Jump to content

Zwolas

Stały użytkownik
  • Content Count

    74
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

2 Neutralna

About Zwolas

  • Rank
    Uczestnik
  • Birthday 07/29/1982

Contact Methods

  • GG
    5243873

Profile Information

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Skąd
    Polkowice
  1. Witam. Od dwóch tygodni nie mogę sobie poradzić ze stuttering'iem w grach. Problem polega na tym, że pomimo wysokich FPS doświadczam stuttering'u nie jest to tearing, tylko ewidentnie "klatkowanie". Przy włączonym vsyc jest lepiej, ale nadal problem jest widoczny. Dzieje się tak przy każdej grze. Stało się to z dnia na dzień, wcześniej było wszystko ok. Nie dokonywałem żadnych istotnych zmian sprzętowych (tylko klawiatura). Sprzęt: i7 8700k - nie kręcony Strix 1080 Ti - nie krecony corsair vengeance 2x8 GB 3200 MHz - XMP EVGA 850W Monitor LG - 144 Hz Windows 10 home - wszystkie aktualizacje. Gry przenosiłem na różne dyski (SSD, HDD, PCI-E) na wszystkich to samo Wymieniałem kabel z DP na DVI - bez zmian Sprawdzałem na inny monitorze 144 Hz - bez zmian Zmieniałem polling rate myszy i klawiatury, wymieniałem myszkę - bez zmian Odinstalowałem sterowniki poprzez DDU w trybie awaryjnym i instalowałem starsze sterowniki GPU - bez zmian Kontrolowałem temperatury - wszystkie OK. W końcu formatowałem dysk i postawiłem na nowo windows - bez zmian Wykonywałem szereg zmian w sterownikach od GPU oraz zmiany w planie zasilania, przejrzałem ustawienia BIOS - nic nie pomaga. Żadne procesy w tle nie obciążają systemu, wyłączałem antywirusa, wyłączałem wszystkie nieużywane platformy z grami, w ogóle ograniczyłem uruchomione aplikacje do minimum, wyłączyłem plik wymiany. Screen a MSI Afterburner podczas gry w Rocket League. Widoczne peak'i występują podczas ładowania, poza tym nie widać nic nadzwyczajnego. 3D Mark też pokazuje, że wszystko jest OK. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie naprowadził co jeszcze mogę sprawdzić, bo już mi się skończyły pomysły. Pozdrawiam. EDIT: Znalazłem, może się komuś przyda. We właściwościach pliku *.exe trzeba wybrać zgodność i zaznaczyć wyłącz optymalizacje pełnoekranowe Oto jak wyglądają wykresy z MSI po tej operacji Kiedyś była możliwość wyłączenia tej opcji globalnie, ale M$ chyba na siłę forsuje to rozwiązanie bo funkcja ta zniknęła z ustawień zaawansowanych wyświetlania. Niestety trzeba to robić osobno dla każdej gry w której są problemy. Temat można zamknąć. Pozdrawiam
  2. Próbowałeś podpiąć komputer pod np. telewizor. Ewentualnie monitor pod innego kompa/laptopa?
  3. Pobierz listę obsługiwanych pamięci i sprawdź. http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma785gt-ud3h_10/download/
  4. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Moje wątpliwości zostały rozwiane. Myślę, że temat można zamknąć.
  5. Bios mam najnowszy, resetowałem go. Poza tym, przełączałem też na drugi bios gdzie z kolei jest starsza wersja, na obu to samo. Ale jak napisał @adashi, widocznie tak to już jest z tymi płytami, skoro on ma identyczną sytuację. Nie wydaje mi się, aby można było wiele zdziałać.
  6. Pamiętam dual boot'y. Miałem je na DFI. Z tą różnicą, że pojawiał się POST reset i nastąpił rozruch. Tu jest cisza, ani wentylatory, ani dyski, nic. Jakby nie było prądu.
  7. Policzyłem mniej więcej czas i faktycznie to trwa ok 3 sek. Poniosło mnie z tymi 10 sek.. Wydawało mi się, że to trwa dłużej. Czyli masz podobnie. Mnie to może nie tyle niepokoi co zastanawia, na poprzedniej płycie asrocka (z87 extreme4) nie było takiej sytuacji, lub po prostu nie zauważyłem. Dzięki za odpowiedź.
