Zwolas Opublikowano 11 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2005 (edytowane) Witam. Mam problem, od pewnego czasu komputer resetuje mi sie samoistnie i to w roznych odstepach czasu i przy roznych czynnosciach. Ale zaczne od moze od poczatku. Jakis miesiac temu spalila mi sie jedna kosc pamieci, oczywiscie wyskakiwaly zwiazane z tym niezliczone ilosci bledow itp. kosc wymienilem, i zrobilem ghosta (bo po poprzednich bledach juz sie nawet windows nie uruchamial :/ ). Ucieszony ze winda soti i nawet ma sie dobrze wrocilem do codziennych zajec przy komputerze, a tu z nienacka, lup res:/ troche mnie to zdziwilo, ale mysle sobie zdarza sie, pojawia sie ekran powitalny chce wlaczyc swoje konto i to samo i tak jeszcze dwa razy. Pozniej chodzil dobrze jakies 6,8 dni. i znowu sie zresetowal, wiec postanowilem przetestowac pamieci wynalazlem memtesta. Oba, czyli ten pod windowsa i bootowalny z dyskietki dosowy, nic nie znalazly. Nastepne podejzenia padly na zasilacz, podlaczylem dwa mierniki ktore skropolatnie obserwowalem jak tylko robilem cos przy kompie, w programy do pomiaru napiec zabardzo nie wierze bo kazdy pokazuje co innego. Nic napiecia trzyma idealnie nie ma zadnych zawachan. Restety doprowadzily mnie juz do takiej furii ( zwlaszcza po 1,5 godz. pisania w wordzie projektu i bez zapisania go :] ) ze zdecydowalem sie na normlanego formata. No i leci sobie pasek wszystko przebiega dobrze, az do momentu kiedy byla konfiguracja sieci, no i ukazal sie moim oczom blue screen. Co na nim byl nie pamietam ale nic co bym rozumial :P. Zrobilem resa winda zainstalowa sie do konca i w momencie wlaczenia kompa czekal na mnie komunikat ktory jakze ucieszyl moje zmeczone oko: "system windows odzyskal stabilnosc po powaznym bledzie". Mysle sobie ok, byl blad zdarza sie, ale rozdzielczosc 800x600 i 60 Hz nie bardzo mnie radowaly wiec instaluje sterowniki, a tu blad, sciagam nowe z neta blad proboje zainstalowac opere blad, nic nie moglem zaistalowac wszystko sie sypalo w roznych momentach instalacji i do tego wyskakiwaly rozne bledy. Wrocilem do ghosta bo cos na tym kompie musze miec, resety nie ustaly, odpielem wszytsko co nie uzywam w kompie, i oczom moim ukazala sie niedocisnieta kosc pamieci (hmm :P ) , Oczywiscie ja docisnlelem ale nic sie nie poprawilo komp mi sie dalej resetuje, a raczje nie resetyuje bo wylaczylem to wole blue screena bo moze ktos mi z tym pomoze. Na blu screena czekalem tydzien czasu i wreszcie jest. Wierszyk byl nastepujacej tresci: STOP:c000021a blad krytyczny systemu proces systemowy windows logon proces zakonczyl sie niespodziewanie ze stanem 0xc000005 (0x00000 0x000000) Jak odczytac minidump pojecia nie mam, w google wszystkie strony z tym tematem, albo nie istnieja albo sie nie otwieraja. Jesli chodzi o bledy w instalacji roznych programow czesciowo ustaly, albo po kilkukrotnym wlaczaniu instalacji instaluja sie prawidlowo. Co moze byc przyczyna takiego zachowania komputera, ze resetuje sie za kazdym razem podczas uzywania roznych aplikacji, bledow podczas uzywania porgramow nie ma, ogolnie komp dziala prawidlowo, tylko te resety mnie torche niepokoja. Dodam jeszcze ze jakies 1,5 roku temu mialem maly wypadek z zasilaczme i na plycie spalily mi sie zasilania wentylatorow na procesorze i na chipsecie, moze cos jeszcze ale nie zauwazlylem nic niezwyklego. System sprawdzony byl kilkoma antywirusami i nic. Kosci pamieci wyciagalem, ale biorac pod uwage to ze potrafi on dobrze dzialac i tydzien czasu, a czasami sie resetowac 5 razy w tym samym dniu to nigdy nie bede pewien czy to to :/ Radiator i wiatrak na pocesorze i na chipe od grafy wyczyscone z nowa pasta. Dla uzupelnienia podam jeszcze konfiguracje sprzetowa (nie ma sie czym chwalic ale to do celow naukowych ma byc :P ) : Athlon 1600XP Asus A7V-266 - C Segate 80 GB Liteon 52x24x52 SB live Radeon 9600 pro zasilacz 350 W zadna konkretna firma pamieci i tu jest cyrk bo kazda jest z innej parafii 2x128 266MHz i jedna 256 400 MhZ Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi/podpowiedzi zwiazane z moim problemem. Pozdrawiam. Edytowane 11 Lipca 2005 przez Zwolas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidma Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 wiesz mialem podobny problem i winowajca okazala sie trachnieta plyta glowna, ktora cos wariowala z napieciami (i wyskakiwaly mi bledy pamieci to dwukrotnie niepotrzebnie je reklamowalem). Sprawdz temperature mostkow, czy nie jest za wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...