TrumpeT Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 W wczesniejszym kompie mialem 512 DDRow (firmy nie pamietam). Teraz sobie kupilem nowego (athlon 3000+ z plyta glowna Micro Star k8T neo2) i dodatkowo 512 nowego ramu (Twimos). Wkladam do tej nowej plyty ten stary ram 512 MB i wykrywa mi go bios tylko jako 256 (jak klikne na moj komputer prawym myszy i wezme wlasciwosci tez jest tylko 256), jak dokladam nowy ram (drugie 512) czyli razem 1024 to wtedy pokazuje mi 512. Czemu tak sie dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrumpeT Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 NIe napisalem jeszcze, ze gdy sprawdzam w informacjach o systemie jest napisane Całkowita pamięć fizyczna 1 024,00 MB, ale np. w menagerze zadan (zakladka wydajnosc) juz calkowita pamiec fizyczna 523760 KB. Pc Mark (05) pokazuje Total Physical Memory 512 MB ale w memory array Memory Slot 1/2 Installed Enabled Size 512 MB i Memory Slot 2/2 Installed Enabled Size 512 MB. Ile w koncu mam pamieci? Tzn. z ilu moze korzystac moj system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Masz normalne 1024 i z tylu korzysta system IMO. Jesli CI podaje w jakimkolwiek programie pokazuje 1024 to znaczy ze jest OK. WInda lubi przeinaczac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenny-f Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 zobacz w takich programach jak aida32, sisoft sandra itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 NIe napisalem jeszcze, ze gdy sprawdzam w informacjach o systemie jest napisane Całkowita pamięć fizyczna 1 024,00 MB, ale np. w menagerze zadan (zakladka wydajnosc) juz calkowita pamiec fizyczna 523760 KB. Pc Mark (05) pokazuje Total Physical Memory 512 MB ale w memory array Memory Slot 1/2 Installed Enabled Size 512 MB i Memory Slot 2/2 Installed Enabled Size 512 MB. Ile w koncu mam pamieci? Tzn. z ilu moze korzystac moj system. 1533489[/snapback] najlepiej sprawdz w everescie, dobry program i nie klamie :P swoja droga dziwne troche rzeczy komp pokazuje, wejdz w panel sterowania i kliknij 2 razy w system i zobacz co tutaj pokazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrumpeT Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 wejdz w panel sterowania i kliknij 2 razy w system i zobacz co tutaj pokazuje 1533695[/snapback] wlasnie tam pokazuje mi 512 zamiast 1024 tak jak pisalem w 1 poscie (wlasciwosci mojego komputera). System mam Win XP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas666 Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 to ja wymiekam, moze ram uszkodzony, wlacz prime i torture test, tam masz pokazane rowniez ile ramu komp ma (oczywiscie fizycznie nie liczac wirtualnej pamieci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrumpeT Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 ram nie jest uszkodzony bo tak jak mowilem wkladam go do starego kompa (inna plyta) i dziala normalnie 512 jest a nie 256. Pozatym ma 2 kosci. i z dwoma dzieje sie dokladnie to samo. tzn obie wykrywa jako polowa tego co maja naprawde. Sprawdzalem w everescie w menu przetaktowanie mam takie cos : Moduły pamięci SPD : DIMM1: C Memory D1D333-064645I 512 MB PC2700 DDR SDRAM (2.5-3-3-7 @ 166 MHz) (2.0-3-3-6 @ 133 MHz) DIMM3: M2G9JA8AMK9F0811A4 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz) Czyli widzi obie kosci poprawnie po 512 kb razem 1024. a teraz spojzmy do menu plytaglowna-->pamiec : Pamięć fizyczna W sumie 511 MB Użytych 294 MB Wolne 217 MB Wykorzystanie 58 % Co otym myslec? moze ktos ma jakis pomysl? Moze ta plyta glowna jest jakas dziwna, ma ktos ten model? K8T neo2 Micro stara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrumpeT Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 ooo jeszcze cos dziwnego odkrylem. Kiedy doloze do ktorejs z tych kosci 512 MB jednostronna stara 128 MB to widzi poprawnie wszedzie (np. w biosie) i pokazuje 640 MB. Ale gdy wezme obie 512 albo sama 512 (nie wazne ktora) to pokazuje polowe tego co powinno. Spotkaliscie sie kiedys z takim czyms? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Może po prostu płyta główna nie lubi dwóch różnych kości pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TrumpeT Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Sorry, ze odgrzebuje jeszcze temat ale znalazlem odpowiedz i chcialem sie podzielic, moze ktos kiedys bedzie mial ten sam problem to mu pomoze. Wiec problem tkwil w biosie - ten standardowo dostarczony z plyta glowna byl widocznie za stary, i zle rozpoznawal dwustronne DDRy. Sflashowalem biosa i ram juz wykrywal poprawnie. Potem jeszcze sie pojawil problem z karta dzwiekowa (zintegrowana z plyta) bo jej nie wykrywal windows w ogole. Ale format pomogl. I juz wszystko smiga. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...