latex Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) PROBLEM Z FLASHOWANIEM RADKA 9550 GIGABYTE (GV-955128D) Wczoraj kupilem ta karte do kompa dla mojego mlodszego brata z mysla ze jej zrobie od razu tuniung;) po wlozeniu jej do kompa zaczolem sie bawic w podkrecanie. Rezultaty byly ok 250 => 460mhz rdzen i 400 => 520mhz pamieci :) Rezultaty mnie zadowolily i wynik w 3dmarkach a ze zawsze lubie miec tez zegary wgrane na stale, zrzucilem oryginalny bios, ustawilem mu zegary jkie chcialem i przystapilem do flashowania... a tu [gluteus maximus] :angry: Karty nie da sie za chiny przeflaschowac, uzywalem atiflash flashrom (roznych wersji) nawet ati winflash (ati win flash wyswietla blad "this utility does not support this graphic device. Bios structure maybe slightly different) Co jest?? za chwile zrobie update i napisze jakie bledy wyswietla flashrom i atiflas(sa takie same). Chce dodac ze nie jestem laikiem, zabawy biosem zaczolem juz kilka lat temu moim pierwszym obiektem do experymentow byl gf2mx ktory kosztowal jak go kupilem okolo 700zl :lol: wgrywalem mu nowe zegaty ustawilem zebye nie bylo tego glupiego ekraniku startowego, potem byl gf2gts, radeon 9100, a teraz mam 9800 z biosem 9800xt (z minimalnie zmniejszonym taktowaniem pamieci) wiem do czego sluzy parametr -f -niec nie daje. Probowalem roznych biosow i nic z tego. Po sciagnieciu oryginalnego do biosu do tej karty ze strony gigabyte i rozpakowaniu okazalo sie ze sa tam 4 pliki atiflash.cfg o rozmiarze 31KB, flasher gvf15.exe o rozmiarze 330KB, plik readme ;), i plik ktory powinien byc biosem r955128d.f21 o rozmarze az 157KB :blink: Zgrywalem oryginal z karty i ma on normalny rozmar 52KB. Co jest? jak to cos przeflashowac?? Czy gigabyte wprowadzilo jakies zabezpieczenie by nie mozna bylo przerabiac 9550 na 9600, 9600pro i zmieniac zegarow?? Czy ktos mial?? Zna ten problem?? Za chwilke bedzie update z bledami flashroma, moze to cos powie wiecej dla ktoregos z was... Z gory dzieki za pomoc UPDATE ;) flashrom i atiflash wyswietlaja nastepujace bledy: Error: block protect not disabled, status=0E ERROR 0FL01 Te bledy pojawily sie przy wgrywaniu oryginalengo biosu ze zmnienionymi taktowaniami, ale jest tak samo przy wgrywaniu oryginalu z domyslnymi ustawienieami i jakiegokolwiek innego biosu przy pomocy atiflash lub flashroma. Czyzby gigabyte wprowadzilo jakiez zabezpieczenie flasha?? Flashrom nie potrafi wylaczyc zabezpieczenia flasha tej karty i wgrac nowego biosu?? i tylko oryginalny bios gigabyte z oryginalnym flasherem moze sobie z nim poradzic. Pliku ktory powinien byc plikiem biosu od gigabyte nie da sie edytowac?? Co zrobic?? :angry: UPDATE UPDATE UPDATE ;) Karta przeflashowana;) uzylem oryginalnego biosu i flashera ktorego sciagnolem wraz z nowym biosem ze strony gigabyte. Lecz nie uzylem sciagnietego biosu, tylko tego ktorego zgralem z karty. Karta ma teraz wgrany bios z ustawieniami 460mhz core i 526 mem B) i smiga super w 3dmarku 2001se ponad 10000 punktow a w 2003 prawie 3500 B) a wszystko na XP 2200+ Tylko chcialem tez by karta byla inaczej rozpoznawan w systemie, by byla rozpoznawana jako 9600pro lub XT a z tym bedzie gozej bo flasher gigabytea nie obsluguje parametru -f a zadnym innym flasherem nie da sie tej karty przeflashowac... ale to juz maly problem, wazne ze wycisnolem z niej wszzystko co sie dalo bez volt modow, bo w to nie chce mi sie bawic. Jedyna modyfiakcja jaka zrobilem to wymiana chlodzenia. Teraz siedzi na nim duzy radiator od celka ktory byl chlodzony pasywanie, temperatura sporo nizsza. Wiertarka sprezynki i srubeczki i radiatorek jest zamocowany solidnie ;) (tylko troche skosnie w stosunku do karty bo kondensatorki przeszkadzaly ;) ) Cel osiagniety, super sprzet za 230zl :D Edytowane 19 Lipca 2005 przez latex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 klik swoja droga flashowanie odrazu rdzenia na 460.... oj oj lekturka opracowaina chyba bedzie potrzebna... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latex Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) sprawdzilem te ustawienia, byly ok. wiec dlaczego nie?? byla kacona na tych ustawieniach jakis czas i wszystko ok, wiec nie widze powodu dlaczego nie mial bym wgrywac takich ustawien. radkowi 9100 hercules wgralem 310mhz na rdzeniu i 560 na pamieciach i uzyskiwal 11000 punktow 3dmarku 2001se a ten radeonik przy ustawieniach 460/520 tylko ponad 10000 tys :huh: no ale jest obsluga dx9 Edytowane 19 Lipca 2005 przez latex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekmgo Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 a mógłbyś podać adres stronki dokładny z tym flasherem ? mam ten sam problem z kartą taką jak twoja Gigabyte 9550 - tez błąd zabezpieczenia biosu. BTW jak ci sie udalo uzyskac takie doskonale wyniki ? u mnie niestety core to maksymalnie chce isc 420 a pamiatki tylko 480:( pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...