  8. Witam. Mam dość dziwny problem. Chodzi o to, że po podłączeniu komputera do prądu (np. po wyłączeniu z sieci podczas jakiś prac, burzy itp.), nie mogę go od razu uruchomić. Wciskam przycisk zasilania i za jakieś 10 sekund komputer startuje. Mogę też odczekać chwilę po podaniu zasilania, wtedy też jest wszystko ok. Jeżeli nie odłączę go z sieci i zasilacz będzie cały czas w trybie czuwania, problem nie występuje. Pierwsze co mi przyszło do głowy to właśnie zasilacz. Poprzedni jest jeszcze na gwarancji (cooler master V700), ale wiadomo, że różne rzeczy się zdarzają, więc postanowiłem go wymienić na ten z sygnatury. Niestety problem dalej występuje. Próbowałem też włączyć komputer przyciskiem bezpośrednio na płycie głównej, jednak to też nic nie dało. Zmieniłem przełącznikiem bios, wyciągałem i wkładałem wszystkie podzespoły, sprawdziłem kondensatory czy nie są spuchnięte. Wszystko wskazuje na płytę główną, niestety nie mam innej na podmianę. Płyta ma miesiąc, mogę ją oddać na gwarancję, jednak wolałbym mieć pewność, że to o nią chodzi. Problem może nie jest szczególnie uciążliwy, jednak delikatnie mi przeszkadza. Może ktoś ma pomysł jak zidentyfikować problem, żeby mieć pewność, czego to jest wina. Pozdrawiam. EDIT: Zmierzyłem jeszcze napięcie na pinach od włącznika, i po włączeniu zasilacza jest tam 3.3V. Wygląda na to, że kondensatory szybko się ładują. Nie mam pojęcia gdzie jeszcze szukać.
  9. Możesz sprawdzić jakie masz pamięci w Nvidia inspector, wystarczy że najedziesz kursorem na GDDR5, przynajmniej u mnie tak jest.
  10. Według gigabyte minimum to 500W. Zależy jeszcze ile pieniędzy chcesz wydać, ja bym polecił taki: http://www.saturion.pl/product/120162/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/XFX_Core_550W_120mm_80_SLI_PSU.html
  11. Ewentualnie możesz spróbować wspornika. Wiem, PowerColor dodawał kiedyś taki do swoich kart, chyba można było coś takiego dostać w osobno. Edit: PowerColor ma taki w swojej ofercie http://www.powercolor.com/pl/product_Accessories.asp?SeriesID=59
  12. Thermalright Macho, mimo swoich gabarytów jest tak zrobiony, że nie zasłania gniazda pamięci, ale będzie miał wydajność gorszą od NH-D14. Ewentualnie Thermalright Archon. Jest on bardzo wąski za to wysoki, musisz się upewnić czy wejdzie Ci do obudowy (przy Macho też radzę się upewnić), co do wydajności to nie mam pewności, czy będzie lepszy czy porównywalny do rzeczonej Noctuy
  13. Witam. Ostatnio nadarzyła się okazja aby kupić VX w proline za 169 zł. Więc kupiłem i założyłem na kompie. Zacząłem sobie przeglądać internet w sprawie oferowanego przez thermalright docisku. Zaniepokoił mnie fakt, że przy maksymalnym docisku tj. 70 lbs może zostać uszkodzona płyta główna a właściwie socket. W specyfikacji inetla maksymalny nacisk przez cooler określony jest na 50 lbs. Od razu wykręciłem śrubę. Maksymalnie była wkręcona przez 24h. Właściwie problem był rozważany tylko na jednym forum i to ostatni raz w 2010r. Więcej stron z zapadaniem się procesorów nie znalazłem. Czy Waszym zdaniem jest to możliwe? I czy przy stosowaniu minimalnego nacisku (40 lbs) używanie tego coolera jest bezpieczne? Z drugiej strony fakt, że thermalright nie zrezygnował z tego typu docisku (chociażby silver arrow), utwierdza mnie w przekonaniu, że nie jest to destrukcyjne dla socketu. Poza tym Prolimatech Megahalems powiela ten pomysł, z tym że jest on pooklejany z każdej strony ostrzeżeniami o możliwości uszkodzenia sprzętu. Ciekawy jestem Waszego zdania. Ale muszę przyznać, że ten cooler jest naprawdę dobry. temp. otoczenia ok 23*C Pozdrawiam
  14. Witam. Miałem kiedyś podobnie. Obwiniałem dysk (nawet oddałem na gwarancje), ale winny okazał się zasilacz. Jak masz możliwość to sprawdź na innym. Pozdrawiam.
  15. Firmy które mogę Ci polecić, jeśli chodzi o zasilacze: Corsair, Enermax, Silverstone, OCZ, Chieftec, Antec, be quiet, XFX, Fortron, Seasonic, Tagan, Aerocool. No komputer będzie działał, jeśli nie do gier to napisz do czego ma być, bo do przeglądania internetu i oglądania pulpitu na pewno wystarczy.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.