Skocz do zawartości
szpak

Banalne Pytanie Nowicjusza - Java

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialem sie pouczyc programowac w jawie - posciagalem materialy kupilme ksiazki i za nic mi nie idzie - chce na poczatek popisac proste programiki ale juz przy nich nie moge sobie dac rady.

Czy moze mi ktos napisac jak w tym jezyku podaje sie wartosci do konsoli chodzi mi o odpowiednik z C++ cin>>a; bo za nic nie moge anie tego znales ani nic , nawet dodawanie nie moge napisac lol co w c++ bylo na 6 lin kodu a tu sie glowie z jakimis tablicami stringami i nie moge wykminic tego odpwoednikoa cin>>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

import java.io.*;class Przyjmowanie {		public static void main(String args[]) {	String input = "";		BufferedReader in = new BufferedReader(new InputStreamReader(System.in));		System.out.println("pisz tekst: ");	  try { 	 input = in.readLine();  }   catch(IOException e)    {	      System.out.println(e);   }System.out.print("Wpisales: ");System.out.println(input);}}

tu jest zrobiony przyklad na ptzyjomwanie danych z klawiatury = a mi chodzi o to zeby zmiennej jakiejs przypisac wartosc taka jaka wprowadze

np. mam int a, int b , int suma ;

i chce podac wartosci z klawiatury dla a i dla b .. jak to zrobic ? w c++ dalbym cin >>a, b; i by bylo a tu nie wiem = napisze mi ktos to

Edytowane przez szpak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi