Skocz do zawartości
Maf

Ustawienia Dysku I Transfery

Rekomendowane odpowiedzi

mam takie pytanie: mam dysk samsunga 160gb 160jj pod winda xp i zastanawiam sie czy z nim wszystko ok: w hd tune pokazuje mi ze supported mode to udma 7, a active to udma 6.. czy tak powinno byc? czy to oznacza ze mam wlaczone udma czy tam dma w windzie? jelsi nie to jak to zrobic? i jeszcze jedno, mimo ze w hd tune czy sandrze mam transfery w normie, to pod winda jak cos kopiuje to np. 300 mb leci ok 15 sec, wiec troszke za duzo;/ i czy czas dostepu tez nie za duzy? hm? co poradzic?

a zreszta, daje screeny:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Maf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem wszystko ok... 300 mega w 15 sekund to dobrze... zauważ, że to równocześnie odszyt i zapis. Wykresik z hd tach jak najbardziej ok. z tym udma tez chyba ok... zreszta po wynikach widac ze ultra działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to niech jeszcze jakies inne madre glowy to potwierdza a bede spokojny ;)

dodam ze to dysk na SATA II, z tym ze moje mobo ma tylko SATA I, aha i co z tym czasem dostepu?

Edytowane przez Maf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HMM wedlug mnie transfer jest OK. Tak jak ci napisal kolega wyzej. Podczas kopiowania danych z jednyj partycji na druga lub nawet kopiowania na jednej partycji pliku, dysk odczytuje i zapisuje dane dlatego trwa to dluzej niz np. kopiowanie danych z jednego dysku na drugi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość artur.c

srednia troche niska... powinno byc troche ponad 50, na koncu transfer tez jakby troche za slaby, czas dostepu moglby byc w okolicach 14ms, ale z tym juz chyba nic nie zrobisz, moze te dyski tak maja. czas kopiowania z partycji na partycje jest prawidlowy.

Edytowane przez artur.c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi