Skocz do zawartości
/// Kaszpir ///

Czy używacie SOFT Coolerów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam AMD XP 1600+ oc 2100+ (FSB 166) i 512 pamieci PC266 oc 333Mhz. Cooler Titan 5TB , płyta DFI na KT400.

Temoeraturka podczas pracy 50-53 stopnie , podczas grania 60-62 stopnie.

Czy wogóle według Was warto używać Soft coolerów ? Bo ja zainstalowałem sobie CPUIdle i podczas pracy temoeraturka zchodzi do około 35 stopni.

Ale czy wogóle to ma jakiś sens ? Czy może nie martwić się i niech komp się grzeje :-)

Czy ktoś używa softcoolerów z Was ? Czy istnieje jakiś woóle sens ich używania , czy raczej nie ?

Bo jak wszystko działą oki mimo dosć wysokiej temp to powiniem sie przejmować ?

W jakim stopni zmniejsza się żywotnośc procka przy proceosrze pracujacym powiiedzmy przy temp 65 stopni a jak w przypadku procka pracujacego średnio w temp 35 stopni ?

Aha i czy Ktoś kato posiada płyta na KT400 stosuje lub działaja mu programy do programowego zmiejszania prędkości obrotowej na wentylku na procku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Czy wogóle według Was warto używać Soft coolerów ?

Myślę, że warto. Mi temperatura podczas pracy ''biurowej'' spada o 16 stopni. Dzięki temp wentylator pracuje wolniej. Jest ciszej... same plusy.

Witam !

W jakim stopni zmniejsza się żywotnośc procka przy proceosrze pracujacym powiedzmy przy temp 65 stopni a jak w przypadku procka pracujacego średnio w temp 35 stopni ?

Według autorów CPUidle każde 10 stopni to mniej więcej dwukrotne wydłużenie żywotności rdzenia. Nawet jeśli byłaby to przesada to mniejszy hałas jest dla mnie wystarczającą nagrodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam odmienne zdanie :)

Softcooler da Ci zmniejszenie temperatury jedynie w trybie IDLE !

Jak będziesz grał to i tak będziesz miał te 60 stC !!

Wysoka temperatura skraca życie prockowi ale wysokie skoki temperatury jeszcze bardziej !!

U Ciebie skok będzie jakieś 30 st i to w ciągu kilku sekund, nie uważasz, że procka to trochę zaboli?

Jeśli grasz żadko to może ma to sens, w przeciwnym przypadku wątpię :?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam odmienne zdanie :)

Softcooler da Ci zmniejszenie temperatury jedynie w trybie IDLE !

Jak będziesz grał to i tak będziesz miał te 60 stC !!

Wysoka temperatura skraca życie prockowi ale wysokie skoki temperatury jeszcze bardziej !!

U Ciebie skok będzie jakieś 30 st i to w ciągu kilku sekund, nie uważasz, że procka to trochę zaboli?

Jeśli grasz żadko to może ma to sens, w przeciwnym przypadku wątpię :? 

Pozdrawiam,

Zgadzam sie.. Jezeli sluchasz muzyki,siedzisz na necie itp. to spoko.Jezeli grasz to nie dziala softcooler. Jak grasz czesto to go nie wlaczaj. Po co ma tak spadac co kilkanascie minut tem zeby wzrosnac zaraz spowrotem?

Ja uzywam cooleraxp jak wiem,ze bede mial dlugo idle. Jest on dolaczony do mojej plytki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś na PII używałem Waterfall'a co dawało efekty przy podkręceniu FSB do 124. Obecnie nie stosuje nic z tych rzeczy, gdyż proc w trybie oszczędnym wysyła dziwne dzwięki 8O. Przynajmniej było tak gdy go kupiłem. Drugi raz już się nie zabierałem za to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi