE 1394 (opcjonalnie)

- BIOS wielojęzykowy

- Q-Fan, ASUS EZ Flash, ASUS Post Reporter, AGP Warning LED, ASUS EZ Plug

- dla overlockerów CPU Parameter Recall, Stepless Frequency Selection (SFS)

- oprogramowanie: Trend Micro PC-cillin 2002, InterVideo WinCinema (Gold version), ASUS PC Probe

te dual ddr 333 brzmi całkiem nieźle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie na in 4 jest opis płytki 

ASUS P4G8X Deluxe

a to krótka specyfikacja:

- Intel E7205 chipset 

- AGP 8x slot 

- 4 sloty na pamięć DIMM (do 4GB Dual-Channel DDR333) 

- 5 slotów PCI 

- Gigabit LAN 

- Serial ATA, IEEE 1394 (opcjonalnie) 

- BIOS wielojęzykowy 

- Q-Fan, ASUS EZ Flash, ASUS Post Reporter, AGP Warning LED, ASUS EZ Plug 

- dla overlockerów CPU Parameter Recall, Stepless Frequency Selection (SFS) 

- oprogramowanie: Trend Micro PC-cillin 2002, InterVideo WinCinema (Gold version), ASUS PC Probe 

te dual ddr 333 brzmi całkiem nieźle :)

Wszyscy powtarzaja błąd DigitLife :( Najpierw Frazpc, teraz IN4 , tam jest blad, nie 333 tylko 266

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. A wzieliscie pod uwagę, że Dual DDR dopiero wzrost wydajności da przy FSB 166? IMHO bezsensowny byłby zestaw z FSB133 i DualDDR333. Wolałbym w takim wypadku DDR400 poprostu. Co innego w wypadku FSB166. Ja właśnie na takie coś czekam, z myślą wpuszczenia swojego 1.8A na FSB 166 i to tego 2xDDR333. Wtedy to dopiero będzie wypas :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm.. A wzieliscie pod uwagę, że Dual DDR dopiero wzrost wydajności da przy FSB 166? IMHO bezsensowny byłby zestaw z FSB133 i DualDDR333. Wolałbym w takim wypadku DDR400 poprostu. Co innego w wypadku FSB166. Ja właśnie na takie coś czekam, z myślą wpuszczenia swojego 1.8A na FSB 166 i to tego 2xDDR333. Wtedy to dopiero będzie wypas :wink:

Prawdopodobnie chipset GraniteBay jest ukladem synchronicznych (aka BX) i dlatego nie wspiera pamieci szybszych niz PC2100. Cos szybszego do obecnych P4 B nie jest poprostu potrzebne. I tak w 100% zapelnia zapotrzebowanie CPU na pasmo pamieci. Przy pojawieniu sie Prescotta bedzie dopiero obslugiwal uklady PC2700. Narazie oficjalnie nie ma CPU z FSB 166MHz i dlatego brak szybszych pamieci. Oczywiscie mozna wlozyc cos szybszego niz PC2100 ale ta opcja przyda sie dopiero dla overclockerow :)

Moze i ten Asus fajny ale ja czekam na Gigabyte. Najlepsze plyty pod AMD robi EPoX i Abit ale najlepsze pod Intela robi Gigabyte. No i cenka bedzie zapewne nizsza niz 1120zl netto za tego Asusa 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie chipset GraniteBay jest ukladem synchronicznych (aka BX) i dlatego nie wspiera pamieci szybszych niz PC2100. Cos szybszego do obecnych P4 B nie jest poprostu potrzebne. I tak w 100% zapelnia zapotrzebowanie CPU na pasmo pamieci. Przy pojawieniu sie Prescotta bedzie dopiero obslugiwal uklady PC2700. Narazie oficjalnie nie ma CPU z FSB 166MHz i dlatego brak szybszych pamieci. Oczywiscie mozna wlozyc cos szybszego niz PC2100 ale ta opcja przyda sie dopiero dla overclockerow :)

Moze i ten Asus fajny ale ja czekam na Gigabyte. Najlepsze plyty pod AMD robi EPoX i Abit ale najlepsze pod Intela robi Gigabyte. No i cenka bedzie zapewne nizsza niz 1120zl netto za tego Asusa 8O

Czyli jak wlozy sie proca na FSB 166 ( Prescott lub podkrecony P4 North ) to pamieci beda chodzic na Dual DDR 333 PC2700?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jestem rozczarowany. Teoretyczna maksymalna przepustosowosc dwukanalowych DDR266 to 4,2 GB/s. Taka sama przepustowosc ma szyna 533 (133QPB) A tu wyniki takie nedzne: 3,2GB/s czyli efektywnosc 76% Straszna nedza :cry: Moj Duron z pamieciami puszczonymi synchronicznie wyciaga efektywnosc rzedu 96%. Jestem zawiedziony. Ciekawe jak bedzie z SiS-em jezeli rownie slabo to ja juz nie wiem co poczac.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...