Skocz do zawartości
Tom0000

Pomiar Temperatury Za Pomoca Riva Tuner

Rekomendowane odpowiedzi

WItam.

Posiadam gigabyte 6600gt w wersji bezwentylatorowej.

Pierwsze co mnie nieslychanie dziwi , to power management tej karty. Mam ustawione , iz karta zostaje odcieta od zasilania po 15 minutach bezczynnosci. I to dziala , jak wlacze monitor to widze info o braku sygnalu.

Otwieram wiec kompa i okazuje sie , ze heatpipe ma temperature wyraznie wyzsza od temperatury otoczenia i odczuwalnie od temperatury ciala.

Patrze w drivery nvidi i tam odczytuje iz jest to 63 stopnie.

Pierwsze pytanie ... od czego nagrzewa sie karta do 60stopni jesli nie dostaje zasilania ?

Po drugie , jesli jest to 63 stopnie to chyba jestem "wczorajszy".

Kolejne spostrzezenie ... w driverze bezpieczna temperatura to 143 stopnie. Czy polprzewodnik moze osiagnac taka temperature i nie spalic sie ? Osobiscie watpie.

Przy podkrecieniu karty do 600MHz (oryginalnie 500) i wlaczeniu 3dmarka2005, w drugim tescie pojawiaja sie artefakty a wskaznik pokazuje temperature 100-103 stopnie ... wiec jeszcze daleko do 143 stopni !!!!

Riva tuner w trybie default pokazuje taka sama temperature a w oknie ambient pokazuje 0. Doczytalem iz ta przesadzona temperatura jest odczytywana z drivera.

ALe okazuje sie iz w riva tuner mozna pomiar przelaczyc na czujniki bezposrednio zaimplementowane w strukturach krzemowych. Sa to LM89.dll:0 i LM89.dll:1 .

Teraz okazuje sie ze temperatury core to 30 stopni (chyba LM89.dll:0) a ambient 43 stopnie (LM.dll:1).

Czyli jest odwrotnie, bo 43 to temp jaka dalbym corowi na podstawie dotkniecia heatpipa.

Obciazam karte i z 43 podskakuje w gore. Wiec jest to rzeczywista temperatura rdzenia. DLaczego w driverze jest to podbite ? Czyzby producent chcial przestraszyc przed podkrecaniem? Widzialem dla innych kart max bezpieczna temperature cos kolo 110 stopni ... wiec tu pewnie nie ma podbicia ... czemu ?

No i co to jest ta druga temperatura 30 stopni ? Czyzby czujnik umieszczony pod koscia pamieci ? A moze cos innego ?

...

Z priva:

Możesz mi wytłumaczyc jak to zrobiłeś bo tez bym chciał zobaczyc jaką mam prawdziwa temperature.

Otwieramy w riva tuner monitor, klikamy na przebieg temperatury i z menu kontekstowego wybieramy setup, w gornym comboboxie jest default i nalezy wybrac druga opcje, ktora jest LM89.dll:X

Edytowane przez Tom0000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze pytanie ... od czego nagrzewa sie karta do 60stopni jesli nie dostaje zasilania ?

Po drugie , jesli jest to 63 stopnie to chyba jestem "wczorajszy".

Kolejne spostrzezenie ... w driverze bezpieczna temperatura to 143 stopnie. Czy polprzewodnik moze osiagnac taka temperature i nie spalic sie ? Osobiscie watpie.

1534091[/snapback]

1. W trybie uśpienia rdzeń karty cały czas pracuje - wyłączany jest tylko sygnał Vsync - więc temperatura rdzenia zawsze pozostanie bez zmian

2. W sterownikach podawana jest temperatura wewnętrzna rdzenia a nie radiatora - więc różnica temperatur jest chyba normalna - prawda?

3. To źle że wątpisz - te rdzenie potrafią wytrzymać taką temperaturę - oczywiście gdyby było tak cały czas trafił by je szlag, ale krótkotrwale nic im nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.1.

Czy zmienilo sie to ostatnio? Mialem wczesniej radeona 8500, ktory w czasie pracy mial blaszke goraca, a w trakcie uspienia palcem nie dawalo sie stwierdzic wydzielania ciepla. Teraz gf6600gt ma tak samo goracy radiator w uspieniu jak i w pracy 2D. Dodam ze kompa ustawilem w trybie minimalnego poboru energi.

Jesli jest tak jak mowisz to co daje power management = power off dla karty? Ja tu nie widze zadnego sensu uzywania tej opcji, skoro nie oszczedza energi!

Ad.2. Roznica temp na poziomie 30 stopni to moze byc chyba tylko wtedy jak pomiedzy rdzen a radiator damy warstwe styropianu dla lepszej izolacji termicznej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...