Zygfryd Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Problem dotyczy dysku Hitachi 160gb ATA100. Kopiowałem na niego jakies pliki i komp się zwiesił, nie wiem czemu ale możliwe że to przez inny program. Dysk jest jako Slave. Gdy próbuję włączyć komputer dysk jest dobrze wykrywany, ale chwilę po Czarnym okienku z logiem WindowsXp wyskakuje niebieski ekran (dosłownie na pół sekundy, nie ma jak przeczytać co tam pisze) i komp się restartuje. Powtarza się to bez końca. Wyjąłem dysk Master z windowsem. Hitachi podpiąłem jako master, zainstalowałem na nim windowsa XP, wszystko ok, dziala bez zarzutu. Jednak jak znów próbuję uruchomić go na slave znów pojawia się niebieski ekran i sytuacja się powtarza. Co zrobić? Dzięki za wsztstkie rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 jak rozumiem to masz jeden dysk i on musi byc na master :mur: Na jednej taśmie. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryd Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 mam 2 dyski 1 SATA - Samsung - na nim jest windows. 2 Hitachi - trzymam na nim dane (jest jako slave primary IDE, masterem na tej taśmie jest nagrywarka) Myślałem że hitachi zacznie działać jak zrobi się na nim porządek. Nie umiem tego zrobić z poziomu biosu, dosu czy czegoś tam. Więc wypiąłem Sata samsunga z windowsem. Hitachi natomiast uruchomiłem na jako dysk master i zainstalowałem na nim windowsa robiąc przy okazji formata. Wszystko działało. Jednak gdy spróbowałem spowrotem puścić windowsa z samsunga a hitachi jako zwykłego slave znowu zaczął wyskakiwać niebieski ekran. Może wina tkwi w samsungu a nie Hitachi? Jeżeli mówię jakby po chińsku to dajcie mi znać B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 Zygfryd napisał(a): mam 2 dyski 1 SATA - Samsung - na nim jest windows. 2 Hitachi - trzymam na nim dane (jest jako slave primary IDE, masterem na tej taśmie jest nagrywarka) Myślałem że hitachi zacznie działać jak zrobi się na nim porządek. Nie umiem tego zrobić z poziomu biosu, dosu czy czegoś tam. Więc wypiąłem Sata samsunga z windowsem. Hitachi natomiast uruchomiłem na jako dysk master i zainstalowałem na nim windowsa robiąc przy okazji formata. Wszystko działało. Jednak gdy spróbowałem spowrotem puścić windowsa z samsunga a hitachi jako zwykłego slave znowu zaczął wyskakiwać niebieski ekran. Może wina tkwi w samsungu a nie Hitachi? Jeżeli mówię jakby po chińsku to dajcie mi znać B) 1545059[/snapback] chodzi o to że dyski powinny być na jednej tąśmie a inn duperele typu 9cd-rom i nagrywarak) na drukiej tąśmie. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 samsunga SATA do kontrolera SATA, Hitachi jako master na primary a CD jako masta na drugim kanale IDE. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 14 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2005 [eM] napisał(a): samsunga SATA do kontrolera SATA, Hitachi jako master na primary a CD jako masta na drugim kanale IDE. <_< 1547572[/snapback] Jak tak masz to ok. Sprawdź zworke od dysku mozę coś zmieszane :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[eM] Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 kamilo23 napisał(a): Jak tak masz to ok. Sprawdź zworke od dysku mozę coś zmieszane :D 1547611[/snapback] :lol: :lol: ale to nie ja mam problem tylko to mialo byc rozwiazanie :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...