Skocz do zawartości
TrumpeT

512 Ddr Wykrywa Jako 256

Rekomendowane odpowiedzi

W wczesniejszym kompie mialem 512 DDRow (firmy nie pamietam). Teraz sobie kupilem nowego (athlon 3000+ z plyta glowna Micro Star k8T neo2) i dodatkowo 512 nowego ramu (Twimos). Wkladam do tej nowej plyty ten stary ram 512 MB i wykrywa mi go bios tylko jako 256 (jak klikne na moj komputer prawym myszy i wezme wlasciwosci tez jest tylko 256), jak dokladam nowy ram (drugie 512) czyli razem 1024 to wtedy pokazuje mi 512. Czemu tak sie dzieje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe napisalem jeszcze, ze gdy sprawdzam w informacjach o systemie jest napisane Całkowita pamięć fizyczna 1 024,00 MB, ale np. w menagerze zadan (zakladka wydajnosc) juz calkowita pamiec fizyczna 523760 KB. Pc Mark (05) pokazuje Total Physical Memory 512 MB ale w memory array Memory Slot 1/2

Installed Enabled Size 512 MB i Memory Slot 2/2

Installed Enabled Size 512 MB.

Ile w koncu mam pamieci? Tzn. z ilu moze korzystac moj system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIe napisalem jeszcze, ze gdy sprawdzam w informacjach o systemie jest napisane Całkowita pamięć fizyczna 1 024,00 MB, ale np. w menagerze zadan (zakladka wydajnosc) juz calkowita pamiec fizyczna 523760 KB. Pc Mark (05) pokazuje Total Physical Memory  512 MB  ale w memory array Memory Slot 1/2

Installed Enabled Size  512 MB  i Memory Slot 2/2

Installed Enabled Size  512 MB.

Ile w koncu mam pamieci? Tzn. z ilu moze korzystac moj system.

1533489[/snapback]

najlepiej sprawdz w everescie, dobry program i nie klamie :P

swoja droga dziwne troche rzeczy komp pokazuje, wejdz w panel sterowania i kliknij 2 razy w system i zobacz co tutaj pokazuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ram nie jest uszkodzony bo tak jak mowilem wkladam go do starego kompa (inna plyta) i dziala normalnie 512 jest a nie 256. Pozatym ma 2 kosci. i z dwoma dzieje sie dokladnie to samo. tzn obie wykrywa jako polowa tego co maja naprawde. Sprawdzalem w everescie w menu przetaktowanie mam takie cos :

Moduły pamięci SPD :

DIMM1: C Memory D1D333-064645I 512 MB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz)

DIMM3: M2G9JA8AMK9F0811A4 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz)

Czyli widzi obie kosci poprawnie po 512 kb razem 1024. a teraz spojzmy do menu plytaglowna-->pamiec :

Pamięć fizyczna

W sumie 511 MB

Użytych 294 MB

Wolne 217 MB

Wykorzystanie 58 %

Co otym myslec? moze ktos ma jakis pomysl? Moze ta plyta glowna jest jakas dziwna, ma ktos ten model? K8T neo2 Micro stara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo jeszcze cos dziwnego odkrylem. Kiedy doloze do ktorejs z tych kosci 512 MB jednostronna stara 128 MB to widzi poprawnie wszedzie (np. w biosie) i pokazuje 640 MB. Ale gdy wezme obie 512 albo sama 512 (nie wazne ktora) to pokazuje polowe tego co powinno. Spotkaliscie sie kiedys z takim czyms?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry, ze odgrzebuje jeszcze temat ale znalazlem odpowiedz i chcialem sie podzielic, moze ktos kiedys bedzie mial ten sam problem to mu pomoze. Wiec problem tkwil w biosie - ten standardowo dostarczony z plyta glowna byl widocznie za stary, i zle rozpoznawal dwustronne DDRy. Sflashowalem biosa i ram juz wykrywal poprawnie. Potem jeszcze sie pojawil problem z karta dzwiekowa (zintegrowana z plyta) bo jej nie wykrywal windows w ogole. Ale format pomogl. I juz wszystko smiga. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi